Başarılı olmak veya başarılı gözükmek
Hepimizin çevresinde işini iyi yapan birileri vardır. En iyi helvayı halam yapar, en iyi traşı Nuri berber yapar gibi. Hayatımızda aslında alanında uzmanlaşmış bir çok kişi var. Çok basit işlerde bile uzmanlaşma çok önemlidir. Limonatanın içeriğinde su, şeker ve limon bulunmasına rağmen herkesin yaptığı limonata farklı olacaktır. Sadece 3 farklı değişkenin bulunduğu limonata için bile bu kadar farklılaşmanın sebebi o işte uzman olan kişilerdir. Yıllarca limonata yapan bir kişi ne kadar su koyacağını, ne kadar şeker koyacağını ve neyi ne zaman koyacağını çok iyi bilir. Bu nedenle başarılı bir şekilde her seferinde çok lezzetli limonatalar yapabilir.
Örneği özellikle limonata gibi değişkeni az bir şeyden vermek istedim. Olayı başka bir alanda uzmanlık olarak değerlendirdiğimiz zaman değişkenler çok fazla artacaktır. Uzmanlık günlerle, haftalarla değil yıllarla ölçülebilen bir olgu. Bu nedenle uzmanlaşmak istediğimiz konuyu iyi seçerek onun üzerinde sürekli olarak çalışmamız gerekiyor. Uzmanlaşmak bu nedenle oldukça zordur. Çünkü insanlar egoları yüzünden kendilerini uzman sanabilirler ve şans eseri elde edilmiş 1-2 başarıdan sonra bu yanılsamanın bedelini büyük facialarla ödeyebilirler.
Tanıdığım bazı insanlar bu şekilde kısa sürede servet elde edip daha sonrasında aynı hızla servetlerini kaybettiler. Bir kişi kendini uzman olarak gördükten sonra farklı bir ego bünyesinde oluşuyor. Başarısız olduğunu kabul etmesi bu nedenle oldukça zor oluyor. Bu durum da daha kötüye gitmesine neden olabiliyor. Genellikle bu başarısızlıklarını örtebilmek ve kendilerinin hala büyük olduğunu ispatlamak amacıyla sürekli kendileri hakkında haber çıkmasını sağlamak istiyorlar. Sahte yatırım haberleri, şişirilmiş satın almalar ve hatta sahte iş ilanlarıyla kendilerini büyük göstermeye çalışmaktadırlar.
Uzman olabilmek için çok çalışmak ve başarılı olmak gerekiyor. Uzmanlık tek bir seviyeden oluşmuyor. Alanında uzman bir kişinin kendisi için örnek aldığı ve o işin uzmanı olarak gördüğü başka birileri vardır. Bir alanda ne kadar çok uzmanlaşırsanız o kadar öğrenmeniz gereken şey olduğunu fark edersiniz. Bu nedenle sürekli olarak kendinizi geliştirmeniz gerekir. Aksi takdirde gelişmelere ayak uydurmakta zorlanırsınız. Uzmanlık blog, makale, haber yazarak değil o alanda çalışarak elde edilir.
Uzman olarak kimi dinlediğiniz çok önemlidir. Girişimcilik konusunda uzman zannettiğiniz kişi, girişimcilik alanında başarısız olduktan sonra sosyal medya uzmanı olmuş biri olabilir. Bir kişi eğer uzmansa önce kendisinin uygulamasını ve başarılı olmasını beklemelisiniz. Başarılı olduktan sonra başarılı olduğu konularda başkalarına ders verebilir.
Öncelikle şu soruyu kendinize sormalısınız:
Amacınız başarılı olmak mı? Başarılı gözükmek mi?
Yorumlar
8 Yorum
Merhaba,
Ülkemizde insanlarımızda malesef “bana hangi işi verirseniz verin, yaparım.” düşüncesi hakim. Böyle olunca da uzman insan bulmakta çok zorlanıyoruz. Her işi yapan değil, tek bir işi çok iyi yapan insan lazım bize. Bu düşünceyi içimize sindirirsek inanıyorum ki kendi arabamızı da üretiriz, uzaya astronot da göndeririz, dünyanın süper gücü de oluruz.
Saygılar.
Amerika’da özellikle NBA’de sıkça kullanılan bir kelime vardır: over-rated.
Ülkemizde maalesef oldukça çok sayıda over-rated insan var. Bu kişiler kendilerini uzman gibi tanıtsa da aynen Hasan Bey’in belirttiği gibi aslında sadece abartılmış kişilerdir.
Dikkatli olmak lazım. Bu sektör insanların benliğini kısa sürede yüceltebiliyor.
Yazılarınızı sıklıkla takip ediyorum. Okuduğum en güzel ve uyandırıcı yazılarınızdan biri. Bir sorum olacak uzmanlaşmak tek bir dalda mı olmaldır ? Yoksa en iyi yapabildiğimiz iki alan üzerine olabilir mi ?
Çok güzel bir yazı olmuş Hasan abi, fikrine kalemine sağlık.
Yüksekten düşen, derine düşer… Güzel bir noktaya temas edilmiş.
Teşekkürler abi, güzel olmuş.
Bugüne kadar ki, en güzel yazınız olmuş.
Sahtekarlıkta uzmanlaşmış kişiler var, hem de çok uzun süredir ‘uzman’lar.
Yorum yap