Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Nasıl Staj Yeri Bulurum?

stajyer

Yaz yaklaşıyor, herkesi farklı bir heyecan sarıyor. Staj zorunluluğu olan öğrencileri ise staj yeri bulma stresi kaplıyor. Bize de son zamanlarda çok fazla staj başvurusu geliyor. Büyük bir çoğunluğunu kabul edemiyoruz. Son zamanlarda etkinliklere de oldukça fazla katılma şansım oldu (katıldığım etkinlikler).  Bu etkinliklerde de genellikle staj yeri bulamamaktan yakınıyor öğrenci arkadaşlar. Ben de hem İmza için, hem de diğer şirketlerden bildiğim kadarıyla neden stajyer konusuna bir adım geri durduğunu anlatmaya çalışacağım. Yazı yazılım stajı arayanlar için hazırlandı fakat diğer stajyerlerde mutlaka bir şeyler görecektir.

Hiç para istemiyorum, şirketinize hiç bir maliyetim olmaz nolurr kabul edin.

Öncelikle bunu diyerek maliyet hesapları, şirket maliyetleri konusunda zayıf olduğunuzu anlatmış oluyorsunuz. Siz hiç para almasanız dahi şirkete masrafınız olur. Yemek masrafınız olur, telefon masrafınız olur, elektrik masrafınız olur, en önemlisi eleman masrafınız olur. Eleman masrafından kastım sizin talep ettiğiniz ücret değil, vaktini aldığınız elemanın maliyeti. Bu hesabı yapmak için “Bahçeli Hesabı” kullanacağız, öncelikle videoyu izleyelim. 🙂


Bu hesabı yaparken amacım bir maliyetinizin olduğunu anlatabilmek. Örneğin çalıştığınız şirkette 2 farklı yazılımcının günde ortalama 30 dakikasını aldınız. Bir de ayda ortalama 22 çalışma günü, 1 günde de 8 çalışma saati var. Yani bir kişi ortalama 176 saat çalışıyor aylık olarak. Yazılımcı maaşlarının 3.000-8.000TL arasında olduğunu farzedelim, her iki durum içinde hesabımızı yapalım. Eğer yazılımcının maaşı 3.000 ise şirkete resmi olarak maliyeti ortalama 5.000TL’dir, 8.000 ise ortalama 13.000TL’dir. Net maaş, brüt maaş farkını da araştırmanız lazım yani 🙂 Şirketin başka maliyetlerde olacaktır (Örnek: İş Kurarken Maliyetleri Hesaplamak). Bu maaşları veren bir şirketin o yazılımcılardan bu rakamın üzerinde rakamları kazanması gerekir ki kar edebilsin. Yani bu yazılımcılar o saatlerde çalışmadığı zaman hem çalışmadıkları için, hem de iş uzadığı için ekstra maliyetleri olacaktır. Biz ekstra maliyetleri bir kenara bırakalım. 5.000TL alan bir yazılımcının saatlik maliyeti 28.41TL, 13.000TL alanın saatlik maliyeti 73,86TL’dir. Günde ortalama 30 dakika 2 yazılımcı oyalayınca, ayda 22 saat oyalamış oluyorsunuz. Yani 625,02TL ile 1.624,92TL iş kaybından dolayı maliyetiniz oluşuyor. Buna yemek ve diğer oluşturduğunuz maliyetleri saymıyoruz.

İyi derecede C, C++, C# ve Java biliyorum.

Özellikle dersleri iyi olan öğrenciler bu öz güven ile çok güzel bir CV hazırlıyorlar. Okulda öğrendikleri derslerin hepsini sıralıyorlar. Notlarına göre de orta, iyi, çok iyi yazıyorlar. Bu lisede öğrendiğimiz ingilizce bilgisi ile süper ingilizce biliyorum demeye benziyor. Okulda öğrenmiş olduğunuz programlama dersleri bu işe başlangıç yapabilmeniz için güzel. Fakat sizin üzerine çok fazla şey koymanız gerekiyor. Okulda gördüğünüz programlama seviyeleri ve karşılıklarını ingilizce olarak anlatmak gerekirse;

Başlangıç Seviyesi
– What is your name?
* My name is Hasan.
Orta Düzey
– How are you?
* I am fine thanks and you.
İyi
– Where are you from?
* I am from Konya.
Çok İyi
– What is your hobbies?
* I like swimming, soccer and reading book.

Rize’de yaşıyorum, yazın İstanbul’da sizin yanınızda staj yapabilir miyim? (Orada akrabalarım var)

Harika, akrabaların varsa tabi ki yapabilirsin. Fakat atladığın bir şey var. İstanbul’un trafik diye ufak bir sorunu var. Akraban Beylikdüzü’nde, başvurduğun yer Çekmeköy’deyse çalışabilmen imkansız. Onun için gideceğin yerin mevkisini, kalacağın yeri önceden hesaplayıp öyle başvurman daha mantıklı olacaktır. Her gün yollarda 4-5 saatinin geçmesini ne sen ne çalışacağın yer ister. Sen bunu kabul etsen bile verimin sıfıra yakın olacaktır.

Staj yapmak istiyorum ama ben Mühendis adayıyım her işi yapamam.

Süper, peki ne yapabilirsin? Bu soruya yanıtın varsa sıkıntı yok. Fakat elinde hiç bir meziyet yokken kimsenin sana devam eden bir iş sürecini teslim etmesini beklemen büyük hata olur. Senin yapman gereken burada en fazla bilgiyi öğrenmenin yollarını bulmaya çalışmak. Boş kaldığın zaman yeni şeyler öğrenmeye çalışmak. Çünkü en büyük avantajın takıldığın zaman soru sorabileceğin ve sorunun yanıtlarını alabileceğin bir yerde bulunuyor olman. Yazılımcı seninle tüm bilgilerini paylaşırken, senin ona çay getiriyor olman çok büyük sorun olmamalı 🙂 Söylemek istediğim stajyer çaycı olsun değil, fakat çay vermeyi de zulüm gibi görmesin. Ben kendime çay doldurmaya gittiğim zaman, mutlaka ofisten başka birininde çayını getirmeye çalışıyorum.

Zorunlu stajım var, mecburen yapmalıyım. Lütfen yardımcı olun.

Zorunlu staj, sadece staj defterini doldurmak için yapılan bir şey değil. Bir çok öğrenci bunu böyle gördüğü içinde şirketler özellikle zorunlu staj yapmak isteyen öğrencilere karşı daha soğuk davranıyorlar. Çünkü bu öğrencinin tek amacı staj süresini doldurup tekrar hayatına devam etmek. Bu ızdıraplı süreci bir an önce atlatmak. Siz böyle birisi ile birlikte çalışmak ister miydiniz?

Sadece 20 gün staj yapmam yeterli.

Şirketlet stajyer alırken bir kaç şey düşünürler. Bunlardan bir tanesi angarya işleri yapacak iş gücü, genellikle bu böyledir. Ben ve bir çok başka yer ise yetiştirilecek eleman olarak görüyorum. Yani çalıştığım stajyerin gelecekte bizimle çalışma potansiyeli olduğunu düşünüyorum. Bu nedenle kısa süreli staj başvurularını geri çeviriyorum, hatta mümkünse yazın büyük çoğunluğunu, okul açıldıktan sonrada uygun vakitlerini bizimle geçirmesini yeğliyorum. Çünkü bu bir eğitim süreci ve eğer işe girecekse ne kadar fazla mesai geçirmişsek o kadar uyum sağlayabiliriz. Bu nedenle staj yapacağınız yerleri ileride çalışmayı düşüneceğiz yerlerden seçmeniz çok daha mantıklı olacaktır.

Güvenlik, iş saatleri…

Eğer staj yaptığınız yerde rahatsanız, kimse giriş çıkış saatlerinize dikkat etmiyorsa büyük hata yapıyorlar demektir. Çünkü siz orada staj yaptığınız sürece şirket sizden sorumlu. Haliyle bir yere gideceğiniz zaman yazılı olarak izin almanız daha doğru olacaktır. Stajyer almanın ayrıca sorumlulukları da var. İş güvenliği vs. gibi.

Peki öleyim mi? Nasıl staj yapacağım?

  • Öncelikle bir şeyler bilin. Eğer bir şeyler biliyorsanız, bir şeyler yapın ve somut olan şeyleri gönderin. Android programlama biliyorum diyen biri yerine xyz adresindeki uygulamayı veya uygulamaları yaptım diyen birini herkes tercih edecektir. Github linki gönderebiliyorsanız, sizi kabul etmeyecek yazılım firması azdır.
  • Yazılım bilginiz zayıf, fakat yine staj yapmak istiyorsunuz. O zaman başka bir şeyler bilin. Örneğin fotoğraf çekmeyi, az buçuk Photoshop’u, resim çizmeyi.. Başvurduğunuz yerin işine yarayacak bir şeyler bilin.
  • Başvuracağınız firmayı ve kişiyi araştırın. Örneğin başvurduğunuz yerde sizin CV’nizi inceleyecek kişi tiyatro ile ilgileniyorsa ve sizinde ilgi alanınızda bunu bir şekilde epostanıza vurgulayın.
  • Sosyal hesaplarınıza çeki düzen verin. Bir çok kişinin ilk yaptığı sizin facebook ve twitter profillerinizi incelemek olacaktır. Çünkü bu sizin hakkınızda çok daha mantıklı kararlar vermelerini sağlar.
  • İlgilerini çekecek bir şeyler yapın. Örneğin web sitelerini ayrıntılı inceleyip bunu da başvurunuz ile birlikte gönderin veya sosyal mecralarda ne gibi şeyler yapabilecekleri ile örnekler bulun.
  • Standart CV şablonlarını göndermeyin. Benim ilk yaptığım başvuran kişiyi sırasıyla google, facebook ve twitter’da aramak. Burada bulduğum bilgilerden olumlu bir şeyler çıkarsa ondan sonra CV’ye göz atıyorum.
  • İşinizi son dakikaya bırakmayın. Staj süresine 10 gün kala başvuran bir kişi, şirket içerisinde de işlerini bu şekilde son dakikaya bırakacaktır.

Dipnot :

Yazıdan stajyer almadığımız düşünülebilir. Hali hazırda şirketimizde 3 stajyer bulunuyor yaz için. Geçen yılın stajyerleri de boş kaldıkları zamanlarda gelip gidiyorlar. Yazıyı yazmaktaki amacım stajyerlerin neden staj yeri bulamadıkları konusuna parmak basmak.

Yorumlar

26 Yorum

karasoft

merhaba özellikle dijital pazarlama alanında gelişmek isteyen varsa stajyer arıyoruz.

Oğuzhan Şentürk

Değerli yazınız için teşekkürler. Bir çok arkadaş staj yeri bulmakta halen zorlanıyor.

Hasan Yaşar

Hangi konuda staj yeri arıyor?

kadir akyüz

yurt dısı stajı hakkındada bigi paylaşıyormusunuz yaşar bey

Dilaver

Harika olmuş elinize sağlık

Ceren

Halkla ilişkiler staj yeri bulamıyorum ne yapacağım 🙁

Sıla

Ben bu sene 12. Sınıf oldum alanım kimya teknoloji ve koronadan dolayı staj yeri bulamıyorum virüssen dolayı kimse almak istemiyor bulamassam ne olacak

sümeyra

merhaba bu bilgilendirici yazınız için teşekkür ederim korona virüs sebebiyle staj konusunda ne yapacağımı pek fazla bilmiyorum. Okuduğum bölüm Web tasarım ve animasyon ama staj konusunda nelere başvurabilirim ve onlara ne sunabileceğim konusunda kararsızım bu konuyu uzun zamandır düşünüyorum. Yazınız sayesinde bunu az buçuk anlamış bulunmaktayım.Teşekkür ederim.

Bilgisizğrenci

Ben lise sona geçen web tasarım ve grafik öğrencisiyim .Eğer yaz tatili boyunca bir staj yeri bulamassam ne olur ?

Hasan Yaşar

Biraz çabalarsanız mutlaka bulursunuz 🙂

sencer tepe

yazı super her satırındakıler ıtınayla uygulanmıs fakat staj yerı bulunamamıs olursa ???okul dersekı mayıs ılk haftası sozlesmeler saglanacak karsılıklı mevzuat boyle calısacagın fırmalarda derse 4 5 ay oncesınden stajyer alım kararı ımkansızdır ancak yaz tatılının son ayı olan agustosta mumkundur.stajyer ne yapabılır? :))

Hasan Yaşar

4-5 ay öncesinde firmalar yaz için stajyer almaya başlıyorlar. Daha fazla yer ile görüşebilirsiniz. Günlük Bülten’e üye olursanız orada stajyer ve staj yeri duyuruları yapıyorum.

Oğuzhan Güler

Hasan bey merhaba;
Elinize sağlık, yazınız gayet açıklayıcı ve bilgilendirici. Benimde meslek lisesi bilgisayar bölümünde okuyan bir yiğenim var ve önümüzdeki sene staj yapması gerekecek. Malum meslek lisesi okuyanların lisans eğitimi alması büyük çaba gerektiren bir durum (en azından yiğenim için bu böyle). O yüzden lisans düşüncesini bir kenara bırakıp bulunduğu durumda nasıl daha verimli ve üst noktaya çıkabilir onun araştırması içindeyiz, yani stratejimiz bu yönde. Bu bağlamda yapacağı stajın önemli olduğunun farkındayız bu konuda nasıl bir yol izleyebiliriz öncelikle bunu öğrenmek ve kendi alanında kendisini nasıl daha ileriye götürebilir (kurslar,programlar,sektör ihtiyacı v.b) bu konuda da bir kaç cümle yazmanız bize ışık tutacaktır.
Saygılar.

Hasan Yaşar

Öncelikle başarılar dilerim. Hangi bölümde okuduğunu belirtmemişsiniz ama alanında bir konu hakkında detaylı bir şekilde kendini geliştirmesi gerekiyor. Genellikle meslek lisesinden gelen stajyerler çok daha başarılı oluyorlar.

Zeynepy

Merhaba ben Grafiker stajyer (öğrenci) arıyorum nerden bulabilirim?

Yusuf

Merhaba ben Ankara/Çubuk Fatih sultan Mehmet mesleki ve teknik Anadolu lisesinde Web tasarım ve grafik animasyon bölümünde öğrenim görmekteyim bu sene staj yapmam gerekiyor size nasıl ulaşabilirim

Hasan Yaşar

Merhaba biz İstanbul’dayız 🙁

Yangın Söndürme Tüpü

Staj eğitimi görmeden önce çok da güzel geldi bu yazı. 🙂

Suha Mete

Nerede yapma dediğiniz şey varsa onları tek tek yapmışım. İş bilen biri olmama rağmen staj yeri bulmakta çok zorlanmıştım. Yazınız çok faydalı oldu benim için.

Ahmet Erkuş

Staj konusunu çok güzel ele almışsınız, teşekkür ederim

Mert Can Eyriyer

Çok güzel yazmışsın Hasan abi . Daha staj yapmama 2 yıl var ama olsun… Bilgi bilgidir 🙂

Mehmet Ali Tamayar

Blogunuzu baya dan beri takip etmekteyim gerçekten güzel yazıyorsunuz. Bu yazınız da çok güzel olmuş elinize sağlık

Arda eğridere

Çok güzel bir yazı olmuş.Staj yapcak arkadaşlara çok güzel tavsiyeler

Mustafa

Harika bir yazı olmuş

Volkan Akpınar

Harika bir yazı olmuş abi teşekkürler.

Tolgahan ÜZÜn

Oldukça güzel bir yazı olmuş.Biz Mühendis adaylarının en büyük sıkıntısı, karıncayı deve yapıp öyleymiş gibi göstermek galiba…


Yorum yap