İTÜ Girişimcilik Zirvesi 2015 Konuşmam
Genellikle bir konuşma yapmadan önce kafamda kurgulamaya anlatacaklarımı toparlamaya çalışırım. İlk defa kafamdakileri yazıya döküp o şekilde bir konuşma yaptım. Ciddi anlamda fark olduğunu gözlemledim. Anlatacaklarımın büyük bir çoğunluğunu anlatma şansım oldu.
Markafoni Kurucusu Sina Afra ile birlikte katıldığımız İTÜ Girişimcilik Zirvesi 2015 konuşmam aşağıdaki gibidir. Konu “Dünyayı Kucaklayan Sektör: İnternet”
İnternet ve girişimcilik denilince ilk akla fırsatlar geliyor. Herkes olağanüstü fırsatların olduğu bir dünya olduğunu söylüyor. Gerçekten İnternet girişimciliği bir çok fırsatı içinde barındırıyor. Bu fırsatlar 10 yıl öncesinde farklı, şimdi farklı ve gelecekte de farklı olacak. Üniversite öğrencisi olarak girişimciliği düşünen arkadaşlar; siz mezun oluncaya kadar muhtemelen şu anki fırsatlar kaçmış olacak ama çok daha büyük fırsatlar sizi bekleyecek. Eğitim döneminizde kendinizi geliştirmek için çaba sarf etmeniz gerekiyor. Bunu ileride yapmayı düşündüğünüz iş ile alakalı şeylerin her aşamasını öğrenip, en az bir aşamasında uzmanlaşmaya çalışarak yapabilirsiniz.
Ben üniversitede okurken başka bir yerde çalışmak yerine kendi iş yerimi kurmayı tercih ettim. Bunda başka birinin emri altında çalışmama motivasyonu yatıyordu. Şimdi olsa, en azından okula başladığım yılları başka yerlerde çalışarak değerlendirirdim. Bir çok tecrübeye bu sayede sahip olabilirdim. Kendi işimi yaparken aynı tecrübeleri daha fazla maliyetle ve daha fazla zamanda elde ettim. Birilerinin yanında çalışmadan, birlikte çalıştırdığın kişinin hissiyatını anlamakta güç.
Sürekli değişen fırsatlardan bahsetmiştim. Ben, şu anda düşük bütçe ile başlayanlar için iki önemli fırsat olduğunu düşünüyorum. Bunlardan ilki içerik. İnternet sektörünü yakından takip edenler son yıllarda Türkiye’de eticaret sitelerinin popülerliğini ve aldıkları yatırımları görmüşlerdir. Hep verilen bir örnek var, bir zamanlar Amerika’da altın arama furyası başlamış. Bu furyada en çok kâr edenler kazma kürek satanlar olmuş. Şu anda mevcut eticaret firmaları veya kar eden firmaların reklam verebilecekleri ve ortak Projeler üretebilecekleri site sayısı çok az. İçerik üretmek için gereken bütçe ise diğer işlere nazaran oldukça düşük. İçerikten kastım sadece web siteleri değil aynı zamanda video bloglar. Yurtdışında youtube üzerinden milyon dolar kazanan örnekleri görebiliyoruz. Tabiki hangi işi yaparsanız yapın kendinizi çok iyi geliştirmeniz gerekiyor. Cümle kurmasını, karşınızdaki ile iletişim kurmasını bilmeden işinizi ancak bir yere kadar büyütebilirsiniz.
İki büyük fırsat gördüğümü söylemiştim, diğeri de mobil. Yazılım geliştirme ve oyun geliştirme maliyetleri son yıllarda oldukça artmıştı. Akıllı cihazların hayatımıza girmesi ile birlikte bu alanda ciddi fırsatlar oluşmaya başladı. Yazdığınız oyun sevildiği zaman bir anda milyonlarca kişiye ulaşabilme şansı elde edebiliyorsunuz. Ekran ve cihaz kıstasları sebebiyle rekabette tek başınıza veya 2-3 kişilik ekibinizle yer alabiliyorsunuz.
Biz de bu ekosisteme katkı sağlamak ve Türkiye’de daha da büyütmek için indir.com olarak Sina Bey’in de jürileri arasında bulunduğu bir mobil uygulama yarışması düzenliyoruz. Bu yıl şansı kaçırsanız bile gelecek yıl için siz de düşünebilirsiniz. Birinciyi Silikon Vadisi’ne gönderiyoruz ve 20.000TL üzerinde tanıtım imkanı sağlıyoruz. www.indir.com/yarisma adresinden ayrıntılarına göz atabilirsiniz.
Benim anlatacaklarım bu kadar, sorularınız varsa severek yanıtlamaya isterim.
Dipnot: Genellikle soru cevap havasında bir etkinlik olduğu için içeriği kısa tuttum, ayrıntılar sorularla birlikte o bölümlerde geldi.
Yorumlar
3 Yorum
[…] aşağıdaki gibidir. Konu “Dünyayı Kucaklayan Sektör: İnternet” …Devamını okuyun : Hasan Yaşar – DÜNYA DOWN SENDROMU GÜNÜ Hiç kimse bu dünyadaki yerini doğmadan önce kendisi […]
Orada olup hem Sina Bey’in hem de sizin söyleşinize katılmayı çok isterdim. Keşke kaçıranlar için bu tip söyleşilerin videoları yayınlansa. 🙂
Güzel olurdu 🙂
Yorum yap