Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Başarısız Proje Yapmanın Yolları

Hatalarımla alakalı “yaptığım genel hatalar” başlıklı bir yazı yazdım. Gelen yorumlardan anladığım kadarıyla bir çok girişimci benzer hataları yapmış. Bunlarda bir kısmı şu anda başarılı işler yapan insanlar. Ben de başarısızlık için anahtar bir liste hazırladım, bunlardan bir kaçını veya hepsini yaparsanız başarısızlık kaçınılmaz olacaktır.

Başarısız proje yapmanın yolları :

  1. Çevrenizdekileri umursamayın, onların nasıl olsa İnternet ile alakaları yok. Onlar hedef kitleniz değil. Onların inanması sizin için bir değer ifade etmeyecek. Zaten kendi motivasyonunuz yeteceği için çevrenizdeki bilmeyen insanların projenize inanmasına ihtiyacınız yok. İnternet’te sizin sizin projenize inanan onlarca insan var.
  2. “Bu iş tutar mı?” diye düşünmeyin. Bugüne kadar yapılan üzerine uğraşılmış hangi proje tutmamış ki, sizin projenizde mutlaka tutar. Sonuçta siz rakiplerinizin hepsinden daha iyi bir site yapacaksınız.
  3. Projeyi en mükemmel haline getirmeden açmayın. Projeniz o kadar mükemmel olmalı ki tüm rakiplerinizden daha iyi olduğunuzu herkes görmeli. Rakiplerinizde olmayan özellikleri de eklemeden açmayın.
  4. Sakın benzeri olan bir proje yapmayın. Projenizin bir eşi benzeri daha olmamalı. Eğer sitenize az benzer başka bir site bile varsa başka bir proje düşünün. Yoksa sosyal medya da adınız “kloncu” ‘ya çıkar.
  5. Rakiplerinizi önemsemeyin. Proje için herhangi bir rakibiniz varsa boş verin. Zira onlar artık hantallaşmış yapılar, siz onların göremediği bir çok şeyi tek başınıza çok daha rahat görebilirsiniz.
  6. Maliyetlerinizi hesaplamayın. Nasıl olsa kıyıda köşede paranız var, kendinize bir maaş da almazsınız, bir süre de evden çalışırsanız fazla bir maliyetiniz olmaz. Proje kazanmaya başladıktan sonra da kazandıkça sizde para almaya başlarsınız. Çok sıkışırsanız eşten dosttan para bularak projeyi devam ettirirsiniz.
  7. Projeniz için planlar yapmayın. Ölümlü dünya yarına çıkacağımız garanti değil. 3 aylık, 6 aylık, 1 yıllık planlarla niye vakit kaybedeceksiniz. Bunun yerine projenize odaklanın. Proje başarılı olduktan sonra plan yapacak bol bol vaktiniz olur.
  8. Girişimcilik kolaydır. Size söylenenlere inanmayın. Başarısız olan insanlar sizinde başarılı olmanızı istemedikleri için motivasyonunuzu kırmaya çalışacaklardır. Akıllı, zeki ve çalışkan birinin başarısız olması için önünde neden bir engel bulunsun ki?
  9. Fazla düşünmeyin. Çağımız uzay çağı, her şey hızlı ilerliyor. Oturup düşünmek için fazla vakit harcamayın. Proje zaten kafanızın içinde tüm ayrıntılarıyla var. Bir an önce yapmaya başlayın, başkaları yapmadan önce siz yapmalısınız.
  10. En iyiyi sen biliyorsun. Bunu aklından çıkarma. Herkes bir şeyler bildiğini düşünür ama kimse senden daha iyi bilmiyordur. Bilseler kendileri başarılı olurlardı. Ticareti bu kadar bilen adamın cebinde kaç milyonu var ki?
  11. Eleştirilere aldırma. İyi ve kötü onlarca eleştiri alacaksın. Bunları kim yaparsa yapsın umursama. Üzerinde düşünme. Meyve veren ağaç taşlanır, seni de taşlayacaklar.
  12. Parayı düşünme. Projenin başarılı olması ve herkese faydalı olması senin için daha önemli. Parayı düşünmene gerek yok. Bir değer ürettiğin zaman nasıl olsa para arkasından gelecektir.
  13. Tek projeye odaklanma. Sen onlarca projeyi aynı anda kotarabilecek birisin. Niçin bir projeye kendini veresin? Hem farklı sektörlerden projeler yaparsan riski de dağıtmış olursun. Herkes onlarca projeyi yapamıyorsa bu onların iş bilmezliği. İyi plan yaparsan 30 projeyi bile tek başına yapabilirsin.
  14. Cesur ol. Nasıl olsa kaybedecek fazla bir şeyin yok. Projelerine inanıyorsan yürü, kim tutar seni? Başarısız olursan yeniden başlarsın, nasıl olsa bu iş için bir para ayırmıyorsun.
  15. İnternet sitesi açıyorsan önce ziyaretçi sayısını düşün. Gelir nasıl olsa ayarlanır. Senin sitene reklam vermeyecekler de kime verecekler. Binlerce insanı sitene toplarsan reklam alamasan bile bir şeyler satar yine kazanırsın.
  16. Bol bol çevre (network) yap. Tüm toplantılara katıl, her yerde bulun. Başarılı olduğun zaman oralarda sen konuşmacı olacaksın. Tanışabildiğin herkesle tanış, ileride mutlaka işine yararlar. Bu senin projen için önemli, projene ayıracağın vakti buraya da harcamış olsan bir şey kaybetmiş olmazsın.
  17. Projenin ne olduğunu açıncaya kadar kimseye söyleme. Eşsiz bir proje yapıyorsun, bunu başkasına söylersen mutlaka kopyalayacaktır. O kopyalamasa bir arkadaşına söyler o kopyalar. En güzeli herkesten gizli tut. Açtıktan sonra nasıl olsa herkes öğrenir. Onlar yapıncaya kadar sen yolu yarılamış olursun.
  18. Birilerini mutlaka ortak yap. Projeyi ucuza getirmek istiyorsan tasarımcıyı, programcıyı projene ortak yap. Böylece onlarda projeni sahiplenirler. Hem de bedavaya iş yaptırmış olursun. Ama ortak yaparken %2-3’ü geçme.
  19. Ürün satıyorsanız fiyatı ya çok ucuz, ya çok pahalı olsun. En ucuz siz satarsanız kimse sizinle rekabet edemez herkes sizden alır, siz de sürümden kazanırsınız. Ya da pahalı satın az kişiye satsanız bile çok kazanırsınız. Hem de kaliteli bir marka imajı çizersiniz.
  20. Hiç bir şeye başlamadan öncelikle şirketi kurun. Sizin ciddiyetinizi herkes görsün, hiç bir çalışmaya başlamadan önce şirket kurun. Hatta kurarken mutlaka anonim şirketi kurun. İleri de yatırım alırsanız hisse devirleri daha kolay olur.
  21. Okuyorsanız okuldan, çalışıyorsanız işten ayrılın. İşinde başarılı olmuş insanların büyük bir çoğunluğu okuduğu okuldan ayrılmış. Siz ne duruyorsunuz? Başka iş yaparken kendi işinizi yapmak doğru olmaz, tüm enerjinizi kendi işlerinize verin. Niçin başkasına para kazandırasınız ki?
  22. Müşterilerinizi ve ziyaretçilerinize çok da önem vermeyin. Tabi ki onlardan para kazanacaksınız ama çok fazla da önem vermeyin. Böyle mükemmel bir sistemden şikayet ediyorsa gitsin hatasızını bulsun. Sizden iyisini bulabilecekse tabi. Bir de müşterilerin alışveriş alışkanlıkları değişkendir, önceden ne almış çok da mühim değil. Siz bundan sonra satacağınız ürünlere yoğunlaşın.
Yorumlar

14 Yorum

Furkan Tunahan

Yıllar boyunca kişisel gelişimcilerin kullandığı motivasyon cümleleri gözüme çarptı. Bazıları motivasyon arttırırken abartısı insanı ‘başarısızlık’a yönlendirir diyebiliriz. Buradan da yine anlıyoruzki özgüveniniz olsun, ama aşırıya kaçmayın. Ne diyordu Kash Barkudza, Bildiklerimin bir denizdeki su damlası olduğunu hiç bir zaman unutmayacağım. Ama o su damlasını küçümseyip hiç bir zaman araştırmaktan ve gelişmekten vazgeçmeyeceğim.

Muhammet

Bir çok sitede bazı maddelerin tam tersini okuduğumu hatırlıyorum. Ama yinede güzel bir kaynak olmuş. 🙂

samet

değişik bir yaklaşım olmuş… Bu şekilde dah iyi anladım.Tes bir insan olduğum kanıtlandı

eda

Siteniz Gerçekten Çok Beğendim Sık Kullanılanlarıma Mutlaka Ekleyeceğim
Başarılar Diliyorum…

Oğuzhan Aslan

yazıda ironi yaptınız sanırım. şimdi okuyunca daha iyi anladım 🙂 🙂 🙂

baturhan kezat

son maddeler aslında yapılması gerekenler değil mi 🙂

Burak Kaynak

Hasan’cım,
Takipte olmadığımı zannetme sakın.
Yazın zihin açan sadelikte ve etkili.
Aklına sağlık!

Ahmet

yahu Gökhan kardeşim zaten onları yaparsan başarısız proje olur,başlığı yanlış okudunuz sanırım

Mehmet CAN » Hasan Yaşar’ın Kaleminden…

[…] Yazının orijinaline erişmek için tıklayınız. […]

Gökhan

Hasan Bey merhaba, bloğunuz hayırlı olsun.

21. maddeye kesinlikle katılmıyorum. İnsanın kesinlikle elinde bir tahsili olmalı. Özellikle üniversite mezunu olmak daha bi önemli. Tamam projeler yürütülürken okul, sınavlar, dersler mani olabilir ama yaş ilerdiğinde okuma fırsatı tekrar ele geçemeyebiliyor. Ayrıca insan sürekli projesinin başında oturduğunda ufku daralıyor. İş isteği azalıyor. Okul gibi ortamlar bir nevi network özelliği taşıyor. Buradaki arkadaşlardan projeyi yakından takip etmek isteyenler, tutulur fikir üretenler mutlaka çıkıyor. Ayrıca ortam değişimi çok önemli. Sürekli bilgisayar başında oturmaktansa okula git gel yapmak bile akla yeni fikirler getirebiliyor.

Ajdar

Herkes konuyu yanlış anlayarak okumuş. Bizim millet hakikaten etrak-ı bi idrak. Bizden bir şey olmaz. Önce güldüm sonra üzüldüm….

Oğuzhan Aslan

Sıradaşı bir yazı olmuş kesinlikle. Fakat 22.madde Türkiye için uygun değil bana göre. Çünkü burası Türkiye. Ne olacağı belli değil 🙂

Mustafa Alkan

İlk paragraftaki sözlerinize katılmıyorum, bunlar proje başarısının temel taşları. Aynen uygulayacağım, güzel bir kaynak olmuş.

mustafa iren

Teşekkürler abi. Projeye başlayan bir çok kişide gördüğüm özelliklerin derlemesi ve daha fazlası; hatta kendi yaptığım hataları da görmüş oldum.


Yorum yap