SEO Notları – 1
Dün Twitter’da Google’ın Chrome sayfasında kendini cezalandırdığı ile ilgili bir “tweet” atmıştım. Aslında Google’ın kendini diğer sitelerden farklı tutmadığını daha önce yaptıklarından da biliyoruz.
Google’ın yaptığı bu tarz işlerden en çok kendi sayfalarının SEO analizini yaptığı çalışma hoşuma gitmişti. Google’da arama kalitesi uzmanı olarak çalışan Brandon Falls, Charlene Perez ve Adi Goradia tarafından hazırlanan bu rapor mart 2010’da yayınlanmış. Yayının resmi Google Webmaster blogundaki duyurusunda bulunan dosyanın PDF hali ve scribd halini indirebilmeniz için yazıya ekledim.
Bu yazı oldukça eski olmasına rağmen halen tazeliğini koruyan bilgilerle dolu. Ayrıntılı olarak incelemenizi tavsiye ederim. Ben de bu yazıda aldığım bazı notları paylaşmak istedim. Aynı sayfaya birden fazla adresten erişilebilmesi özellikle çok önemli. Her adresinize 2-3 link geldiğini düşünürseniz, aslında sayfanızın toplam gücü 12 link olacakken, 3 olarak değerlendirilir ve arama motorunda buna göre sıralanır. Aşağıda bununla ilgili grafiği de türkçeleştirerek ekledim.
- Google arama sonuçlarında site açıklamanızın daha iyi gözükebilmesi için mutlaka “Meta Description” kullanın ve 2 satır olacak şekilde yer alsın
- Siteniz dmoz.org ‘da kayıtlı ise ve oradaki açıklamaların gözükmesini istemiyorsanız NOODP tag’ını kullanmayı unutmayın.
- Başlıkları hem arama motorunun seveceği şekilde 60 karakterden az, hem de kullanıcının anlayacağı ve seveceği şekilde kullanın.
- Arayan kişilerin anlayacağı biçimde bir açıklama satırı (“meta description”) yazın.
- Hiyerarşik bir site yapısı kullanın.
- Site içerisinden diğer sayfalara vereceğiniz linklerde kullandığınız başlıklara dikkat edin.
- Google sitelinks bölümünde alakasız içerikler bunları webmaster tools’u kullanarak kaldırın.
- Aynı içerikte farklı adreslerden ulaşılabilen sayfalarınız olmasın. Örnek aşağıda ki sayfaların içeriği aynı ise bunlardan birini seçerek kullanın.
- www.siteniz.com
- siteniz.anasiteniz.com
- www.anasiteniz.com/siteniz/
- Aynı içerikteki sayfalarınızı belirlediğiniz siteye 301 yönlendirmesi kullanarak yönlendirin.
- Eğer sayfalarınızda sayfalama kullanıyorsanız veya farklı adreslerden aynı sayfa çağrılıyorsa meta tagların içerisinde rel=”canonical” elementini mutlaka kullanın.
- Google size aynı gibi görünse de farklı yazılmış olan her adresi farklı olarak tanımlar. Örneğin www.siteniz.com/finans ile www.siteniz.com/finans/ farklıdır. Aynı şekilde siteniz.com/finans ve siteniz.com/finans/ adresleri de toplamda 4 farklı adresi oluşturur. Bunlardan bir tanesini seçerek diğerlerini o adrese yönlendirmeyi unutmayın.
- https’li sayfalarında farklı indexlendiğini unutmayın, şayet güvenlik gerektiren sayfalarınız varsa bunların “canonical” tanımlamalarını da bu şekilde yapın.
- Sitenizin ana başlığı h1 olarak vermeyi unutmayın, alt başlıklara h2, h3 şeklinde devam ederek verebilirsiniz.
- Sayfa içerisinde verdiğiniz linklerin link yapınızdaki link ile aynı olmasına dikkat edin. Örneğin www.siteniz.com/finans seçmişseniz sitenizde vereceğiniz tüm linkleri bu şekilde verin.
- Resimlere vereceğiniz alt etiketini dikkatli seçin, ürününüzü tanımlayacak bir yazı olmasına dikkat edin.
- Site içerisinde kullanacağınız linklerde açıklamalı bir biçimde yazmaya özen gösterin.
Yazı içerisinde adı geçen dosyalar
- Google SEO Report Card : http://www.google.com/webmasters/docs/google-seo-report-card.pdf
- Scribd ile webden görebileceğiniz hali: http://www.scribd.com/doc/27751864/By-Brandon-Falls-Adi-Goradia-And-Charlene
SEO hakkında güncel bilgileri ve yazıları aramamotoru.com adresinden takip edebilirsiniz. Kurumsal SEO Hizmeti almak isteyen firmalar imza.com adresinden irtibata geçebilirler.
Yorumlar
1 Yorum
işte bu dedigim sitelerden bir kaçısınız böyle devam edin
Yorum yap