Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Ortaklığa başlarken sorulması gereken sorular

ortaklik

Daha öncesinde ortaklık ile ilgili çeşitli yazılar yazdım (Girişimciler İçin Ortaklık TavsiyeleriÖz eleştiri: Yaptığım genel hatalar). Bu nedenle özellikle bu konuda çok soru geldi. Vakit darlığından veya diğer işlerin yoğunluğundan genelde kısa cevaplar vermek durumunda kaldım. Son olarak yakınlarımdan birisi yeni bir ortaklık yapmaya karar verince, ona bazı sorular hazırladım ve birlikte kısa cevaplar oluşturmaya çalıştık. Bu cevaplar ışığında ortağı ile bir “Ortaklık Anlaşması” imzaladılar. Hazırlamış olduğum soruları cevaplarken zorlandıkları noktalar oldu veya daha önce hiç üzerinde düşünmedikleri konular ortaya çıktı.

Ortaklık konusunda verdiğim danışmanlıklarda genellikle benzeri sorular ve sorunlar görüyorum. Ortaklık esnasında belirli ayrıntıları kendi aranızda belirledikten sonra anlaşmazlığınız olan konular için tarafsız ve konulara hakim birinden yardım almanız faydalı olacaktır. Son olarak aranızda yapacağınız sözleşme için iki tarafında kendi avukatlarından fikir alarak sözleşmeyi son haline getirmeleri faydalı olacaktır.

Bu tarz soru cevaplar hazırlayarak bir ortaklığa başlamanın faydalı olacağını düşünüyorum. Bu nedenle bu soruları paylaşmaya karar verdim. Mutlaka daha fazla soru ve cevap olacaktır. Bunları yorum olarak paylaşırsanız eklemeye çalışacağım.

  1. Ne tür bir şirket kurulacak?
    Şahıs şirketi, limited şirketi, anonim şirketi, kolektif şirket, komandit şirket gibi seçenekler olacak önünüzde. Genel olarak limited şirketi veya anonim şirketi arasında kalacaksınız. Burada çeşitli avantajlar ve dezavantajlar mevcut bunları iyi değerlendirip girmeniz gerekiyor. Limited şirket olarak başlayıp, anonim şirkete dönüşebileceğini unutmayın.
  2. Hisse oranları ne olacak?
    Bu oranlar genellikle konuşma gereği bile duyulmadan karar verilir. Kaç ortak varsa o sayıya bölünür. Peki acaba tüm ortaklar aynı seviyede mi katkı sağlayacak? Ortaya koyacakları değer aynı mı olacak? Mevcutta iş ile ilgili portföyü olan kişinin hissesi aynı mı olacak? Bu tarz sorular sorarak, bunu en başta düzgün bir şekilde belirlemek faydalı olacaktır.
  3. Ortaklar şirketten nasıl para alacaklar?
    Öncelik olarak para kazanmaya odaklanıldığı için bu konu pek konuşulmaz. Para olunca paylaşmak kolaydır diye düşünülür. Gerçekte ise durumda öyle olmayabilir. Genellikle belli bir maaşın belirlenmesi bu noktada faydalı olacaktır. Biz bu arkadaşlar için bir maaş oranı belirledik ve her 6 ayda bir şirketin durumuna göre maaşta revize yapmayı uygun gördük. Fakat en yüksek alabilecekleri bir maaşı başta ayarladık. O rakamın üzerinde şirketten yıl sonuna kadar para alamayacakları bir şekilde anlaştılar.
  4. Ortaklar harcamalarda nasıl hareket edecekler?
    Ortaklar genellikle birlikte harcama yapmayı ve karar vermeyi tercih ederler. Burada temel sorun işlerin yavaşlamasıdır. 5.000TL’lik bir harcama için diğer ortağın bilgisinin alınması işleri belirli bir süre sonra içinden çıkılmaz şekle sokabilir. Bunun için X TL’nin altındaki harcamalarda ortağa sormadan hareket edilir, ay sonunda bu rakamların toplamı Y TL’i geçemez şeklinde bir madde eklemek güzel olacaktır.
  5. Kararlar nasıl alınacak?
    Kararların oy birliği ile alınması güzeldir. Özellikle 2 kişilik ortaklıklarda bu böyle olabilir. Ama uzmanlıkları farklı olan iki ortakta veya görev tanımları farklı olan kişilerde durum böyle olmamalıdır. Uzmanlığı ve görev alanında olan konularda o ortağın söz hakkı diğerinden fazla olmalıdır. Bunların çerçevesinin en baştan belirlenmesi faydalı olacaktır.
  6. Ne sıklıkla toplantı yapılacak?
    Ortaklar aynı ortamda bulunmayabilir veya işlerin yoğunluğundan dolayı toplantı yapacak fırsatı bulamayabilirler. Bunun için toplantılar için belirli periyotlar belirlemek güzel olacak. Örneğin haftada 1 toplantı yapmak faydalı olacaktır. Bu toplantıların uzun veya yüz yüze olması şart değil. Telefonla ve Internet üzerinden de yapılabilir.
  7. Ürün satışı varsa, ne tür indirimler olacak?
    Şayet ürün satışı varsa, yakınlara nasıl bir indirim yapılacağı oldukça mühim bir konudur. Kendinize bile bir şey aldığınız zaman bunu şirketten nasıl almanız gerektiğini başta net bir şekilde belirlemeniz gerekir. Örneğin yakın akrabalara %50 indirim, eşe dosta %30 en fazla indirim gibi rakamlar belirlenebilir.
  8. Yedek akçe ne kadar bulunmalı?
    Nakit akışı şirketler için oldukça önemli bir konu, bu nedenle kasada belirli miktarda bir paranın sürekli bulunması şirketin sürekliliğini kolaylaştıracaktır. Bu para acil işler için kullanılmak üzere kasada tutulur. Bunun için rakamın baştan belirlenmesi ve belirli aralıklarla bu rakamın artırılması iyi olacaktır.
  9. Ortakların yapmış olduğu harcamalar nasıl geri ödenecek?
    Her zaman şirketin parası yanınızda bulunmuyor veya şirket kartı kullanmıyor olabilirsiniz. Bu nedenle bunun sistematiğinin başlangıçta belirlenmesi iyi olacaktır. Genellikle ay sonunda bu para alınır, peki ay sonu kasada o kadar para olmazsa ne yapacaksınız gibi ayrıntıları yine konuşmak faydalı olur.
  10. Ürün veya hizmet satışı varsa fiyatlar nasıl belirlenecek?
    Satacağımız ürün veya hizmet için fiyat belirleme politikanızı baştan belirlemek gerekir. Daha sonrasında bu tarz konularda fikir ayrılığının önüne geçmiş olursunuz.
  11. Şirket kurulurken ne kadar sermaye koyacaksınız?
    Kuruluş aşamasında bir sermaye koymanız gerekiyorsa, bu ne şekilde kasaya konulacak ve ne kadar olacak? Bu koyduğunuz parayı geri alacak mısınız? Alırsanız, hangi şartlarda alacaksınız? Ortaklardan birinin daha fazla para koyması durumunda bunu hisseye yansıtacak mısınız? Gibi çeşitli soruları yanıtlayarak devam etmek gerekiyor.
  12. Şirketleşme ne zaman olmalı?
    Bir çok kişi üniversite öğrencisiyken iş kurmak istiyor, fakat şirketleşince bir çok masraf (İş Kurarken Maliyetleri Hesaplamak) ortaya çıkıyor. Bu nedenle örneğin bir yazılım hazırlıyorsanız, bu belirli bir olgunluğa eriştikten sonra şirketleşmeniz daha faydalı olacaktır.
  13. Ortaklardan biri aktif çalışmıyorsa, aktif çalışanın bir avantajı olacak mı?
    Bazı durumlarda ortaklardan birinin aktif çalışmaması gibi bir durum söz konusu olabilir. Bu konunun sorun teşkil etmemesi için bunu nasıl çözeceğiniz baştan konuşmanız gerekir.
  14. Yeni ortak hangi durumlarda alınır?
    Bazı durumlarda yeni ortak almanız gerekebilir veya yeni bir ortak sizin aranıza katılmak isteyebilir. Bu durumda kaldığınız zaman karar vermeniz çok zor olacaktır. Buna başta belirli sınırlar çizmeniz oldukça iyi olacaktır.
  15. Tatiller nasıl belirlenecek?
    Ufak bir konu gibi gözükse bile sınırlarının baştan belirlenmesi oldukça iyi olacaktır. Bir ortak tatile gideceği zaman ne kadar süre önceden haber vermeli ve en uzun tatil ne kadar olmalı gibi soruların yanıtlarını belirlemek önemli.
  16. Gelir paylaşımı nasıl yapılacak?
    Yıl sonunda net kâr nasıl paylaşılacak, elde edilen gelirlerin ne kadarını ortaklar paylaşacak, ne kadarı şirketin büyümesi için harcanacak gibi soruları yanıtlamak gerekiyor. İlk yıllarda bu rakamın büyük bir çoğunluğunun şirket büyümesine harcanması faydalı olacaktır. Tabi yıl sonunda bir miktar para alıyor olmak sizi daha çok motive edecektir.
  17. Ortaklıktan ayrılmanız gerekirse nasıl bir yol izleyeceksiniz?

    En zor soruyu sona sakladık. Bu soruyu henüz ortaklık kurmadığınız bir kişiyle konuşmanız, hatta tartışmanız gerekiyor. Çünkü en büyük sorunlar bu noktada yaşanıyor. Burada net bir şeyler belirleyemiyorsanız, başlangıçta ayrılmak her iki taraf içinde sağlıklı olacaktırBu noktada benim yakınlarımın bulduğu formül, ufak çapta girişimler için uygun olabilir. Şu şekilde;
    Şirket değeri ortak bir şekilde belirlenir. İstenilmesi durumunda değerleme için dışarıdan destek alınabilir. Bu değer üzerinden ortaklar anlaşıncaya kadar değer düşürülür. Şayet iki tarafta karşı tarafın hissesini belirlenen fiyattan alamıyorsa/almıyorsa hisse satışa çıkarılır. Her iki tarafında onayladığı bir ortak bulunduğu zaman hisse devredilir. Bulunamadığı takdirde her ay satış rakamı %10 düşürülerek tekrar satışa çıkarılır.

Her ortaklığın hem avantajları, hem de dezavantajları vardır. Ortaklığa başlamadan önce bunları iyi değerlendirip öyle başlamalısınız. Ortaklığa başlamak kolay, bırakmak ise oldukça zorlu bir süreçtir. Bu soruları örnek olması amacı ile yazıyorum, sizin aklınıza çok daha farklı sorular takılabilir. Bu nedenle her ortağın ayrı bir avukattan danışmanlık alarak işe başlaması daha sağlıklı sonuçlar doğuracaktır.

Doğacak anlaşmazlıklarınız da sorumluluk kabul etmiyorum. 🙂

Önemli dipnot:
Yorumlara elimden geldiğince yanıt vermeye çalıştım, yaklaşık 240 yorum olmuş ve hep benzeri sorular geliyor. Bu nedenle yorumlara yanıt vermeme kararı aldım. Bu konuda ücreti karşılığında danışmanlık almak isterseniz [email protected] adresine eposta gönderebilirsiniz.

Yorumlar

290 Yorum

Mahmut

Merhaba hasan bey
Ben kebaciyim bir abimiz ile ortak olarak mekan açmayı düşünüyoruz
Bütun sermaye ondan. Ben ise ustaligimi emeğimi koyacağım. Yani ben kar ortağı olacağım şunu merak ediyorum kar ortağı için sözle yapsak dahi aklımda şu soru var. Biz açtık yaptık işler iyi 1 yıl sonra dükkanı kapatip başka isimle açip devam ettiğinde benim sözleşmem gercersiz midir yada buna herhangi bir önlem alabilir miyim ? Kendimi zamanımı emeğimi güvene almak istiyorum işi düzeni kurup bana tekme atılmasını engellemek istiyorum bunun için ne yapmam lazım

Hasan Yaşar

Anlaşma yapmadan önce avukat tutmanız gerekir.

sevgi

merhaba adi ortaklığı yeminle ispatta yemine davet edilen ortaklardan biri davacının damadı ve yemine gelmedi.bu durumun kanunda bir maddesi yada tutar dalı varmı sizden ricam çok önemli cevabınızı bekliyorum.teşekkürler

Şahıs Şirketi Kurmak |Nasıl Kurulur?| Toplam Maliyet Nedir? - İşyeri Açmak

[…] şirket türünde ortaklık yoktur. Şirket borçlarının sorumlusu şirket sahibidir. Şahıs şirketlerinde tek bir sorumlu […]

sehbal sakar

emlak yetki belgesi almak icin lise mezunu olma sarti getirildi..2018 senesinden sonra adima kayitli gercek kisi dukkanim var…simdi esimi nasil ortak alabilirim…yetki belgesini o alsin….zaten kendi isletiyo ben emekliyim diye benim istume acyiydi..myardimci olabilirmisiniz…

Şahıs Şirketi Kurmak | Toplam Maliyet | Nasıl Kurulur?

[…] şirket türünde ortaklık yoktur. Şirket borçlarının sorumlusu şirket sahibidir. Şahıs şirketlerinde tek bir sorumlu […]

yunus

ortaklığın kuruluşundan önce yapılan protokolün genel kurulda alınmış olan karara etkisi nedir acaba cevaplarsanız çok minnettar olurum

Ozge

Merhaba Hasan Bey, bu ortaklık işlerinde bir ortak avukat olursa ne olacak? Ürün ya da şirket bazlı değil de proje bazlı bir anlaşma yapılabilir mi? Bir taraf teknik diğer taraf hukukçu olunca insan ister istemez çekiniyor. Siz nasıl aştınız bu tür durumları? Teşekkürler. Proje ise bir yazılım ürünü.

hamdi uçar

a.ş olarak 500 bin sermayem var. 2 milyon sermayesi olan bir başka a.ş’ye %50 ortak olabilir miyim?

isa

hocam merhaba bir iş yerini ortak açmak mı daha iyidir tek mi yoksa ilk kez bir kafe açmak istiyorum

Serdar özkan

Merhaba biz 3 ortak limited şirketi kurduk ancak anlaşmazlık yüzünden ayrılmak istiyorum ortaklar sorun çıkartıyor ne yapmak gerekiyor teşekkür ederim.

Seçkin Nerkis

Merhaba,
Bir arkadaşım yakın zamanda dernek kuracak hatta kur sayılır, kurulan bu derneğin çeşirleri mal ve hizmet alımları olacak dolayısıyle dernekten çokan paralar başka yere gitmesin diye dernek başkanı olacak arkadaş iki ayrı şirket kuracak, %70 dernek kurucularından oluşan hissedarlar %30da eş dost kazansın amacıile yakın arkadaşlara 1 hisse değeri 5000 Tl satışa sunuyor ve yıl sonu şirketin cirosuna göre hissen kadara kar sahibi oluyormuşsun!! onlar konuştukça heyecan yaptım ancak yinede kuşkularım var!! ayrıca halihazırda SGK lı olarak çalımaktayım, hisse almaya karar verecek olursam gelir vergisi ödemek durumda kalacakmıyım?
Cevanınız ve ilginiz için şimdiden teşekkürler.

Miraç

Merhaba Hasan Bey
Arkadaşımın iş yerine ortak olmak istiyorum
Onun iş yerine harcadığı para 30000 Tl
Ben ona ortaklık için nekadar para vermem gerekiyo
Saygılar

Deniz Vural

Merhaba bir arkadaşın projesi bulunmakta.Sermayesi olmadığından gerceklestiremiyor.Ben sermaye sahibi olarak projeye destek vericem. Proje sahibine yüzde kaç ortaklık payı vermem gerekiyor? İlginize teşekkür ederim.

Uğur BAŞCI

Hasan bey bu değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederiz size bir mail attım müsait bir zamanda yanıtlarsanız çok memnun olurum. Teşekkür ediyorum İyi çalışmalar dilerim

Leyla Saygın

Merhaba Hasan Bey,

50-50 Ortagımla beraber kuracağımız şirketimizde bir bayi ağı üzerinden kendi ürettiğimiz yazılımın satışını yapacağız. Şirket olarak doğrudan müşteriye satmayacağız biz bayilere satacağız.
Yalnız ortagımın ayrıca kendi şirketi var ve o şirket de kuracağımız yeni şirketin bayisi gibi bir rol oynayacak. Ortağımın müşteri portföyü bu şirket üzerinde çünkü.
Şimdi benim sorum ortağımın kendi şirketi üzerinden yapacagı satışlardan ayrı bir kazanç payı elde etmesinin adil olup olmayacağı. O ayrıca pay almak istiyor ben almasını istemiyorum.
Onun argümanı şu: Sonuçta ben kendi şirketime yıllardır yatırım yaptım bir portföy oluşturdum dolayısıyla ayrı bir kazanç elde etmek hakkım diyor.
Benim argümanım şu: Sonuçta ben onun portföyü iş becerisi ve zamanını bizim işimize vereceği gerçeğiyle onunla ortak oluyorum ve yazılımın gelirinden elde edeceğimiz kazanç her zaman 50-50 olmalı. Yıl sonunda toplam elimize geçen tutar eşit olmalı. Üstelik doğrudan müşteriye gitmeyeceğimizi söylüyoruz fakat o bir şekilde müşteriye doğrudan gitmiş ve satışını yapmış oluyor. Burada bizim ortak kuracağımız şirkete harcayacağı efor ve zamanı kendi şahsi kazancını sağlamak için kullanmış oluyor.

Şimdi siz bu konuya kendiniz karar vermelisiniz diyeceksiniz ama benim öğrenmek istediğim bu tarz ekstra gelir, ortağın konumundan dolayı haksız kazanç elde etmesi gibi konulara nasıl yaklaşmak lazım? Hukuksal bir yanı var mıdır? Gerçek hayatta buna benzer durumlarda ortaklar genelde nasıl anlaşırlar?

Çok teşekkürler

huseyin

bu sorunun cevabını merak ettim açıkçası. Sonuç ne oldu ?

Ali

Merhaba
Ben bir cafede bir arkadaşla ortak olmak istiyorum yalnız bütün sermayesi ben veriyorum ve %30 pay alacak ortam o işi bildi için ve orası o yönetecek yalnız beli bir maş da almak istiyorum şimdiye kadar sorun yok yalnızca ben burayı satarsam ona %30 satışta vermemi istiyor sermaye koymadı halde ve %30 ortaklıkla sermaye geri koymak istemiyor ama satişta %30 istiyorum sizce bu ortaklık doğru bir şey mi değil mi
Teşekkürler

Hasan Yaşar

Eğer ortak oluyorsa %30 almak en doğal hakkı, diğer kâr paylaşımı olur.

ARKAN ATALAY

Merhaba Hasan Bey,
Ben elektrik mühendisiyim. Makine mühendisi bir arkadaşımla %50, %50 ortak asansör firması açacağız. Fakat bazı destek ve yardımlar var. Ne yapacağımıza karar veremiyoruz. Şahıs ortaklığı olarak acarsak ikimizde 29 yaş altı olduğumuz ve ilk defa 4b li olacağımız için devlet birimizin 1 yıllık bağkur ücretini ödüyor ve 75 000 tlye kadar 3 yıl gelir vergisi ödüyor. Kosgebten girişimci desteği 5000 tl para alabiliyoruz. Fakat üzerimize olan mallarımız bu ortaklıkta tehlikeye giriyor mu?bilmiyorum. Limited kuralım dediğimizde kosgeb 10000 veriyor fakat bu sefer bagkur desteğini alamıyoruz.Yeni açılan bir şirket için nasıl bir yol izlemeliyiz. tavsiyenizi alabilir miyim?Teşekkürler

Hasan Yaşar

Merhaba,
Şahıs şirketi kurduğunuz zaman şahıs olarak tüm mal varlığınızla borçlarınızdan sorumlu oluyorsunuz. Limited kurarsanız bu risk ikiye bölünüyor. Şahıs şirketlerinde Arkan Atalay ve Ortağı şeklinde 2 kişi ortak olabiliyor diye biliyorum. Fakat daha net bilgi alabilmek için bir mali müşavir ile görüşmeniz daha doğru olacaktır.

REYHAN

Hasan Bey Merhaba;

Türkiyede eğitim hizmetleri veren bir şirketin sahibiyim.2017 yılından bu yana Azerbeycanda da bazı eğitim hizmetleri verdik ve ciddi bir müşteri portföyümüz oluştu.Orada da bir şirket kurmak istiyorum.Ülke de ortak olabileceğim güvenilirlikte iki kişi ile çalışıyorum.

En az riski olan ortaklık yapısı ve şirket türü nedir?
Başka bir ülkede şirket kurmanın riskleri nelerdir?

Saygılarımla.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Türkiye’de şahsi olarak şirket borçlarının tamamından sorumlu olmadığınız şirket türü olarak Anonim Şirketi var. Fakat her şirketi kurmak riskli ve bu riskleri göze alarak girmelisiniz. Ortaklık yapısında başlangıçta oluşabilecekleri ön görüp konuşmanız ve hukuksal destek almanız mantıklı olacaktır. Başka ülkede şirket kurma konusunda maalesef bilgim yok.

Emine

Merhabalar,
2 kişi ortak is yapacağız sermayeyi ben koyacağım arkadas da is bilgisini koyacak ve birlikte calisacagiz. Arkadas usta ben yardimcisi rolunde olacagim.Sizden ricam bu ortaklikda nasil paylaşım olmalı benim dusuncem arkadaş usta oldugu icin maasi isciden fazla olmali ve yil sonu kari paylasmaliyiz diye dusunuyorum.Ikinci ve asil konu hersey younda gider ise ileride koydugum sermayeyi geri alabilirmiyim? yolunda gitmesse sermayeyi unutmam gerekiyor sanirim:( Şimdiden tesekkur ederim…

Hasan Yaşar

Merhaba,
Sorularınızı sorup yanıtları vermişsiniz aslında. Ortaklıklarda karşılıklı anlaşma oldukça önemli. Kar ve zarara ortaksınız, tabiki zarar edince sermayeniz gidecektir. Başarılar dilerim.

Süreyya Bilten

Merhaba Hasan Bey,

Yakın zamanda şirket kurmak için kendi işimden ayrıldım. Bir süre sonra uzun yıllardır tanıdığım sektörden bir arkadaşım benimle %50 %50 ortak olmak istedi. Sektördeki bilgisi, portföyü, şirket idare etme becerisi vs. anlamında mantıklı geldi. Ama sonuçta işimden ayrılırken beraber karar vermediğimiz ve o daha sonradan benimle iş yapmakla ilgilendiği için payımın daha fazla olması gerektiğini düşünüyorum. En azından 51.
İş paylaşımı hakkında bilgi vermem gerekirse biz yazılım işindeyiz. Ben teknik olarak yazılımı üreten kişiyim, o da iş geliştirme, müşteri bulma, genel idare işlerini ele alacak gibi düşünebiliriz.
Normalde bunların hepsini ilk başlarda ben yapacaktım. Ama şimdi elimi güçlendireceği için ortaklık mantıklı geliyor fakat ortaklık oranı konusunda emin olamıyorum.

bhr

Merhaba Hasan Bey,

Benzer durum oldugu icin ne yaptiginizi neye karar verdiginizi ogrenebilir miyim? bana cok yardimci olacaktir oneriniz.

Hasan Yaşar

Soruya yanıt verdim.

Hasan Yaşar

Bu konuda kararı verecek olan sizsiniz. Eşit ortaklıkta bir tercih. Karar aşamasında %51, hisse olarak %50 ortak olabilirsiniz. Ortaklık yapılarında bunu teknik ve yasal olarak yapabilmek mümkün.

Ali

Iyi günler,
Çalışmalarınız ve bunları bizler ile paylaştığınız için sizle teşekkür ederim.
Benimde âcizane bir sorum olacaktı. Birkaç yıl önce yurt dışında (Amerika) bir firma ile tanıştım. Tanıştığım kişilere iş sordum ve o zaman firma adına görüştüğüm kişi ileride bana ihtiyaçları olabileceğini söyledi. Nitekim birkaç ay sonra tekrar bağlantıya geçip bana o kişi iş teklif etti. Firmanın yurt dışındaki elemanlara maaş vermediğini ve sadece komisyon verdiğini belirtti. Bende işe ihtiyacım olduğu için ilk etapta evet deyip işe başladım. Aradan kısa bir süre geçtikten sonra, bana iş veren kişi kendisinin firmada çalışmadığını, firmanın ürünleri alıp yurt dışına kar marjını koyarak sattığını belirti. Kısa bir sürede benim kapasitemi gördükten sonra bana %50 %50 iş ortaklığı teklif etti. Bu bölgedeki satışlarda ortak olduk. Ürün alışları ve satış fiyatlarımız devamlı açık ve güzel bir şekilde oldu. Ve satışlardaki kar paylaşımında hiçbir sorun olmadı. Ben burada müşteri bulma, ürün pazarlama, sipariş alma, fiyatlandırma ve müşteri takibi yapıyorum, kendisi İstanbul da ürünlerin imalatı oldu mu olmadı fabrika ile fiyat pazarlığı falan yapıyor. Aramızda herhangi bir anlaşma veya sözleşme bulunmuyor.
Yalnızca, 6 aydır piyasanın durgunluğundan dolayı benim bir satışım olmadı. Yani durumu şöyle izah etsem, ben müşteri bulursam hem ben hem de o kazanıyor, ama ben müşteri bulamaz isem benim bir kazancım yok. Kendisi ise Avrupa ya, Afrika ya satış yapıyor. Oralarda aynı şekil insanlar bulup çalıştığının farkına vardım.

Benim sorum şu : sizce bu ortaklık adil mi? Emeklerin en fazlasını ben veriyorum ve emeklerimin karşılığında ikimizde kazanıyoruz. Ben müşteri getirmesem kazanmıyorum, kendisi ise kendine başka yerlerde müşteriler bulmaya devam ediyor ve ben bundan hiçbir fayda görmüyorum. Kendimi ortaktan çok, %50 komisyonla çalışan birisi gibi hissetmeye başladım. Bana destek olmasından hariç, hiçbir yatırım yapmadan yanına ortak aldığı için kendimi ona karşı vefalı hissediyorum. Bu durum karşısında nasıl tepki vermem gerek, kendim ayrılırsam bu işe tek başıma devam edebilirim ama kimsenin hakkını da gasp etmek istemiyorum. Eğer ayrılırsak, bu zamana kadar ortak çalıştığımız müşterileri nasıl paylaşmamız gerek?
Cevabınız için şimdiden teşekkür ederim

Hasan Yaşar

Ortağınızın ortaya koyduğu bir iş ve iş birikimi var. Siz de onunla bir nevi satış ortaklığı yapmışsınız. Bu konularda kararı verecek olan sizsiniz. Başarılar dilerim

Abdullah Turab

Hasan bey merhaba, Bir arkadaşla beraber ticaret yapmak istiyoruz yalnızca arkadaşta sermaye koyacak para yok ama iş tecrübesi var sermaye benden çalışmak ondan (zarar olursa benden gidiyor) ; bu tip ortaklıklarda genellikle kazanç paylaşımı nasıl olmalı dağıtım oranları ne kadar olmalı neye göre belirlenir, bu konuda görüşlerinizi bizimle paylaşırsanız çok memnun olurum.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Maalesef böyle bir oran söylemek mümkün değil. Siz para koyuyorsunuz, arkadaşınız tecrübe ve zaman koyuyor. Kayıp durumunda iki tarafında zararı var.

Gokcebey Gokce

Hasan Bey,genelde parasi olan.isi bileni ortak olarak alip hem isci sorununu cozerek is yukunu hafifletmek,hemde sermayesiyle para kazanmak istiyor,dogal olarak.Benim yeterince sermayem yok,6 aydir yaninda calisdigim patronum,yaklasik 200bin maliyetle yeni bir is yeri aciyor.Bende ilk etapta 25bin vermemi daha sonra dukkandan elde edilen gelirle ona olan borcumu odememi istiyor.25bin verdigim anda %50 ortak olacagimi soyluyor,tek sarti onun esnek calisma saatleri olacak ben en az 1 sene sanki onun yaninda isciymisim gibi calisacagim.Bununla ilgili nasil bir anlasma onerirsiniz.daha genel anlamda boyle bir ortaklik icin ne dusunursunuz.

Nuri

Merhaba Hasan bey. Yazinizi yorumlari okudum Guzel bilgiler vermissiniz gercekten. Benimde bir sorum olucakti. Yardimci olursaniz cok sevinirim. Simdi benim kardes’imin bir kamyoneti var. toptancidan malzeme alip satiyor,satmadigini geri getiriyor. Pek bir zarari yok gibi. Birlikte bir dukkan acmaya karar verdik. Benden sitket sermayesine 50 bin. Kendi sahsina da 75 bin tl vermemi istedi. Sonuca musterileri var isteyebilir ama benim de aklimda olan sonuca hali hazirda dukkan yok dukkani beraber actigimkzda. Zarar etme ohtimalide dogucaktir. Boyle bir is icin bu kadar sahse para isteme makulmudur.? Ve ya bunu nasil hesap etmek gerekir? Simdiden tesekkür ederim

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu tarz bir işte şahsa para istemek uygun olabilir. Çünkü ortada belli bir iş ağı ve marka var. Tabi rakamların ne olacağı ve verip vermemek sizin karar vereceğiniz bir konu. Başarılar

hakan

Hasan Bey merhaba size bir sorum olacak inşaat mühendisliği son sınıf öğrencisiyim bu sene bitince hali hazırda mekanik ilerle uğraşan iki ortak abim ve dayım bana maddi destek sağlayarak ihale işlerinde tecrübeli bir mühendisle ortak ihaleler ile iş yapmak istiyorlar.Lakin ben ileride durumların nasıl olacağını benim sermayem olmadığını düşünüyorum.Gelecek zamanda ben ayrılmak istesem sıfırdan başlamış gibi olacağım.Ben ise askerliğimi yapıp oradan elde edeceğim gelirle işe ortak olmak istiyorum.Hangisi daha mantıklı olur ? Teşekkür ederim şimdiden.

Hasan Yaşar

Bunun kararını verecek olan sizsiniz. İkiside mantıklı olabilir. Bir çok şart bunu değiştirebilir. Net bir şey söyleyebilmek mümkün değil.

esma

Merhaba Hocam benim ortak sermayeyle kurduğumuz küçük bi dikin evim var 5 bin lira masrafla açtık sonra kazandıkça klima vs malzeme aldık çok iyi müşteri portföyümüz olmadı dönem dönem iyi geçirdik dönem dönem kötü ben bırakmaya karar verdim arkadaşım devam etmek istiyor fakat bana maddi olarak para ödemek istemiyor dükkandakiları satsak doğru düzgün para etmez istersen 1000 tl veriyim diyor satsak değilde devretsek 5 6 bine edebiliriz diye düşünüyorum hemde ben ona kurulu bir düzen bırakıyorum sonuçta ben şimdi ne yapmalıyim dükkan basit usüldü benim üzerimeydi hiç bağkur ödeyemedim borç benim üzerime birikti yardımcı olursanız çok sevinirim acil bir durum

Hasan Yaşar

Merhaba ne diyebilirim bilmiyorum. Allah yardımcınız olsun. Hukuki olarak yapabilecek bir şey yok. Devretmeyi denemek mantıklı gözüküyor.

Fatih

Hasan bey merhabalar. Size akıl danışmka istiyorum. Babam hiçbir bilgisi olmadığı bir işe sadece sermaye katarak ortaklık oluşturmak istedi. Sonrasında ortaklık bozuldu. Tüm masraflar bize kaldı. Şirket tamamen bizim şuanda. Bu işin içinde olmadığımız için işi ve pazarı bilen bir ortak almayı düşünüyoruz. Yani o yürütsün bizde elimizden geleni yapalım zaten sistem hazır. Fakat yakından tanıdığımız bu sektörde olan kimse yok. 300.000tl lik bi sermaye var sizce bize de para kazandıracağını düşündüğümüz X şahsıyla ne şekilde bi ortaklık kurmalıyız. Şimdiden teşekkür ederim okuyup cevap verebilirseniz.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu sorunun yanıtı çok zor, ortaklık oldukça zor ve zahmetli bir iş. Bu nedenle ortaklıktan önce mutlaka bir iş avukatından destek almanızı öneririm.

Bünyamin

Merhaba,
Ben yakın arkadaşımla ortaya yarı yarıya sermaye koyup işyeri açtım 1 sene önce.İşyeri ortağımın üstüne ancak ben kar ortağıyım.Yani herşey yarı yarıya.Şu an biriken vergi borçları vs onun üstünde.Aramız da bozuldu.O da işyerini devretmeye de yanaşmıyor işe de gelmiyor.Ben de bu durumdan kurtulup kendi yoluma bakmak istiyorum.Ben kar ortağı olduğum için kendi adıma dükkanı devretme hakkına sahip miyim?Devir parasıyla bütün borçları kapatmak istiyorum.Saygılar

Hasan Yaşar

Şirket ortağımız adınaysa bunun mümkün olduğunu düşünmüyorum.

Cafer

Hasan bey merhaba,basit usul bir işyerimiz var iki ortaklı.ortağım aktif çalışmıyor ben ise aktif tek basıma 14 saate yakın mesaim var.kendime yazdığım maaşı onun hissesinden mi Almam lazım?ortak kazançtan mı almam gerekiyor?ben bu şekilde yapıyorum net kar 10000/2=5000-3000=2000 ortağımın kazancı olarak hesaplıyorum

Hasan Yaşar

Sizin maaşınız şirket gideridir. Önce maaşı düşer sonra geliri paylaşırsınız. Diğer masraflardan bir farkı yok aslında. Net kârı çıkarırken maaşınızı düşmüş olmanız lazım.

Azem sonmez

Slm ben abimle ortak bir oto yıkama aldım ben memur olduğum için abim yıkamada çalışıyor biz başka bir çalışana 2 bin tl maaş veriyoruz abimde işi olmadığından bu yikamada çalışıyor abime 1 bin tl maaş veriyorum ay sonuda kazancı giderleri çıktıktan sonra ikiye bölüyoruz acaba abim çalıştığı için diğer elemanlar hibi tam maaşlı alması lazım yoksa ortak olduğu için yarim maasmi alması lazım ikilemde kaldım hanımı oluyor yoksa yaptığım dogrumu ltf aydınların beni

Hasan Yaşar

Merhaba,
Abinizin maaş alması gayet normal. Benim görüşüm ortakların bir miktar daha az maaş almaları yönünde. Fakat yarım maaş oldukça düşük. Sonuçta abiniz çalışmasa başka birine 2000TL vermek durumundasınız. Asgari ücret almalı en azından, şayet normal maaşlar asgari ücret üzerindeyse aynı işi yapacak kişiye göre %20-%30 daha düşük alması mantıklı olabilir. Tabiki bunlar sizin aranızda yapacağınız anlaşmaya göre değişir.

Ziya

Merhaba hasan bey 4 yıldır pazarlamasında çalıştığım yıllık cirosu 3.5 milyon olan bir ltd şti nin patronun teklifi üzerine %15 ine ortak olacağım ben sermaye olarak mülk ipoteği vereceğim belirli bir maaşım zaten var. Zarar görmemek için nasıl bir yol izlemeliyim.

Hasan Yaşar

Ortak olacağınız için kâr ve zarara ortak olmuş olacaksınız. Ortaklık sözleşmesi veya şirket sözleşmesi imzalarken mutlaka bir avukattan destek almanızı öneririm.

Sezgin

Merhaba hasan bey ben bir oto aksesuar ve 2 el oto alim satim uzerine dukkan actim ortagim sadece sermayesi benden fazla kendisi hic bir isten anlamiyor ben hem bedenen hemde beyin olarak calisiyorum o sadece oturuyor butun isleri ben yurutuyorum kisacasi bu durum biraz zoruma gidiyor onunla oturup bu durumu konusmak istiyorum ama ne diyeceyimi tam bilmiyirum sizce nasil bir yol izlemeliyim ne tavsiye edersiniz

Hasan Yaşar

Merhaba,
Ortaklıkta bu tarz şeyler baştan konuşulması lazım. Hiç çalışmıyor olması ortada haksızlık olduğunu göstermez. Genellikle bu tarz ortaklıklarda kazanç dışında sizin belirli bir maaş almanız doğru olacaktır.

Canan

Hasan Bey, benim size danismak istedigim konu soyle; esim, abisi ve annesi ile birlikte bir otel yaptirdi yazlık bir yerde. Kendi aralarinda sadece sozlü olarak ilk Kat annesi 2. Kat abisi 3. Kat ve catidaki 6 Odanin bize ait oldugu soylendi.cunku otel inşaatının çoğunluğunu biz ödedik. Otelin tamamını eşimin abisi işletiyor.ilk 2 yıl kalan borçlar ödendiği için bize herhangi bir ödeme yapılmadı.Esimin 2008 de vefat etmesi sonucu esime ait hisseler bana ve kizlarima intikal etti. Oteli halen abisi işletiyor bize ait katları yıllık olarak kendi işletme bedelini alıp uygun gördüğü miktarı gönderiyor. 2017 yılında etraftan sordum bana ödediği miktarın normalden dusuk olduğunu öğrendim. Biz yurtdışında yaşadığımız için gidip işletmemiz mümkün olmuyor.konustugumuzda bize sacede 3. kat sizin çatı değil deyip inkar etti çatı katı hepimizin dedi. Ben bunun böyle olmadığını, eşim hayatta ilken böyle
konuşmadıklarını söyledim “herhangi bir belge yok ispat edemezsin”deyip inkar etti. Bende tamam dedim o zaman katları tekrar paylaşalım ben de 3. katı kabul etmiyorum dedim çünkü 3. kat pek tercih edilmiyor odaların balkonu yok binada asansör yok yani işe yaramayan katı bize vermek istiyor.Ben de 2. katı biz alalım çatıdaki 6 odayıda ikişer oda olarak bölüşelim dedim kabul etmedi “3. Kat ve çatının tamamı benim olursa tamam “dedi biz de bunu kabul etmedik.çünkü otel inşaatının parasının büyük bölümünü eşim ödedi ama bunu isbat edemiyorum banka uzun yıl geçtiği için evrakları vermiyor .bize normalden düşük işletme bedeli yaptığını bize ait olan katı başka birisine verip sezonluk işlettireceğim deyince beni tehdit etti. “ gel kendin işlet ama başkasına işlettirmem “ dedi. Anneside oğlunun yanında tabi aynı fikirdeler. Biz bu otel ugruna evimizden olduk çünkü evimiz üzerinden kredi almişti eşim . Benim size sormak istediğim mahkeme kararı ile bu otelin adil bir şekilde paylaştırılması katların değer farkı gözetilerek eşit şekilde paylaştırılması mümkün mü?otel tapuda arsa olarak görünüyor. Bu bir sorun cıkarırmı? Eşimin abisine durumu anlattım kendi aramızda anlaşamıyoruz en iyisi yasal yollardan halletmek dedim ve miras paylaşım davası açmak istediğimi söyledim.”Sen Türkiye ‘de yaşamadığın için bilmiyorsun otel katlara ayrılmaz” dedi. Benim istediğim bize ait katın belli olması çünkü bana birsey olursa kızlarımın yerinin belli olması, okul masrafları için kendi katımız üzerinden kredi alma imkanım ve kendi katımızdaki odalarda değişiklik yapmak .Tum bunlar içinde katımızın belli olmasını istiyorum.Bunun için ne yapmam gerek çok uzun yazdım lütfen kusura bakmayın durumu anca anlatabildim.Yanıtınız için teşekkür ederim.

Hasan Yaşar

Merhaba Canan Hanım,
Yazdığınız konu maalesef benim ilgi alanımın çok dışında. Bir avukatla görüşmeniz daha sağlıklı olacaktır. Yardımcı olamadığım için üzgünüm.

ali

hasan bey merhabalar bir şirketten %1 hisse alacağım bunun için dev,r sözleşmesi yeterlimidir

Hasan Yaşar

Bunu muhasebeciye danışmak lazım ama A.Ş. ise yeterli diye biliyorum.

Ali

Merhabalar.
2 ortak, Şirket kurduğu an şirket hangi faktörlere göre pay edilir?
Teşekkürler.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Portföyü, yaptığı işler, yapacağı işler, koyacağı bütçe, yapabilecekleri. Bir çok kavram içerisine dahil edilebilir, bu ortaklık yapılacak işe görede değişir.

Baran

Hasan Bey Merhaba 6 Yıllık bir firmayım ve başarılı projelere imza attım. kalkınma ajansından projem onaylandı.Ordaki hibeyi alabilmek için firmama yatırımcı arayışı içine girdim.Bir yatırımcıyla görüşüyorum ve şirketime değerleme raporu hazırladık.değerleme raporunda şirket değeri 4.000.000 TL yatırımcıyada yatıracağı para oranında şirketten hisse vereceğim. Yatırımcıdan alacağım parayı tekrar şirkete mi yatırmalıyım yoksa o benim şerefiye bedelim olduğu için kendimde mi kalmalı

Hasan Yaşar

Yatırımcı, yatırım yapıyorsa şirkete yatırım yapıyordur. Şayet parayı siz alıyorsanız bunun adı yatırım olmaz. Yatırımcı ile görüşmenize göre bu durum değişiklik gösterebilir.

Babur Akyol

Hasan Bey emeğinize sağlık çok açıklayıcı bir anlatım olmuş.
Diğer konuyla ilgili arkadaşlar gibi benimde size sormak istediğim hususlar var ilgilenebilirseniz memnun olurum.

Bir arkadaşım ve ortağının işlettiği eğitim kurumunda (Dersane) ortaklık teklif ediyorlar fazla vakitlerinin olmadığından kurumun başında duracak kurucu ortakolardan biri olacağımı belirtti (bende bir şahış firması sahibiyim tek başıma) Ortaklık konusunda ne kadar hisse alacağım yada ne kadar para koymam gerektiği detaylarını henüz konuşmadık ama yıllık ciro üzerinden hesaplandığı gibi bir durumdan bahsetti bana. İlk defa bir eğitim işine girişimim olacak nasıl bir ortaklık çerçevesi olması gerekir neler yapmalıyım bununla ilgilidönüş yapabilir misiniz ? kendimce bir ön araştırma yapıp biraz hazırlıklı gitmek istiyorum açıkçası

Hasan Yaşar

Merhaba,
Anladığım kadarıyla kâr ortağı olacaksınız. Şartlarla ilgili yazdığım maddeler dışında, aklınıza gelen maddeler sıralayıp çözüm önerileri ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Ben bu tarz ortaklıklardan önce mutlaka bir avukattan destek alınması gerektiğini düşünüyorum. Başlangıçta vereceğiniz miktarlar gözünüzü korkutmasın, olumsuz bir durum oluştuğu zaman çok daha fazlasını vermeniz söz konusu olabilir çünkü.

Arda Ozlem

merhabalar, ben – arkadaşım ve kardeşi olmak üzere üç ortaklı bir restaurant devir alıyoruz. benim hisse oranım %25, karşı tarafın %75. Devranılan ücret bedelinin 3milyon olduğu belirtiliyor ancak bu konuda şüpheliyim,bu konuda nasıl netleşirim?
Restaurant işleyişinde restaurant müdürü olacak, ek olarak bir ortak tüm gün restaurantta olacak, diğer ortak yarım gününü restaurantta geçirecek ve ben de teknoloji-sosyal medya tarafında sorumlu olacağım. Bu durumda restaurant müdürü olmasına karşın tüm gün restaurantta olacak ortak cironun %3’ünü ek benefit olarak istemektedir, bu durumda tüm ortaklar çalışma yaptığı için herkes pay almalı sorusu oluşuyor. Bu girdap sizin profosyonelliğiniz ve tecrübenize göre nasıl çözülebilir?
Desteğiniz için teşekkürler.

Hasan Yaşar

Bu konuya özelden yanıt yazmıştım.

Ezgi

Hasan Bey Merhabalar,
Böyle bir yazı yazdığınız için çok teşekkür ederim. Eminim pek çok kişiye ışık tutmuştur.

Benim sormak istediğim şey şu. Eğitim sektöründe 3 ortaklı bir şirket(limited şirket) bana belirli bir bedel karşılığında %10 ortaklık teklif etti. Bu ortaklıkta sadece kara ortak olacağımı, zarardan etkilenmeyeceğimi söylediler. Limited şirket olduğu için yönetim kurulu üyelerinin benim zarardan etkilenmemem için bir yazı yazıp imzalayacaklarını belirttiler. Böyle bir uygulama yapıldığı takdirde limited şirket olmasına rağmen ben sadece kara ortak olabiliyor muyum yoksa zarardan da etkilenmem kaçınılmaz mı?

Ayrıca diğer ortaklar %30 paya sahipken benim %10 paya sahip olmam bir dezavantaj mı, söz hakkım olmaz mı?
Ortak olmadan önce yapılan yatırım ve anlaşmalarla ilgili herhangi bir döküman incelemeli miyim?

Bu konularda yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
İyi çalışmalar dilerim,

Hasan Yaşar

Şayet resmi olarak ortak olmazsanız etkilenmezsiniz. Fakat aranızda yapacağınız sözleşme oldukça önemli. Bu noktada hukuksal destek almanız faydalı olacaktır. Başlangıçta bir masrafı olsa bile anlaşmazlık durumunda sizin için faydası büyük.

selman cekgöz

Merhaba Hasa Bey, bilgileriniz cok faydali, paylasiminiz icin tesekkurler,
biz 2 ortak bir anaokulu acmak istiyoruz, gelir gider ortak, sermaye ortak. Sizce aramizda adi bir sözlesme imzalasak yeterli olurmu? Bir sirket kurmamiz gerekli mi?

Hasan Yaşar

Ben şirket kurma taraftarıyım, bağlayıcılığı daha yüksek ama aranızda tüm konuları konuşup aranızda ekstra olarak bir sözleşme yapmanız faydalı olacaktır. Başarılar dilerim.

miray

Merhaba Hasan bey , ben uzun yillar suren arkadasimla bir ortaklik yapmak istiyorum . Sadece biz bazi konularda anlasamadik. Ben bir moda tasarimcisiyim , sermayemle bir atolye açacağım . cizim , dikim , musteri ilişkileri, kumas alisverisi vesaire bu tarz konular ben de , arkadasimda sermaye koymadı ancak o isin reklam , tanitim ve halkla iliskiler kisminda diyebiliriz. Nasil bir ortaklik olmali oranlari ne olmali bir turlu karar veremedik. Bana yardimci olur musunuz fikirlerinizle ? Simdiden teşekkür ederim

Hasan Yaşar

Merhaba,
Ortaklık oranlarını belirlemek için yeterli veri yok. Bu kendi aranızda anlaşabileceğiniz bir konu aslında. Yaptığınız işlerin ortalama değerlerini hesaplayıp, koyacağınız sermaye, iş bağlantıları, mevcut işler gibi kriterlerle bir oran belirlemeniz gerekiyor. Her kriter için bir mebla belirlerseniz oranı belirlemekte daha kolay olacaktır. Bu arada iş bölümünüde halletmiş olursunuz. Daha ayrıntılı görüşmek isterseniz eposta ile iletişime geçebilirsiniz.

Mesut

Hasan bey merhaba
2011 yılında işyerimi kurdum. 2013 yılında yalnız olduğumdan dolayı işimi daha iyi kalkındırma maksadıyla kardeşimle ortak olduk. Atölyenin mallarını 32000 tl. karşılığında 3 te 1 hissesini verdim. Yalnız kendisi çalıştığı işini bırakıp bu işime gelmedi yani risk alamadı. Defalarca söylememe rağmen 5 sene sonra cesaret edebildi ve geldi. İşyerinide tek başıma kalkındırmış oldum mallarıda artmış oldu. Haliyle buda beni rahatsız ediyor. Gelmeyeceğini bilsem zaten ortak olmazdım. Bu ortaklığı benimseyemediğimden ayrılmak istiyorum. Sorum işyerinin 3 te 1i hala kardeşiminmidir, ayrılınca 3 te 1 hakmı vereceğim.
Saygılar

Hasan Yaşar

Merhaba Mesut Bey,
Aile arasında yapılan ortaklık durumu çok zor. Özellikle ayrılık aşaması. Siz bu süreçte maaş aldıysanız ve kardeşiniz almadıysa 1/3 ortaklık alması mantıklı olacaktır. Onun dışında siz de maaş almadıysanız, piyasa şartlarından daha düşük bir maaş hesaplayarak veya kardeşinizin maaşı kadar bir maaşı paylaşacağınız miktardan düşüp paylaşmanız adaletli olabilir. Fakat başlangıçta yazılı hiç bir şey yoksa bunu kendi aranızda en uygun şekilde çözmeniz gerekiyor. Yasal olarak 1/3’ü kardeşinizin hakkı gibi gözüküyor.

Koray

Hasan Bey Merhabalar öncelikle açıklayıcı makaleniz için çok teşekkür ederim.

Benim size sormak-danışmak istediğim bazı hususlar bulunmakta vakit ayırıp cevaplama nezaketi gösterebilirseniz çok mutlu olurum.

Kamu da çalışmaktayım , yakın bir tarihte emekli olup özel sektöre geçiş yapmanın arefesindeyim. Yeni çalışacağım şirket bir Anonim Şirket ve Danışmanlık konusunda hizmet vermekte.
Şirket 3 kurucu ortak olmak üzere toplam 6 şirket ortağından ibret bir yapı. Ortaklık yapıları ise 3 Kurucu ortağın eşit şekilde % 31,33 ve geriye kalan 3 ortağında toplam % 6 oranında. Benim de bu yapıya dahil olmamla birlikte yeni ortaklık payları 3 Kurucu ortağın % 30 diğer 3 ortağın toplam % 6 ve benim de %4 şeklinde olacak.

Şirketin yıllık cirosu 20 milyon TL düzeyinde,

İlerleyen dönemde Ortaklıktan ayrılma durumum söz konusu olduğunda talep edeceğim değerin hesaplanmasında bilgim bulunmamakta. Yani ilerde yolları ayırma kararı aldığımızda talep edeceğim para ne olur?

Bu konuda yardımcı olabilirseniz sevinirim.

Saygılarımla.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Şirketin cirosu ile sorduğunuz sorunun hesaplanması maalesef mümkün değil. Şirketin marka değeri, taşınmazları, mal varlığı, müşteri hacmi ve potansiyeli, cirosu gibi kavramlarla şirket için bir değer belirlenir ve o değer üzerinden anlaşma sağlarsınız. Bazen şirket zararda olmasına rağmen şirket hisseleri değerli olabilir veya çok ciro yapmasına rağmen değeri düşük olabilir. Ortak olmadan önce konunun uzmanı bir firmadan danışmanlık alarak girmeniz daha mantıklı olacaktır. Başlangıçta vereceğiniz paralar, ileride sizin için sigorta gibi olacaktır.

Koray

Çok teşekkür ederim.

çok sağolun.

Emin

Mrb .hasan bey 2 kişi bir gıda sektöründe basit usulde bi dükkan açtık herşey yarı yarıya oldu fakat ortagim yurt dışında ve 1 işçi ile çalışıyoruz bu işçi maaşı hesaplamasinda uygun yapılması gereken maaş gideri nasıl olmalıdır biz asgari ücretten sonra artan miktardan ödeyip bölüyoruz yoksa ikiye bölüp karşı tarafin hissesinden mi ödenmesi gerekir .

Hasan Yaşar

Eğer ortağınız aktif olarak çalışmıyorsa personelin maaşını kazançtan ödemeniz ve sonra paylaşmanız gerekiyor. Fakat siz aktif olarak çalışıyorsanız sizin içinde bir maaş belirlemek daha adaletli olacaktır.

Berna Kurt

Merhaba, tam da ortaklık kurmaya çalıştığım bu günlerde bilgilendirici yazı için çok teşekkürler.
Yazılım uzmanıyım, iki yıldır işlerini yaptığım ve artık dost olduğum bir müşterim kendi sektörüne yönelik yazılım yapmak üzere ortak bir firma kurmayı teklif etti. Kendisinin yazılım konusunda hiç bilgisi yok, ben hem yazılımcı hem de ortak olarak işi takip edeceğim. Para koymayacağım, Ortak olarak ne kadar hissem olmalı? Ya da olmalı mı? Maaş almalı mıyım? Ne olursa hakkaniyetli bir ortaklık ve paylaşım olur? Teşekkür ederim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu sorunun cevabını verebilmek çok zor. Siz yazılım bilginizi koyacaksınız, karşı taraf ne koyacak? Yazılım bilginiz dışında satışa destek olacak mısınız, proje yazılım ağırlıklık mı gibi bir çok sorunun cevabından sonra bir rakam ortaya çıkacaktır. Başarılar dilerim.

Berna Kurt

Teşekkür ederim, arkadaş para koyacak, masrafların tümünü karşılayacak, ben ortaya para koymayacağım, yazılım projesi yapacağız, fikir bana ait, tamamen yazılım projesi, pazarlamanın internet ayağını ben yapacağım, satış için eleman alacağız. Bu şartlarda nasıl olur?

Serkan İnce

Süper bir yazıya daha imza atmış Hasan bey

arzu

1-A.Ş.olan bir şirketin başka bir a.ş.ye %20-30 arası ortak olma durumu nasıl olur
2-ortak olan şirket diğer şirkette nasıl temsil edilir
3-ortak olan şirketin sorumluluğu nedir(riski-kazancı)
4-ortak olan şirketin ortaklarının sorumluluğu nedir
5-A.Ş ye.ortak olmak için A.Ş olmak mı ltd olmak mı avantajlı riskleri nelerdir
6-A.Ş ye ortak olmak için A.Ş veya şahıs olmak mı avantalı riskleri nelerdir

mustafa budak

Merhabalar ben bir Anonim Şirketin küçük ortağıyım ve şirketten ayrılmak üzereyim şirketin durumu iyi olmadığından ileride borçlu duruma düşmemek için Hisse devrimi büyük ortağa noterden bedelsiz hiç bir hak talep etmeden yapacağım ileride benim karşıma hiç bir borç yada mahkeme icra vs çıkmaması için hissemi devrettiğim diğer büyük ortaktan nasıl bir belge sözleşme vs almam gerekir bilgilendirirseniz sevinirim teşekkürler.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bunun için bir avukatla görüşmeniz daha doğru olur ama bildiğim kadarıyla devlete olan borçlardan sorumluluğunuz devam ediyor. Diğerlerini devredebiliyorsunuz. Ama bu konuda şimdi bir avukatla konuşmanız ileride konuşmanızdan daha karlı olacaktır.

Mustafa

Merhabalar biz 3 ortak şahıs isyeri larak devam ediyoruz .3 yil olacak 4 cu ortagi olmak istiyoruz ve sirket kururmak.suanki dukkan değeri 300 bin .ve nakit paramızda 300 bin bu 4 kişiyi nasil ortak yapmalıyız ve kaç para koyması gerek.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Ne iş yapıyorsunuz? Şirketin marka değeri nedir? Ortak olacak kişi ne kadar ortak olacak? Siz parayı kendinize mi alacaksınız? Yeni giren kişi kasaya mı para koyacak? Bu tarz soruların yanıtları olmadan, doğru bir cevap vermek zor.

İsmail

Merhaba hadan bey ben bir iş yerine ortak olmayı düşünüyorum kişiyi hiç tanımıyorum nasıl bir yol izlemem gerekir ve sözleşmeyi noterdemi yapmam gerekir şimdiden çok teşekkür ederim

Hasan Yaşar

Ortaklıklar için belli prosedürler var. Onun dışında ortak olacağınız kişiyi araştırmanız gerekir, hiç tanımıyorsanız ortak olmamanız lazım.

Fatma

Merhaba biz iki arkadas bir butik aciyoruz. Muhasebecimizle konustugumuz da bize tek sahis uzerine acmak daha mantikli vergi v.s bakimindan dedi biz de tamam dedik ve ortagim uzerinden acmaya karar verdik herseu onun uzerine ikimiz de ayni paralari koyuyoruz. Sozlesme yapacagiz bu sozlesmenin gecerliligi olacakmi? Noter e gidip onaylatacagiz. Yani ileri de birsey oldugun da ben hak iddia edebilecekmiyim? Bu gibi sozlesmelerin gecerliligi varmi yoksa ben bu sekil de olmasindan vazgecip resmi olarak ta ikimizin ortak gorunmesinimi saglamaliyim. Yardimci olursaniz sevinirim.

Hasan Yaşar

Başka muhasebeciye danışın mutlaka. 2 kişilik bir yapı kurmanız daha mantıklı olacaktır. Süreçleri daha kolay yönetirsiniz.

Bünyamin

Hasan bey kar ortaklığının yetkisi işletmeyi sahibi adına devretmeye yeterli midir?

Hasan Yaşar

Vereceği yetkiye bağlı ama çoğu zaman böyle bir yetki verilmez. Verilmeside çok anlamlı değil.

Safa

Size bi sorum olucak cevap verirseniz sevimirim. Özel bir okula 30binlira karşılığında %1 hissedar olacağım. Benim gibi bildiğim 25 kadar daha hissedar var. 3 sene boyunca hissedarlar para almicak(tabi bunlar sözlü kararlar) tahminide olsa, en azından 3 sene sonra hisse başına verdiğimiz 30binlirayı alırız, okulda geliştikçe her sene sonunda bu civarlarda getirisi olur dedi. Bu okul anonim bi şirket olacak. Okulun kurucusuna özellikle sözleşmeyi sorduğumda bana anonim şirketler sözleşmesi var her türlü koşul orda zaten yazıyo dedi. Kendimde memurum, herangi bi ticarette daha önce bulunmadım hiç bi bilgim yok. Böyle bi durumda hissedarların hakları özel sözleşmelerle belirli olması gerekmez mi? Ne gibi durumlarda okul yıllık ne kadar masraf yapar ? Birkaç yıllık kalkınma planı gibi birşey sözleşme detayında bulunması gerekmez mi? Mesela sene sonu okulun kardan alacağı büyüme payı miktarı ve ben hissemi devrettiğimde benim hissedar olduğum dönemde elde edilen bu büyüme payı ne olacak bana devredilmeli mi? Yalnızca okula hissedar olduğuma dair noter onaylı bi belge olacakmış bu bağlayıcı mıdır yada yeterli midir. Yoksa çok mu pimpirik yapıyorum bilemedim kafam bu gibi sorular yüzünden çok karışık. Çok bilgim olmadığı için biraz uzun sordum kusura bakmayın, detaylı bir şekilde aydınlatırsanız sevinirim. Ayrıca karlı bi iş gibi görünüyo mu fikrinizide belirtirsenizde memnun olurum.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu tarz konularda bir avukattan danışmanlık almak en mantıklısı olacaktır. Anonim şirketleri bir çok konuyu resmi olarak yazabilirler. Noterden alacağınız belgenin bağlayıcılığına bakmak gerekir. Resmi olarak hissenizin olması sizin açınızdan daha iyi olacaktır. Bu hisseyi hangi şartlarda devredebileceğiniz önemli. Örneğin 1 yıl sonra 50.000TL karşılığında başka birine devredebiliyor olmanız gerekir.

Nurdan

Merhaba Hasan bey,yarı yarıya hisseyle 17 senedir var olan bir anaokuluna ortak olmak üzereyiz.Nelere dikkat etmemiz gerekiyor?Ortak olunacak kişi tanidigimiz.Belli bir miktar para vererek hisselerini satın alacağız.

Hasan Yaşar

Mevcut değerlerini ve potansiyelini marka değerini hesaplayarak bir değer belirleyip o rakam üzerinden ortak olmak mantıklı olacaktır.

çiğdem çetinkaya

merhabalar hasan bey , 11 yıllık seyahat acentem var ve işletiyorum ancak yurtdışında olan ofisimi yürütmekte zorlanıyorum. gelen herkes çalıp çırpıyor işini yapmıyor ve sıkıntılarım var bu arada asıl satış,tahsilat oradan yürütülmektedir. yeni anlaştığım bir danışman 2 aydır bellibirücret karşılığı çalışıyordu ancak şimdi bana kar oratklığı teklif ediyor ve 1 yıl içindeki hedefini de %30 artış yapacağım diyor ve 5 yıllık bir plan sunuyor bana. sizce aramızdaki model nasıl olmalı ? karın yüzde kaçını almalı ? maaş artı kar payı mı olmalı ? yardımcı olmanızı rica ederim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu tarz sorulara doğrudan yanıt vermek zor. Fakat hedeflere göre oran belirlemek daha mantıklı olacaktır diye düşünüyorum. Gerçekten söylediği rakamları yakalarsa daha yüksek bir yüzde ile kar paylaşımı yapılabilir. Sunduğu plana göre bir paylaşım yapabilirsiniz.

hasan yüzügüldü

merhaba, Hasan Bey tespitlerimiz çok yerinde ve akıllıca olmuş verdiğiniz bilgiler için gerçekten teşekkür ederiz Size benim bu ortaklığa başlarken yapılması muhtemel sözleşme ile ilgili bir sorum olacaktı. Şöyleki, velev ki böyle bir sözleşme yaptık ama ortaklardan birisi bu sözleşmedeki birkaç maddeye uymadı bunun nasıl bir yaptırımının olması gerekli yahutta nasıl önüne geçilebilmesi uygundur sizce?

Hasan Yaşar

Merhaba,
İki tür sözleşme olabilir, bir centilmenlik anlaşması gibi tarafların başta konuşulanları hatırlaması gibi. Diğeride normal sözleşme şeklinde olur, bu durumda avukattan destek almak mantıklı olacaktır. Anlaşmazlık durumunda ne olacağı bu tarz sözleşmelerde zaten belirlenmiş olur.

Mehmet varol

Merhaba Hasan bey, iş yeri olan bir arkadaşım var. Benimle kâr payı olarak çalışmak istiyor. Benden istediği, yaptığı iş hakkında tecrübem ve beden gücü karşılığında bana yapılan kârın üçte birini teklif ediyor. Nasıl yapmalıyım bilemedim bana yardımcı olur musunuz? Teşekkürler.

Hasan Yaşar

Bunu cevaplayabilmek çok zor, işin karlılığı ve size kalan paraya göre değişir. En düşük alacağınız rakam ortalama maaşınızdan yüksek olacaksa mantıklı olabilir.

Serap

Hasan bey merhaba bizde iki ortaklı bi şirket kurduk yüzde 50yüzdw 50 olarak fakat ben sermayenin yanısıra birde müşteri portföyümü kulanıcam ki buda yaptığım iş için öok önemli neredeyse oturduğum yerden malzeme satıyorum başta bunu hiç düşünemedim ama şimdi haksızlık olduğu kanısına vardım sizce bunu nasıl halledebilirim yani hissenin aslıında 50sinden fazlasını hakediyorum yani 51 bile olsa benim payımım daha büyük olması gerektiğini düşünüyorum konuyla ilgili fikirlerinizi önemsiyorum lütfen beni aydınlatırmısınız?

Hasan Yaşar

Merhaba Serap Hanım,
Şayet şirketi kurduysanız ve bu şekilde başladıysanız yeni bir talep mantıklı olmayacaktır. Bu tarz sıkıntılar çıkmaması için bunların baştan konuşuluyor olması oldukça önemli. Müşteri portföyünüzü koyduğunuz için daha fazla yüzde veya ek bir bedel talep etmeniz çok normal ve mantıklı. Fakat siz şu anda böyle bir taleple giderseniz bu seferde ortağınıza haksızlık olabilir. Şayet ortağınız sadece para koyuyorsa, siz maaş alarak durumu düzeltebilirsiniz veya onunla konuşarak portföyünüzden gelen müşteriler için ek bir ücret talep edebilirsiniz. Tabiki en doğrusu her şey başlamadan bunları konuşmanız.

Serap

Hasan bey çok teşekkür ederim değerli görüşünüz için ben yinede bi fikrimi paylaşacağım bakalım nolacak …Görüşmek üzere hoşçakalın

murat

Serap hanm mrhb.Aynı durum benım basımada geldı.Siz paylastınızmı ortagınızla cevap ve durum olarak ne ıle karsılastınız paylasırmısınız

Seyyare Adem

Merhaba, biz eşimle bir markete ortak olmak istiyoruz. Ortak olacağımız kişi eşimin tanıdığı biz kârın %50 olarak anlaştık, fakat benim aklımdaki soru şu markete ortak olabilmemiz için gerekli resmi işlemler nedir nereye başvurmalı ne yapmalıyız, bizi bu konu da bilgilendirirseniz çok mutlu oluruz

Yıldız

Merhaba ben yıldız aile içi 4kişi ortak restoran açıyoruz abilerimden ikisi kağıt üzerinde hissedar olmak istemiyor ben 4/ 1 hisse sahibi olmak istiyorum nasıl hisse sahibi olurum noterliği çok para ödenir mi? Son olarak kağıt üzerinde hisse sahibi olmazsan sonrasında problem yaşarmıyım

Hasan Yaşar

Merhaba,
Kağıt üzerinde hisse sahibi olmazsanız ileride problem elbette yaşayabilirsiniz. Aile içerisinde bu tarz problemler maalesef daha çok oluyor. Bir avukattan danışmanlık alarak hareket edebilirsiniz. Başta ödemekten kaçınacağız bir kaç bin lira daha sonra size on binlerce lira olarak yansıyabilir.

nurullah

Iyi günler Hasan bey ortaklık söz konusu bana %30 karış taraf %70 hisse vereceklerini söylediler ben kendimi garanti altına almak istiyorum sözleşmeye nasıl bir madde ekleyebilirim bu konuda yardımcı olurmusunuz? Çünkü sermaye koymicam noter masraflarını odememi istediler sadece geri kalan herşey onlara ait.

Hasan Yaşar

Şirket kuracaksanız buna göre bir yapı kurabilirsiniz. Bu tarz durumlar için bir avukattan danışmanlık almanız gelecek için daha mantıklı sonuçlar doğuracaktır.

Dr.f

Hasan bey merhaba…
Arkadaşımla ortak iş kurmayı düşünüyorum. Devlet memuru olduğum için şirket onun adına kurulacak. Sermayeyi de o koyacak. O çalışmayacak ben çalışacağım. Rahatsızlık veren şu; ben çalışıp ben kazanacağım… Bir kaç yıl sonra onun yatması, yattığı yerden para kazanması sanırım bana rahatsızlık verecek.. Ancak sermayem de olmadığı bir gerçek… Kıymetli önerilenizi bekliyorum.. Teşekkür ederim

Hasan Yaşar

Merhaba,
Aslında ortağınız yattığı yerden para kazanıyor olmayacak. Size yatırım yapmış oluyor. Bunun elbette bir karşılığı olacak. Şayet işinize güveniyorsanız ve bu şekilde düşünüyorsanız bankadan kredi opsiyonlarını değerlendirmeniz daha mantıklı olacaktır.

Erhan

Merhaba hasan bey ben arkadaşla ortaklaşa tır alacağım ikimizde ortaklığımızı resmi yapmamız için ne yapmalıyız

Gökçe

Merhabalar Hasan Bey ben fizyoterapistim ve fizyoterapist bir arkadaşımın sağlıklı yaşam merkezine ortak olacağım, merkez 1 yıllık ve toplamda 55-60 binlik bir harcama yapılmış ve daha büyük bir yere geçicez . Yeni yer için harcayacağımız miktarı ikiye bölüşcez ancak önceden harcanmış 55-60 bin için nasıl bir yol izlememiz gerekiyor. Şimdiden teşekkür ederim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Rakamı hesaplayıp yarısını arkadaşınıza ödeyerek eşit ortaklık kurabilirsiniz veya yapacağınız yeni yatırımlarda siz fazladan 55-60bin koyabilirsiniz şirkete. Bu iki yöntemin dışında koyulan rakama göre bir ortaklık hesaplaması yapabilirsiniz.

melike

Merhaba,
Bir iş fikri buldum ve iş kurmak,hibe alabilmek için kosgeb’den sertifika aldım.İş fikrimi paylaştığım 2 yakınımda bana ortak olmak istedi. Bu durumda iş fikrini bulan ve kosgeb hibesini alacak kişi olarak ortaklık payım ne olmalıdır? yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bunun net bir rakamı yok. Payınız daha yüksek olabilir veya KOSGEB’den gelen destek kadar diğer ortaklarda hisse ekleyebilirler. Fikri bulmak işin başlangıç aşaması, sonrasında bir çok aşama var. Projeyi geliştiren kişi olarak makul seviyede fazla hisseniz olması normal.

İbrahim Pala

Merhaba,
Yazınızda bahsettiğiniz hiç birşeyi konuşmadan ortak olduk malesef ki, aramızda bir problem yok ama keşke baştan herşeyi yazılı yapsaydım diye pişmanım açıkcası, şimdi size aklımdakileri soracağım cevaplarsanız sevinirim. 24 senedir çalıştığım sektör, 2013 de bilgili ve deneyimli bir arkadaşımla ortak olduk yalnız satış yerine değil imalat yerine ortak olduk ve sözlü olarak yüzde elli dedim, sermaye koymadı yada az koydu diyelim, imalattan satışa ürünleri belirli bir bedelde çıkış yapıyor ve satış yerinde de satılıyor ürünler, benim kendi mallarımla iş yapıyoruz, araçlarım ekipmanlarım vs. ben bu ürünler için yıpranma payını felan nasıl hesaplayabilirim? Birde ortağımın verdiği parça parça nakitleri harcama gibi değil şirkete nakit para vermiş gibi gösteriyoruz, harcamaları sadece ben yapmışım gibi hesap tutuyoruz, verdiği nakitler ve bahsettiğim ürün bedellerini toplayıp sonra benim yaptığım toplam harcamadan çıkarıp şirkete olan borcunu hesaplamak sizce ne kadar mantıklı? Yada siz ne önerirsiniz, yardımcı olursanız sevinirim.

Hasan Yaşar

Yıpranma payı hesaplamaları konusunda maalesef bilgim yok. Nakit girişi ve harcamalarda sıkıntı varmış gibi gözüküyor. Bence bunları ortağınızla konuşup netleştirmeniz daha doğru. Anlattıklarınızdan bir çözümleme yapmam maalesef zor. Siz bir borç hesaplasanız bile buna ortağınızın onay vermesi önemli.

Ercan

Merhaba Hasan bey, ben hali hazırda aktif olarak çalışan bir bilgisayar , tv , telefon vs. tamiri dükkanına ortak olmak istiyorum. Nasıl bir yol izlemem gerekiyor. Sermaye nasıl belirlenmeli. Geçmişten gelen bir miktar alacağı var onada ortak olacağım. Olası bir ayrılık durumunda başta verdiğim sermayeyi geri alabilmek için yspmiyormus da en az zararla ayrılmak için ne yapmak gerekir. Böyle bir ortaklığa girişmek ne kadar doğru. Yardımcı olursanız sevinirim. Teşekkürler.

Hasan Yaşar

İşin şu anki mevcut değeri hesaplanmalı ve bu işin en zor kısmı. Çünkü mevcut malvarlığı dışında, marka değeri, iş potansiyeli gibi değerlerinde hesaplanması gerekiyor.

mehmet

Merhaba Hasan bey benim sorum şöyle: biz çiftçilik yapmak için iki kişi yola çıktık. Ortaklardan biri yurtdışında yaşıyor ve sadece para gönderdi. Önce belli bir miktarda tarla almaya karar verdik. Yurtdışında yaşayan ortağımın gönderdiği paralarla 3 buçuk yıl içerisinde 500 bin tl değerinde 250 dönüm tarla aldık. Yanlız tarlaları almada benim çevrem ve bilgim, tarla satış ihalelerine kendi adımla katılmam vs gibi çok etken var. Malum köylerde yabancıya tarla satmak istenmez pek. Ben bunları başka şehirde çalışıyorken yaptım. İşimden izin alarak kendi aracımla sürekli gitgel yaparak çok uğraştım. Şimdi alınanan tarlaların değeri 4 kat arttı. Ben şuanki devlet memurluğu işimi bırakıp köye gidip çiftçilik yapacağım. Köyde çevrem var ve işi de biliyorum. Ortağım da yurtdışından gelecek ama aktif çalışmayacak. Çok sıkışırsam yardım edecek. Zaten kesin dönüş yapmayı düşünüyordu. Parasını biryere yatırım yapmak istiyordu. Şimdi işe başlamadan önce bir miktar benim de tarlam olmalı dedim ve aldığımız paradan değerini ödemek şartıyla mala yarı yarıya (veya daha azına da razıyım) ortak olalım dedim. Kabul etmedi. Sadece kar ortağı olabiliriz dedi. Sermaye yatırmadığın için mal ortağı olamayız dedi. Şimdi bu şekilde işi yapmama ve ayrılma riskiyle karşı karşıyayız. Benim kaç yıllık emeğim boşa gidecek. Ne yapmalıyım? Sizce adil olan nedir? (Yakın akrabayız diye baştan bişey konuşmadık)

Hasan Yaşar

Merhaba,
Ne kadar yakın akraba olursanız olun, baştan konuşmuyor olmanız olayı çıkılmaz hale sokmaya yeterli oluyor. Başlangıçta kâr ortaklığı konuştuysanız bu şekilde devam etmeniz mantıklı olacaktır. Sonradan ortak almak istememek en doğal hakkı. 4 kat arttığı gibi, 4 kat azalabilirdi yatırımı. Bu durumda size ettiği zararı karşılamayacaktınız. Tabi ayrıntıları bilmeden net bir şey söylemek zor. Bu durumda siz yaptığınız işler için zaman ve belli bir miktar para harcamışsınız, bunlarda aslında nakit yerine geçebilecek şeyler. Tabiki başta yapacağınız konuşmalarla bunları belirlemek mantıklı olurdu. Şu anda avantajlı durumda olan kişi o. Karşılıklı anlaşıp kârlı bir kâr ortaklığı yapabilirsiniz, kazandığınız parayla kendiniz ayrıca bir yatırım yapabilirsiniz.

Cihat

Merhabalar,
2 kişi ortak is yapacağız sermayeyi ben koyacağım 200.000 tl arkadas da is bilgisini ve müşteri potansiyelini koyacak ve çalışacak, ben çalışmayacağım.Sizden ricam bu ortaklikda nasil paylaşım olmalı benim dusuncem arkadaş çalışacağı için maaş alması ve karın yarısını almasi uygunmudur. Şimdiden tesekkur ederim…

Hasan Yaşar

Eğer katkısı büyük olacaksa güzel bir paylaşım olur.

öznur

önemli bir konu hakkında sizinle görüşmek istiyorum uygun zamanda dönüş sağlarsanız sevinirim

müjdat

merhabalar biz iki ortağız ltd şirketi diger ortak %30 hisseye sahip bu ortağın sahsi kredileri yüzünden şirketin hesaplarına bloke konuldu bankalarda bu sahsın ortaklıktan ayrılmadan sırketın hesaplarının duzelmiyecegını söylüyor ortak noterden hisselerini bana devredecek resmi olarak ama gayrı resmi yine ortak onun haklarının yazılı oalar bakı kalması için kendi aramızsda nasıl bir sözleşme yapabiliriz iyi günler

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu konuda maalesef bilgim yok. İş hukuku ile ilgili bir avukata danışmanızda fayda var.

Gürşah Durmaz

Merhabalar, kayinbiraderimle bir işyeri açtık ben sermayeyi koydum fakat bu işde calismiyorum, çalışan kayinbiraderim…sorum şu benim koyduğum sermeyeye de ortak olurmu yoksa maaş artı kar ortağımı olmalı bu konuda görüşünüzü rica ederim.(Bastan ikimizde birşey konuşmadık.)

Hasan Yaşar

Bu olay tamamen aranızdaki anlaşmayla alakalı. Şayet kayınbiraderiniz bu işte kritik önem arz eden bir görevde bulunuyorsa ortak olması daha mantıklı olacaktır. Diğer durumda kâr ortaklığı mantıklı olacaktır.

Salim

Merhaba hasan verdiģiniz bilgiler için tesekkůr ederim benim sorum şõyle biz ůç ortaģız hisselerimiz 40 .40 .20. Şeklinde akrabayız yedek parça öyle uģrașıyoruz iși kurarken ortaģın biri dediki maașlar yůzdeye gõre verilecek dedi benim calışdıģım yerde osistemle çalıșıyordu dedi bende doģru olduğuna inandım kabul ettim sizce bunun doģrusu nedir aynı mesaiylecalıșıyoruz doģrusu nedir

Hasan Yaşar

Genellikle maaşlar yapılan işe göre belirlenir. Fakat bu şekilde anlaştıysanız büyük bir sıkıntı gözükmüyor. Maaş yerine aylık olarak şirketten pay çekiyor gibi oluyorsunuz. Ortaklar arasındaki anlaşma önemlidir.

mahmut albayrak

Merhaba, 2 arkadaş limited şirket kurmak istiyoruz. İnşaat firması olacağı için yüksek miktarda para dönecek. Kasayı arkadaşım tutmak istiyor, kendisini bu konuda nasıl denetlememi öngörürsünüz?

Hasan Yaşar

Her şey resmi döndüğü takdirde bir sıkıntı olmayacaktır. Kasayı ortak olarak görebileceğiniz bir yazılım kullanabilirsiniz

Burak

Hasan bey merhaba
3 Arkadaş işyeri açtık 2 kişi %40 %40 olarak diğer kişi ise %20 ortaklık oranında sermaye koydu. İçimizden sadece 1 tane usta iş başında kalacak ve kendisine ortalama 1700 TL maaş vereceğiz. Diğer 2 kişi kendi işlerinde çalışmaya devan edecek. Başlangıçta verdiğimiz sermaye oranında şirketin kar veya zarar kısmına ortak olmuş olduğunu baştan anlaştık. üzerinde tam anlaşamadığımız konu şudur. Şirketin aylık kira, temizlik, telefon, su, elektrik, sarf malzeme, bakım onarım, çalışan ustanın veya ileride yeni alınacak personel/personellerin SSK-bağ kur primi gibi masraflar için ortakların hissesine bakmadan eşit şekilde mi hesaplanacak veya hisse oranında mı olacak. İleride şirkete tekrar yeni yatırım yapmak gerektiğinde yine herkes hissesi oranında mı para ödeyecek. Örneğin Ekim ayında 5.000 TL gider oluştu ve 8.000 TL de gelir oluştu. Kalan 3.000 TL yi bölüştürdüğümüz de Herkez hissesi oranında 1.200 TL 1200 TL ve 800 TL alacak fakat hissesi %20 olan ortak 5.000 TL lik masrafta bana düşen %20 dir mi diyerek tekrar gider/gelir hesabı yapılmasını isteyebilirmi?

Hasan Yaşar

5000TL’lik masrafta zaten herkes hissesi oranında ödeme yapmış olur. Kalan kazancı hisse oranında paylaşmanız gerekiyor. 8000TL’yi dağıtıp masrafınız olan 5000TL için hisse oranında ödeme yaparsanız yine kalan para aynı olacaktır.

fatma aybet

Hasan Bey ,
Biz 3 kişi olarak bi şirket kurmaya karar verdik. 2 kişimiz eşit hisseli bir şirket kurdu bende disardan sermaye koydum- kişisel kredi çektim vs.
Zaman içinde 2 kişi benim işletmeye gelmememi istediler. Koydugun bedeli zaman içinde peyderpey geri ödeyelim diyorlar.
Bu durumda ben verdiğim hizmet bedelini ve ugradıgım zararı hukuki yoldan nasıl çözümleyeceğim.
Aramızda bir yeni sözleşme yapsak benim lehime bir durum olabilir mi?
Teşekkür ederim.

Hasan Yaşar

Aranızda yazılı bir sözleşme varsa çözebilirsiniz, avukat ile görüşmeniz gerekir her halukarda. Yazı yoksa, çözmeniz zorlaşacaktır.

Ali

Merhaba Hasan bey
yardımcı olmanız rica ederim, Ben yabancıyım ve bir ortaklık düşünüyorum Türk vatandaşıyla kedisinin bir iş yeri ver ve lavha metal den üretim yapıyor ben bu işten hiç bilgim yok ve ben sermaye gireceğim ortaklığa 30% yada 40% benim hakim kurumaya ne yapmam gerekiyor ? Hangi konularda dikkat olmam lazım ? Sizden tavsiye alırsam mutlu olacağım

Hasan Yaşar

Maalesef sorunuzu tam olarak anlayamadım 🙁

mustafa tok

iki arkadaş mağaza açtık ortak olarak aynı sermayele. fakat suanda maaş konusunda anlasanlaşamıyoruz o memur işinden arta kalan zamanda gelio mağazaya ben sadece magzala ilgileniom. oda benim gibi maaş almak istiyor haftanın 3 günü oda mağazada gun boyu . bu durumda nasıl bi durum izlenmeli . sorunumuz maaş ortak kazanç harici.

Hasan Yaşar

Siz 100TL alıyorsanız, 60TL alabilir. Yani günlük bir para belirlersiniz kim ne kadar geliyorsa o kadar alır. Tabi hisse oranlarınız eşitse

İbrahim atasoy

Hasan bey merhaba,
Öncelikle böylesine güzel bilgi ve tecrübeleri paylaştığınız için size teşekkür ederim.
Sözü çok fazla uzatmadan konuya geçmek istiyorum. Konu hakkındaki düşüncelerinizi çok merak etmekteyim, ve inanın karar verme sürecinde bizlere kılavuz niteliğinde olacaktır.
2 Arkadaş olarak X Sektöründe uzun yıllardır çalışmaktayız ve üretim,tedarik,müşteri portföyü konusunda bilgi sahibiyiz. 3 Sermayeder, üretim ve satışını yapabileceğimiz bir oluşum teklifinde bulundular. Sermayederler işin detayı konusunda bilgi sahibi değiller.
Teklifleri:
Gerekli olan Makina ve Teçhizatın alımı 400.000USD (Leasing ile alınacak)
Limited Şirketi kurulumu ve Fabrika yeri kira giderleri, Personel maaşları ve tüm giderler.
biz 2 kişi bütün işleri yapacağımız için: maaş + %5 Sermaye ortaklığı (toplamda 2 kişi %10 hisse sahibi)
3 Sermayeder firmadan 1 yıl boyunca maaş almayacaklardır.
Biz üretimin tam randımanda çalışacağını ve üretilen tüm malların satışını taahhüt ediyoruz (olağanüstü haller dışında tabi). gerekirse yazılı sözleşme yapabileceğimizi teklif etmiş bulunmaktayız.
Öngörü: yatırımın geri ödeme süresi 2-2,5 yıldır.
Birde şartlarından biri: Pazarlama ve Satışa biz 2 arkadaş haricinde, onların tanıdığı birinin dahil olması.
Sizce bu hisse dağılımı ve diğer tüm unsurlar adil mi dir ? %5lik oran bize göre çok az.
Biz şirket için maddi herhangi bir sermaye yada ödeme yapmıyoruz.
Düşünceleriniz ve tavsiyeleriniz için teşekkür ederiz.

Hasan Yaşar

Merhaba,
%5’in az veya çok olması size bağlı. Aslında alacağınız maaş, kazancını bu kararı vermekte etkili. Tüm sermayeyi onlar veriyorlarsa böyle bir teklifte bulunmaları gayet normal.

Erva

Hasan bey merhabalar. Benim sorum şu:
Ben inşaat mühendisiyim. Az çok deneyimim var. Sermayem yok. Bir şahsi firma kuracağım ve gireceğim ihalelerde resmi muhatap ben olacağım. Ortak olarak alacağım şahıs ise hem deneyimli hem de sermayesini koyacak. Küçük ihalelerden başlayacağız. Kendi aramızda bir sözleşme imzalayacagiz. Kendiside işte elinden geldiğince çalışacak bende. Bu durumda ortaklık payı ne olmalı karar veremiyorum. Kimisi yarı yarıya diyor. Sizin fikrinizi dr almak istiyorum . Zamanınız ve fikriniz için çok tesekkurler.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Yapı olarak çok mantıklı bir ortaklık yapısı değil. Siz şahıs firması kuracağınız için büyük bir risk alıyorsunuz. Bu arada konulacak sermayeye göre değişir. Ama yarı yarıyadan daha düşük bir teklifle girilmez diye düşünüyorum. En azından ben yapmazdım 🙂

Selim fidan

Merhaba abi biz iki arkadaş açtık firmayı

Ümit DOĞAN

Merhaba hasan bey
3 ortaklı bir iş yeri açtık
Benim payım%50
Paylarimiz %50 %33 %17
Şeklinde anlaşmamıza göre isyerinin yaptığı kardan herkez payını almalı
bundan yana hiçbir problemimiz yok anlaşıyoruz.
Yanlız Gider için kasamizda para yok ise ayni pay oranlarında kasaya para koymamız gerekiyor bundada sıkıntımız yok anlaşıyoruz.
Fakat kasaya paya düşen parayı koyduktan sonra kasadan geri almamız durumunda nasıl bir yol izlemeliyiz bilmiyoruz
Ortaklarımdan %33 hissesi olan birinin kendine göre örneği su şekilde
%50 de 5000 tl kasaya payına düşeni koydun ise geri alma durumunda %33 ve %17 si düşülür -2500tl kalan para kasadan kişiye geri ödenir 2500tl yönünde
Buda bana haliyle mantıklı gelmiyor bu isin doğrusu nedir benim mantığıma göre kasa ekside iken kasaya para konmuş ise kasa kar ettiğinde aynı şekilde kişiye geri ödenmeli diye düşünüyorum doğrusu nedir bilmiyorum bukonuda tecrübelerinizi bizimle paylasirsaniz çok seviniriz iyi çalışmalar dilerim.

Hasan Yaşar

Kasa eksideyse hepiniz hisseniz oranında para koyduysanız, kasadan tekrar para almanız durumunda kasaya borçlanmış olursunuz. Şayet kasaya borç olarak koyuyorsanız koyduğunuz meblayı almanız gerekir. İki durum benzer olsa bile farklılık içeriyor. Aynı anda para koyuyorsanız bu parayı geri aldığınızda 2 ihtimal olur. 1. Herkes kasadan koyduğunu kadarını alır 2. Siz kasadan borç almış olursunuz

Mehmet Ali

Merhabalar nasılsınız ? Her zaman herkesin fikirlerine saygı duymak gerekir bende sıkıştığım bir anda hislerimle ve mantıkla hareket ediyorum fakat sizinde bilgi ve tecrübelerinizeden önerileri duymak istiyorum benim bir arkadaşım ile ortak inşaat sektöründe şirket kurup işe başlamak istiyoruz sermaye benden işleri çevirmek ondan yani o işi biliyor çevresi var ama tek kuruş sermaye koymayacak ve benden % 45 istiyor tüm hesab ve kârlardan % 45 alacağını söylüyor bana pek mantıklı gelmedi risk bende herşey bende kendi sadece Beyonce Demirci usta vs organize edecek masrafları tutacak ve hiç sermayesiz % 45 kazanacak ben ise % 55 kazanacağım sizin fikriniz nedir sizce bu adil mi ? Sizce bu akıllılık mı delilik mi olur ?

Hasan Yaşar

Merhaba,
Buna karar verecek olan sizsiniz. Siz para koyuyorsunuz karşınızdaki kişi zamanını, çevresini, iş bilgisini koyuyor. Siz onun çok fazla bir şey koymadan para kazanacağını düşündüğünüz için büyük ihtimal bu ortaklık başlamaz veya sonra sıkıntıya girer. Öncelikle bunları kafanızda oturtmanız gerekiyor. Hiç sermaye koymadan %70’de alabilir, bu onun işe ne kadar katkısı olacağı ile alakalı bir durum.

Celal

Merhabalar Hasan bey ben bir ortak olma kararı aldım fakat 7 ortak olarak görünüyor CAFÉ Restaurant da ben kendim CHEF im aktif olarak çalışıyorum diğer ortaklar sektörden hiç anlamıyorlar nirtamesi bir miktar para koydu ben 40 bin koydum geri kalanlar ise önceki yaptıkları işten zarar etmişler önceki ortaklar bu durumda yapılması gereken nedir nasıl bir yol izlemem gerekiyor acaba ,yüzde kaç almalıyım

Hasan Yaşar

Merhaba,
Sorunuzu tam olarak anlamadım, anladığım kadarıylada cevaplaması imkansız bir soru gibi duruyor 🙂

ÇELİK

HASAN BEY MERHABA-BEN İNŞAAT SEKTÖRÜNDE YILLARCA ÇALIŞTIM.VE BU İŞ ÜZERİNE BİR YAPI MARKET DEVİR ALACAĞIM.FAKAT YETERLi SERMAYEM YOK.% 60-70 BENİM GERİ KALAN KARDEŞİMİN HİSSEsİ OLACAK.KARDEŞİMiN ORTAK OLDUĞU BAŞKA BİR İŞYERİ VAR ZATEN.BENİM DEVRALACAĞIM ŞİRKETE RESMİ OLARAK ORTAK OLABİLİRMİOLURSA HEM KENDİ ŞİRKETİNDE HEMDE BURDA BAĞ KUR PRİMİ Mİ ÖDEYECEĞİZ..O ŞİRKETTE FAAL OLARAK ÇALIŞMAYACAK BÜTÜN İŞLERİ BEN YÜRÜTECEĞİM.ÖDEMELER SATIN ALMALAR VS VS..KARDEŞİM ŞİRKET ORTAĞI OLDUĞU İÇİN ONA MAAŞ ÖDEYECEKMİYİM.SADECE SENE SONU KAR PAYI DAĞITIMI MI ALACAK?DAHA ÖNCE ÇALIŞTIĞIM ŞİRKETTE 3000 TL MAAŞ ALIYORDUM BURDA KENDİME NE KADAR MAAŞ VERMELİYİM.VERDİĞİM MAAŞI PERSONEL GİBİ BANKAYA YATIRIP ORDAN MI ALACAĞIM YOKSA ELDEN YANİİ KASADAN ALIP MAAŞ GİDERİ OLARAK MI ÇIKIŞ YAPACAĞIM. TEŞEKKÜR EDERİM.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu sorularınızı bir muhasebeci çok daha kolay yanıtlayabilir esasında.
1. Birden fazla firmaya ortak olabilirsiniz.
2. Bir yerde bağkur birimi ödeniyorsa, diğer kurumda ödemesine gerek yoktur. Bağkur primi şirket üzerine değil, şahıs üzerinedir.
3. Benim fikrimce kardeşinize maaş ödemenize gerek yoktur, yıl sonu veya belirlediğiniz süreçlerde kar payı dağıtımı ile kazanç elde etmesi daha doğru gözüküyor.
4. Sizin maaşınızı belirlerken asgari geçiminizi sağlayacak rakamı bilmek gerekiyor. 3000TL maaş alıyorsanız son şirketinizde, kendi şirketinizde alacağınız rakam en yüksek o kadar olmalı diye düşünüyorum.
5. Maaşı resmi olarak göstereceğiniz için bankadan doğrudan yapmanız daha uygun olur.

Burcu

Merhaba hasan bey konuyu şöyle anlatayım tavuk yumurtası üzerine bir işletmenin iki ortağı var bu ortaklardan birinin yüzde ellilik hissesinin yüzde onunu belli bir ücret karşılığında biz almak istiyoruz biz aramızda anlaştık ama bunu gizli bir şekilde nasıl yapabiliriz diğer ortağın bunu bilmesi gerekirmi biz bir hissedarın kendi payına düşen hissesinin belli bir kısmını satın alıcaz onlar kendi aralarında sözleşme yapmışlar zaten yani kağıt üzerinde bir güvencemiz olsun istiyoruz yardımcı olursanız sevinirim teşekkürler

Hasan Yaşar

Merhaba Burcu Hanım,
Eğer Limited Şirketi veya Şahıs şirketi ise diğer ortağın izni gerekiyor. Anonim şirketinde ise aksi bir anlaşma yoksa hisse devri yapılabiliyor. Fakat konuyla alakalı muhasebeciniz ile görüşmenizde fayda var. Etik olan diğer ortağın bilgisinin olması

mert

hasan bey ortak olduğum şirket ile ilgili sizden profesyonel fikir almak istiyorum nasıl iletişim kurabiliriz ilginiz için şimdiden teşekkürler

Hasan Yaşar

Eposta gönderdim.

Nermin

Merhaba Hasan bey biz kardeşimle beraber bir işyeri açtık.ama ailevi proplemler yüzünden yürütemiyoruz.biz bu işyeri için kardeşimle beraber 60.000 tl sermeye koyduk.ama bunun tamamı dışardan aldığımız borç ile açtık.bu borcun 20.000tl sini ödedik.geriye 40.000 borç var.biz ortaklıktan ayrılırken nasıl ayrılacağız.bu iş yerinin ya kardeşime veya bize kalmasını istiyoruz devretmek istemiyoruz.bize yardimcı olursanız sevinirim

Hasan Yaşar

Merhaba,
Borçları kapattıktan sonra, devir almak isteyen kardeş diğerine bir miktar para vererek devralabilir. Fakat koyduğunuz para kadar olmayabilir bu rakam. Bu aranızda yapacağınız anlaşmaya bağlı

GÖKMEN

HASAN BEY MERHABALAR
ÖZEL EĞİTİM MERKEZİNE ORTAKLIK DÜŞÜNÜYORUM
%10 ORTAKLIKLA 100.000TL KOYACAĞIM VE HER AY BANA GETİRİSİ 4500 İLA 5500 TL OLACAK
ORTAKLIK YAPMADAN ÖNCE İZLEMEM GEREKEN YOL NE OLMALI
ENGİN TECRÜBELERİNİZİ AKTARIRSANIZ SEVİNİRİM.
İYİ ÇALIŞMALAR

Hasan Yaşar

Aslında sorulması gereken soruları yazmaya çalıştım, bunların yanında mutlaka aklınıza takılan yerler vardır. Söylediğiniz yatırım çok mantıklı ve kârlı gözüküyor. Neden bu kadar mantıklı olduğu üzerinde düşünüp sorular bulmak gerekiyor. Olaya çok vakıf olamadığım için net bir şey söylemek güç.

Murat

Merhaba! Hasan bey size bir sorum olacak kayınpederimle ortak bir işe başladık onun iş bilgisi Yok şirkete hiç gelmiyor şirketi ben yönetiyor ve çalıştırıyorum bir baldızım var o da şirkette çalışıyor Muhasebeci olarak kayınpederimin koyduğu para benim sermayemden 30bin tl fazla işe başlarken hiç bir şey konuşmadık arada güven var karşılıklı şimdi ben kendimede maaş yazdım baldızımada yalnız kendime yazdığım maaş normalde almam gereken maaştan düşük mesela normalde 3000 3500 almam gerekiyor iken tabi bu ölçekteki bir şirkette daha önce şirkette maaşım çok daha yüksekti onla kıyaslamıyorum o büyük bir şirketti para kazanıyordu burda 1500 tl maaş yazdım kendime buda ihtiyaçlarıma yetmiyor şirketten para da kullanıyorum şimdi Burda haksızlık yapmış oluyormuyum ortağıma karşı ayrıca şirkete birde araç aldık otomobil bunuda ben kullanıyorum şirkete gidip gelirken baldızımıda getiriyorum özel işlerimdede kullanıyorum burdadamı acaba hakka giriyorum beni bu konuda aydınlatırmısınız sizden rica etsem belki biraz uzun ve karışık oldu ama anladığınız kadar da Cevaplarsanız sevinirim.şimdiden teşekkür ederim

Hasan Yaşar

Aile ortaklıkları, normal ortaklıklara göre çok zordur. Çünkü ayrılık durumunda ailedeki düzende bozulacaktır. Bu nedenle karşılıklı güven olsa bile her şeyi oturup konuşmanız gerekir. Normalden düşük bir maaş almanız normal. Şayet bu size yetmiyorsa bunu görüşüp rakamı yükseltebilirsiniz. Şirketten para alma olayınıda ortağınızla görüşerek ayarlayabilirsiniz. Yıl sonu ortaklık payınızdan alacağınız paradan aldığınız para düşülerek hisse paylaşımı yapılır böylece bir haksızlık olmamış olur. Şirkete araç olayınıda yine konuşmanız lazım. Aklınıza takılan tüm soruları yazın, kayınpedere kaygılarınızı anlatın. Sonuçta siz hak geçsin istemiyorsunuz, bunu herkes anlayışla karşılayacaktır.

Serdar

Hasan bey merhaba sorum bu sekilde bir arkadasin atölyesi var ve atölyeyi buyutmek istiyor ve bizde birlikte buyutecegiz toplamda 1000 metre kare toplam kira 2000 tl ve arkadasin baski makinasi var bu makinanin gelirini hesaplamayacagini soyluyor sadece atölye de cikan islerin hesapliyacagini soyluyor ve hisse orani %51 %49 hisse diyor ama 1000 metre kare lik alanin giderini birlikte odeyecegimizi soyluyor benim ise sermeyam yok benim ise tecrubem var iside bunu kullabacagim

Sahin

Merhaba hasan bey ben inşaat şirketi olan bir arkadaşımla gıda toptancılıgı yapmayı düşünüyorum şuanda yapacagımız işin işçiliginde ben çalışıyorum işi yaparken işçiligi ben yapacam ortaya konulacak sermayeyi beraber ortak koyuyacaz bide o işi benim şirketin adından yapalım dedi ve yapacagımız gıda toptancılıgı için mal alacagımız firmaya taminatı arkadaşım verecek nasıl bi yol izlemem gerekli işçilik benden fikir benden ortaya konulacak sermayenin yarısı benden ama işe taminatı o vercek ve iş onun şirketi adı altında yapılacak.

Sahin

Ben arkadaşımı bu işe gerekli teminatım yetmedigi için ortak ediyorum yoksa ben her şekilde bu işi tek başıma kura biliyorum bunuda eklemek istedim

Hasan Yaşar

Konu hakkında çok fazla bilgim yok maalesef.

gorkem

merhabalar iki ortak 30 bin tl ye bir yer açıyoruz. ikimizde 15 bin tl vererek ortak oldu. ben işleteceğim için kar oranının %70 ini benim almam konusunda anlaştık. o şirkette çalışmayacağı için % 30 kar alacak. bu şekilde bir paylaşım doğru mudur acaba ?

Hasan Yaşar

Anlaştıysanız sıkıntı yok demektir. Sadece rakam büyürse ileride oran olması sorun yaratabilir. Bunun yerine maaş belirlemek daha uygun bir yapı olmasını sağlayacaktır.

Ramazan

Merhaba hasan bey internet üzeri iş ortaklığı teklif eden sitelere kimlik bilgilerini vermek doğru mu?

Hasan Yaşar

Hangi siteler olduğundan emin değilim ama kimlik bilgilerini verirken karşı tarafın gerçek kimliğini öncelikli olarak öğrenmeniz şart.

Erol

Hasan Bey Merhaba;
Bir arkadaşımız ile matbaa üzerine yer açmayı düşünüyoruz ancak benim sermayem olmadığı icin sermaye ondan olacak, kendisi grafiker ben ise pazarlamacıyım, ben müşteri portföyü ve sahada olup koşturacağım. Burada şöyle bir sorum var burada hisse nasıl olmalı sizde ?. Burada kendi içimde muallakta kaldım. Ben daha önce iş yeri acıp kapattığım icin 3 tane aktif olan web sitelerim var yani bu iş icin alt yapıda oluşturmuş durumdayım. Değerli görüşünüzü bekliyorum. Teşekkürler.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Verdiğiniz bilgilerle fikir üretebilmek çok mümkün gözükmüyor. İkinizde aktif çalışacaksanız maaş %50 ortaklık mantıklı gözüküyor. Ortağınız başlangıç sermayesi koyuyorsa onun karşılığında hisse almalı veya şirket ona borçlanmalı koyduğu parayı.

Kürşad

S.a. Hasan hocam öncelikle verdiğiniz yararlı bilgiler için çok teşekkür ederim benim sorum şu şekilde ben ve arkadaşım bir dükkan devir aldık 80 bin tl ye kirası içinde 40 40 vererek şimdi bir ortak daha aramıza katılmak istiyor dükkanın kirada geldi biz bu ortağı bünyemize nasıl dahil edecez kira 27 bin tl bu konuda bana bilgi verirseniz sevinirim saygılarımla

Hasan Yaşar

a.s.
Bunun için mevcut verileri bilmeden yanıt verebilmek maalesef mümkün değil

aykut

Hasan BEY öncelikle Selamun Aleyküm,
Burdaki sorulara kendimi anlatan bir durum olmadığı için bu yorumu yapıyorum; Şimdi benim bir meram var ama hayvan alacak sermayem olmadığı için bende durumu kar ortaklığında buldum. Yani emek benden yayla benden hayvan ondan işin süresi belli, dört ay.Yalnız ben ortaklık kuracağı bu arkadaşla hangi maddeleri konuşmam gerektiğini bilmiyorum. Yani hayvan kendisinin olduğu için ortaya bir ana para düşünmek de sıkıntılı oluyor. Nede olsa hiç kimse kendi malına değer koyarken alıcılar dan biri kendisi de olsa uygun vermek istemez. Ana parayı hayvanın değerinin üzerinde tuttuğunuz da da benim emeği ve yaylam ona beleş hizmet etmiş olacak. Bide şu ihtimal var bu hayvanın ölümü var kurdu kuşu var nakliye parası var ilaç parası var bunları nasıl düşünmem gerek ?

Hasan Yaşar

Merhaba,
Aslında her şeyi düşünmüşsünüz. Sadece bunları karşılıklı konuşup anlaşmanız gerekiyor. Hayvan ölümü durumda ne olacak, masraflar ne olacak gibi. İkinizde ortaya bir şey koyuyorsunuz ve amacınız 1+1’in 3 edebilmesi bunun için her konuda orta yolu bulabileceğinize inanıyorum.

ESRA

Merhaba Hasan Bey,

Anaokulu açmak üzereyiz. %60 benim, %40 ortagımın. Ortak olacağım kişi cok tecrübeli bir anaokulu müdürü, okulun başında olucak. Ben başka bir iş ile ilgileniyorum. Haftada 1-2 gün toplantılar için gideceğim, operasyonda olmayacağım. Dısarıdan pazarlama icin destek vereceğim. Eylül 2017’de başlayacağız. Yatırım bedelimiz sanırım 600.000 tl’yi bulacak. ortaklık oranımızda sermaye koyacağız.

Bu kişi maaş talep ediyor .ne zaman başlanmalı ve ne kadar verilmeli. Ben şirketten nasıl ve ne zaman para cekmeye başlamalıyım.

Yardımlarınız icin teşekkürler,

Esra

Hasan Yaşar

Merhaba Esra Hanım,
Maaş talep etmesi normal. Bir müdür maaşına yakın bir maaş verilmesi gerekiyor, fakat tabiki ortak olduğu için maaşı daha düşük olması lazım. Örneğin bir müdür 100TL alıyorsa, 60-80TL arası bir şey alması doğru olacaktır. Belirli bir süre işin oturması süreceği için, ilk 1-2 yıl para çekmek şirketin gidişatını etkileyebilir. Fakat yıl sonunda şirket karlı pozisyona geçtiyse yılda 1 veya 6 ayda bir şeklinde kârın belli bir kısmını ortaklara kâr payı olarak dağıtabilirsiniz.

Erdogan Topac

Selam Hasan Bey
Biz uc ortak sirket kuracagiz ortaklardan biri aktif olucak diger ikisi diger yerde calismaya devam edicek,Aktif olan elemana ne vermeliyiz.Isimiz denzcilik sektoru gemye gidip kisi olarak bir servis vericek para kazanilacak.Simdiden cok tesekkurler.

Hasan Yaşar

Bu tarz durumlarda ortaklıktan pay alacağı için normalde o işte çalışınca kazanacağı maaştan %20-50 arası daha düşük bir maaş bağlamak mantıklı olacaktır. Bu hisse oranına ve yapılan işe göre elbette değişiklik gösterir.

Eda

Merhaba hasan bey üniversite öğrencisiyim ve arkadaşımla bir proje yapmak istiyoruz sizce yazılımcıya verilmesi gereken hisse ne kadar olmalıdır?

Hasan Yaşar

Bu projenin kapsamına göre değişir, yazılım ağırlıklı bir projeyse oran artar, değilse düşer. Bir miktar para verecekseniz bu etkiler.

Ali

Merhaba. Bir etut merkezine 2016 temmuz ayinda % 10 hisse payi ile 25.000 tl karsiligi ortak oldum. Sirket kurulurken ortaklarin hisse bedelleri daha az gosterilmisti benim payim 5000 tl karsiligi gosterilmisti mesela. Ortaklarim bu islere hakim olduklari icin ben notere gidip imza atmistim yanlizca. Sirket yaklasik 125000 tl ile kuruldu. Yil sonu kari da yaklasik 130.000 civari. Ortaklarim sirketi bagli olduklari baska bir kuruma devredecekler. Beni ortakliktan cikarmak istiyorlar. Basta yatirdigim 25.000 tl yi alip cikmami istiyorlar. Bu durum da benim yasal haklarim var mi bunu merak ediyorum. Hisse mi devretmek istemez veya kar payimi talep edersem nasil bir surecle larsilasabilirim. Avukata gitme durumum sozkonusu oldugunda hangi belgeleri talep edip incelemem gerekir. Şimdiden teşekkur ederim

Hasan Yaşar

Merhaba,
Konuyu oturup konuşarak halletmeniz en güzeli olacaktır. 5.000TL karşılığı hisse aldığınızda eğer şirket 50.000TL bedel ile kurulduysa hisse oranınız yine %10 olacaktır. Burada yapılan sadece devleti yanıltmak olacaktır. Buda tahmin edersiniz ki suç. Avukata gidip hakkınızı arayabilirsiniz, şirket hissenizi devretmek zorunda değilsiniz. Koyduğunuz paranın üzerine %10 kârdan pay olan 13.000TL’i ekletince 38.000TL gibi bir rakam çıkıyor. Bence oturup konuşarak 25 ile 38bin TL arasında bir rakama devretmeniz daha mantıklı olacaktır.

Mustafa

Merhaba,
Sermayesi 100% benden olan Sermaye ve emek ortaklığı yapacağım bir işte emekçi arkadaşımın payı ne olmalı kar paylaşımını nasıl yapmalıyız yüzde kaç pay emekçiye verirsem hak geçmez.

Hasan Yaşar

Bu tamamen yapılan işe, koyulan paraya ve emeğe göre değişir. Emek koyan kişi maaş + ortaklık şeklinde çalışacaksa durum yine değişir.

Elif

Merhaba hasan bey x firmasina ortak olmak istiyorum. 5 senelik bir firmaya ortak olurken firmanin yillik kari 100000 tl ise ben %50 ortak olmak istedigim icin kendisine ne kadar para odemem gerekir ? Bur firmanin degeri ne kadardir?

Hasan Yaşar

Merhaba,
Firmanın değeri sadece yıllık kârına göre hesaplamak oldukça zor. Bu firmanın marka değeri, taşınmaz malları, mevcut piyasadaki durumu, büyüme eğrisi vs.. gibi bir çok kriteri göz önünde bulundurarak hesaplamak gerekir.

Safak

Merhaba hasan bey biz 4 ortaktik 2 ortak daha aldık bu ortakları alırken 200bin lira aldik hisselerinimiz 16 .5 dagildi 6 ortak olarak şimdi ben kendi hissemi şirkete satmak istiyorum burda bana dusen hisse payi ne kadar oluyor acaba onları ortak alırken hisse fiyatı 6 bin lira olarak belirledik o zaman.

Hasan Yaşar

Şirket bu süreçte büyüdüyse ve değeri arttıysa hisse fiyatı artabilir. Hisse payınız 16.5 ise ve bunu satmak istiyorsanız, diğer ortakların bu parayı 5’e bölerek kasaya koymaları mantıklı olacaktır. Siz şirkette mevcutta ortaksınız ve ayrılacağınız zaman halen ortak oluyorsunuz bu nedenle şirketin kasasından verilince başka hesaplar devreye giriyormuş gibi gözüküyor. Fakat konuşarak anlaşabileceğiniz rakamlar olur diye düşünüyorum.

Osman

Merhaba Hasan Bey;
Yazınız için teşekkürler. Daha önceki yorumları ve cevaplarınızı okudum bulunduğum duruma yakın olanlar var fakat benimki biraz farklı. Enerji otomasyon üzerine yeni kurmuş olduğum bir limited şirketim var. İşim üzerine iyi çalışan iki arkadaşıma şirketimden herhangi bir para talep etmeden beraber büyümek için ikisi nede ayrı ayrı %15 oranla ortak yapmak istiyorum fakat karşılık beklemeden verdiğim ortaklıkta ileri ki yıllarda verdiğim ortaklığı başkalarına satmalarına izin vermemem ve kararları da kendim vermem gerekiyor. Bunun için resmi ama farklı bir ortaklık var mı ve ya nasıl bir önlem alabilirim sözleşmelerin çok etkili olmadığını duydum. Şimdiden teşekkür ederim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Şirket karar defterine bunları yazabilirsiniz. Hisse tipi diye bir olay var, muhasebecinize onu sorabilirsiniz. Şirketin %70’i başkasında olsa bile örneğin karar verme aşamasında sizin karar verebileceğiniz bir yapı kurulabilir. Bunun dışında başkalarına satmalarından korkuyorsanız, aşamalı olarak verebilirsiniz hisse devrini. Örneğin toplam %15 vereceğim fakat her yıl %3 şeklinde vereceğim gibi.

Talha

Hasan Bey merhaba

Ben su an ailecek bir otel işletiyorum. Fakat buyume amaçlı 2.oteli de düşünüyorum fakat bu 2.oteli isletebilmem icin hem sermaye hem de insan gücüne ihtiyacım var . 2. Otel icin benimle is yapmak isteyen bir arkadasım var . Fakat ben direkt ortaklıktan yana değilim. Onun yerine kar payı ortaklığı teklif etmek istiyorum. Yaklaşık 130 bin tl sermayeli bir is yıllık kira dahil. Bu arkadaşta 50 bin tl kayacak

Burada önemli olan iki hususu belirtmek istiyorum

Birinci , bulunduğumuz yerde ruhsatlı otel bulmak cok değerli ancak çevre oluşturup bilgi alabileceğiniz tavsiye usulü otel bulabilirsiniz

İkincisi zaten ticaret hayatındasın , bir başka arkadaşına on ayak oluşturuyorsun

Bütün bunları göz önüne alarak

%50 ortaklıkla , 100 bin tl kar olsa 50 bin tl bölüşülür

Fakat benim vermek istediğim

Yıllık 17 bin tl maaş + % 20 kar payı ortaklığı. Yani bu arkadas 37 bin tl eline geçmiş olacak . Ayrıca yatırdığı paraya yıllık %3 faiz ile ortaklık sonucu geri ödeme tahattutu

Sirket benim uzerinden devam edecek.

Sorum su ,

Bu oran adil mi ,

İkincisi zarar ettiğimde yatırdığı 50 bin tl den azalma okmalıymışım

Hasan Yaşar

Merhaba,
Adil olup olmaması konusunda bir şey söylemek zor. Şayet uzun süreçli bir anlaşma olacaksa mantıklı olabilir. Fakat 2-3 yıllık bir kar ortaklığı anlaşması ise arkadaşınızın yerinde olsam tercih etmeyeceğim bir yapı olurdu.

Mustafa Ulu

Merhabalar kolay gelsin. 3 lü bir ortaklık kurma amacındayız. ortaklardan 2’si dışarıda çalışacak kişiler. çevrelerini ve maddi katkılarını koyacaklar. ancak sahada çalışan tek kişi de benim. şehirlerarası seyahati çok olan bir iş bizimkisi ve firmamızı eşit yüzdeli ortaklık olarak kurmak istedik. burada en fazla riski alan benim mevcut işimi bırakacağım için. arkadaşlarıma güvenim var ama zaman geçip de para kazanılmaya başlandıktan sonra ben çalışıyorum onlarla aynı parayı alıyorum rahatsızlığı ya da o zaten çalışıyo parasını biz güzelce alıyoruz rahatlığı olmasından endişeliyim. bunun yanında hepimizin birer ailesi var, geçirmesi gereken vakitler var ve bir süre sonra, sahada koşturan sadece ben olacağım için huzursuzluk yaşar mıyım diye tedirginim. sizce bu durumda mevcut yapı ortaklık yüzdesi ve çalışma şekli açısından nasıl bir yol izlenmeli. bu arada aynı maddi katkıyı ben de koyacağım. onların mesleki birikimi önde ama ben de sahada tecrübeliyim. teşekkürler.

Hasan Yaşar

Şayet eşit bir ortaklık olacaksa sizin bir maaş almanız daha mantıklı olacaktır. Şöyle düşünebilirsiniz siz de işinizden ayrılmadan bu işi yapacak olsanız birisine maaş vermeniz gerekiyordu. Böyle bir yapıya itirazları olacağını sanmıyorum.

senol

hasan bey merhabalar.
ortak bir isyeri kurmak istiyoruz %50 oraninda.ayrica ortak bir maas belirlenecek yani hersey yari yariya kazanc ta kayipta.
oncelikle 50 ser binlira para koyacagiz
.alacagimiz makineleri leasing ile alacagiz ancan teminat istiyorlar bende kendi uzerime olan evimi teminat gosterek basvuracagiz.bu baglamda benim ev risk altinda olacak.bu sekilde yari yariya ortaklik dusunulebilirmi.nasil bir yol izlemeliyim.tesekkur ederim simdiden

Hasan Yaşar

Daha fazla risk aldığınız için ortaklık oranı olarak daha yüksek bir rakam talep edebilirsiniz veya ortağınızda teminat mektubu verebilir.

Habip ml

En guzel ortaklik her iki taraf icin guvenmektir
Eger guven yoksa hic yol almayin cok sikinti var bu yolda.

yucel bey

Hasan bey bir gunluk cirosu 6 bin tl lik bir isletmeye ortaklik teklifi aldim. 100 bin tl karsi taraf hava parasi diye tabir edilen bir miktar istedi. kendisini tanimamakla birlikte mali durumunun iyi oldugunu saglam bir kaynaktan biliyorum.%50 ortaklik haftanin 6 gunu ben ve bir calisan isletecegiz. 1 gunu ortagim bakacak. bu durumda direk kar ortakligi mi yoksa maas mi istemem mantikli bir de bir yil sonra ayrilma ya da isyerininin herhangi bir sebeple haciz kapanma durumu olursa verigim paranin ne kadarini nasil kurtarabilirim. tavsiyelerinizi bilmek isterim. şimdiden teşekkürler.

Hasan Yaşar

Bu hesapların hiç birini anlamadım. Günlük %10 net kârınız olsa 1 yılda yatırımınızı amorti ediyorsunuz. Üstüne bir de maaş olacağını zannetmiyorum. Şartlar normale göre fazla iyi gözüküyor. Şartlar fazla iyi olduğu zaman bir sebebi mutlaka vardır.

Emlakçı

Merhaba Hasan bey, size bende bir şey sormak istiyorum. Erkek kardeşim ve arkadaşım emlak dükkanı açacaklar fakat giderlerimiz fazla olacağından şirket şahıs olarak arkadaşım üzerine açılacak. Bir sözleşme ile ortaklık yapmak istiyoruz. Gelir ve gidere ortak olacağız fakat resmiyette herşey arkadaşımın üzerine olacak. arkadaşıma güveniyorum fakat işin içine para girdiği zaman sorun olmasından korkuyorum. Bu sözleşmenin yasal karşılığı var mıdır yada tavsiye ettiğiniz bir yöntem varmıdır. teşekkürler

Hasan Yaşar

Sözleşmenin bağlayıcılığı vardır fakat yasal süreçlerin çok kısa sürmediğini düşünürseniz daha sağlıklı olur.

Hediye

Merhabalar Hasan Bey
Ben 2010 yılının 2.döneminden başlamak üzere bir anaokuluna %30 oranında ortak oldum.
Anaokulu 1,5 yıl önce bir kişi tarafından kurulmuştu benimle birlikte diğer bir arkadaşı da %30 ortak oldu ve hisselerimiz 40-30-30 şeklinde ayarlandı. 3,5 yılın sonunda %30 luk diğer ortak ayrıldı ve belirlenen 65.000 tl bir dönem boyunca taksitler le anaokulunun kazancından ödendi. Bu durumda ayrılan ortağın hissesini % 15 şerlik kısımlar şeklinde alacak olursak ödenen 65.000 tl hanelerimize nasıl geçecek. %40 lık ortak haftanın 3 tam günü geldiği için 2000 ben haftanın beş tam günü çalıştığım için 3000 tl maaş alıyoruz.
maaşlarımızın bunu belirlemede bir etkisi varmı? Şimdi % 30 luk yeni bir ortak alacağız paylarımızı %35 şere ayarlamak istiyoruz ve bu işin içinden çıkamıyoruz. Aydınlatırsanız sevinirim.
İyi çalışmalar.

Hasan Yaşar

65.000TL şirket kasasından ödendiği için ortaklık paylarınıza göre ayarlanmalı. Eğer o para kasada olmuş olsaydı, şu şekilde almanız gerekiyordu. 37.142,85TL (%40) – 27.857,15 (%30). Öncelikle buradaki rakamları çözdükten sonra şirketin mevcut değerine göre yeni ortağı alırken ne kadara satacağınızı belirlemeniz lazım. Örneğin %30’u 30.000TL’e devredecekseniz, aynı şekilde mevcutta %30 ortak olan kişi bu orana göre %5’lik 5.000TL gibi bir rakamı diğerine ödemesi gerekir. Net sayıları bilmediğim için bir şey söyleyemiyorum 🙂

Ahmet

Merhaba Hasan bey,
Bir şirkette %25 kar ortağı olarak calisiyorum. . Yaklasik 100000 tl ye birkac ay once kuruldu. Ben maas arti %25 kar alacagim.her ay yaklasik 10000 civari net kar oluyor. Normal sartlarda ne zaman kar dagitilmaya baslanir.
Diger sorumda diyelim 3 yil sonra kar ortakligindan ayrildim, sadece yatirdigim 25000 mi almam gerekiyor yoksa 3 yil sonraki degerin %25 ini mi almaliyim?

Hasan Yaşar

Bunlar aranızda yapılacak anlaşmaya göre değişebilecek şeyler. Genellikle kâr paylaşımı yıl sonlarında yapılır. Fakat siz aranızda yapacağınız anlaşma ile 6 ayda bir paylaşım yapabilirsiniz. Ayrılık anında ne yapacağınız konusunuda en başta konuşmanız gerekir. Söylediğiniz 2 seçenekte olabilir.

EROL

Merhaba Hasan bey

12 yıldır yönetici ve aynı zamanda pazarlamasını yaptığım isim ile alakalı 2 kişi ile ortak toplamda 3 kişi %33.3 şeklinde ortaklı limited firma kurduk. Diğer iki kişi ise başka bir firmanın sahip ortaklarıdır. Ben de aynı çatı altında kira e giderlere ortağım. bu firmanın bankalakin nezdinde kefalet vs de kullandık (yeni kurduğumuz firmayı yükseltmek icin)

Fakat ortaklığa başlarken herkes kendine 5000tl gibi rakam yazalım dediler. Yani A dan Z ye iş yönetimi , pazarlama, %100 portföy ve iş bilgisi bana ait. Ayrıca en önemlisi türkiye de bulunan 8.Bayi olarak çalışıyoruz. Yani markayi sirkete kendim kattim. Yıl sonunda ise örnek olarak 12x5000tl toplamda 60.000tl aldığımı düşünürseniz. Yıl sonu kar payı dağılımında benimki gider olarak mi gösterilmesi doğru olur? Eğer gösterilmezse şirket yeterli karlılığı ulaşamazsa ben şirkete borçlu mu kalıyorum?

Pazarlamaci bir arkadaş bulup kendisine bu işi yaptırmış olsaydık yılda bu pazarlamaci arkadaşa vereceğimiz maaş gider olacaktı sonuçta..

Çok kararsızım lütfen profesyonel olduğum işten çırak çıkmak istemiyorum.

Hasan Yaşar

Söylediğiniz durumda maaş gider olacağı için, maaşlar düştükten sonra net kâr ortaya çıkar. Eğer bunlardan sonra şirket kâr etmiyorsa gelir paylaşımı yapılamaz. Siz borçlu durumda olmazsınız. Başka sorunlar varsa ortaklıkta bunları oturup konuşup yol haritası çizmeniz mantıklı olacaktır.

Fatih

Hasan Bey Merhaba;
Öncelikle yazınız için teşekkür ederim..Sorum şu; bir web projem var, tasarım, hizmetin satışı ve sistem içerisine dahil olacak kullanıcılar için ilişkiler ve bu işe ayıracak zaman, yeterli bilgi ve tecrübeye sahibim, projenin yazılımı için vedevamında site ayağa kalktığı andaki sorunlar ve çözümleri için bir yazılım firması birlikte yapalım önerisinde bulundu.. %15 hisse karşılığında projeye ortak olmalarını önerdim, karşılığında %30 ve 1 yıllık hizmet süresi önerdiler. 1 yılında sonunda verilecek yazılım hizmeti için ücretlendirme yaparak ilerleyebileceklerini söylediler..1 yılın sonunda sisteme hiçbir katkı yapmadan %30’luk bir pay sahibi olmak istemeleri doğru bir yaklaşımlı? bu süre zarfında onlar yazılım tarafını yaparken ben şirketten/projeyi lanse eden ve pazarlamasını ve koordinesini yapan taraf olarak ne zaman kendime maaş almalıyım..

Hasan Yaşar

Merhaba
Teklifleri mantıklı tabiki. Fakat sürekli yazılım süreci devam etmeyecekse bir şekilde yazılımın maliyetini karşılamanız daha mantıklı olacaktır. Maaş konusunda ise bir ortaklık yapılacaksa, baştan itibaren belirli bir maaş almanız daha doğru olacaktır. Şirketin kasasında bu süre zarfında para yoksa şirketten alacaklı konuma düşebilirsiniz. Para olduğu zaman alacağınız maaşları almaya başlarsınız.

Murat gün

Merhaba Hasan bey. Sorumu cevaplarsanız memnun olurum.
2 senelik bir atölyem var ve içine belli miktarda makine,alet edavat türünde harcama yaptım. Ayrıca belirli bir sermayem var. Bana ortak olmak isteyen bir arkadaşım var. Sadece benim sermayem kadar sermaye verecek ve işe başka bir katkısı olmayacak. Benim arkadaştan atölyenin içindeki makine, alet edavatların ücretlerinin yarısını talep etmem ve ayrıca atölyede ben çalışacağım için maaş talep etmem doğrumu?

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bunlar aranızdaki anlaşmaya göre değişebilir. Sadece sizin kadar sermaye koyacaksa, örneğin 50.000₺ olsun, makinelerde 75.000₺ olsun. Toplamda 50.000+50.000+75.000TL’lik bir değer oluşur. Arkadaşınızın hissesi de buna göre olacaktır. Bu örnekte 175.000₺ şirket değeri ve hissesi 50.000₺ oranında olacaktır. Rakamlar bu şekilde olunca %28.5 gibi bir hisse oluşur. Şayet siz aktif olarak çalışıyorsanız maaş almanızda gayet normal. Fakat bunlar dışında ihtiyaçlarınıza göre durum değişecektir. Acil nakit ihtiyacınız varsa ve en iyi çözüm arkadaşınızın ortak olması ise %30-%40’da verilebilir, buradaki örneğe göre.

Yunus

Hasan bey benim hali hazırda şirket üzerine kurulmuş bir ögrenci etüt merkezim var ama biz burayı KPSS ye çevirmek istiyoruz. Bir arkadaş var bu işte müdür olarak çalişıyor , bu işlerden anlıyor VE organize edecek ,ben anlamıyorum ve gelip ortak bu işi yapacağız. Ben bu arkadaşı şirketimede ortak mı alacam alacaksam belli bir sermaye ortaya koyacakmı, yoksa atamızda ayrı bir sözleşme yaparak ortaklık mı yapacağız .
Yani yer benim o emek verecek !
Bana yardımcı olabilirmisiniz …

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu soruların cevabını aslında sizin vermeniz gerekiyor. Hisse + maaş şeklinde de birlikte çalışabilirsiniz, sadece maaş şeklinde de. Şirketin oluşacak değerini hesaplayıp, onun ve sizin ne kadarını koyduğunuza bakmak gerekiyor. Şayet hisse artırmak isteyen olursa nakit koyarak hissesini artırabilir.

Örneğin, şirketin değeri 200.000TL, hali hazırdaki müşteri portföyü değeri 50.000TL, yerin değeri 100.000TL ise. 1/3 ve 2/3 gibi bir oran oluşacaktır. portföy sahibi 50.000TL daha ekleyerek %50 %50 ortak olabilirsiniz. Daha sonraki süreçte ise yapılacak işe göre maaşlar belirlenebilir.

Murat gün

Hasan bey cevap için çok teşekkürler. Ben bu konularda çok acemi olduğum için durumumu daha net açıklamaya çalışıp, sizden son bir cevap rica edeceğim.
Benim atölyem 2 senelik bir yer ve müşterisi hazır. Ortaklık istememdeki tek sebeb sermayeyi artırıp müşteri potansiyelini çoğaltmak..
Diyelim ki, 50.000 tl sermayem var, makinelerin değeri de- 50.000 tl ve toplam 100.000 tl

Ortak olmak isteyen kişi 50.000 tl sermaye +
Makinelerin de %50 parasını yani 25.000 tl verdiğinde toplamda 75,000 tl verdiğinde % 50 ortağım mı olur?
Son olarak atölyeyi kuran ve belirli bir duruma getiren kişi ben olduğum için (yıpranan,yorulan) karşı tarafın hazıra konma durumuna karşı ekstra bir değer koymam gerekirmi??

bulent akuklu

Hasan bey zor bir soru soracağım size.
Emek emek ortaklığı nasıl olmalı. Yaklasik 8kişi sermayesiz iş kurduk. Sipariş alınca yarısı peşin yarısı teslimatta alacak şeklinde çalışacağız. Peşin para ile mal alıp ürünü teslim edeceğiz. Belli bir sermayeye ulaşınca da sirketlesecegiz. Ama bir ortaklık sözleşmesini nasıl yapmalıyız?
Emek eşit olabilir fakat bilgi farkı olacak ve şirket geliştikçe bazılarımızın bilgisi daha çok para etmeye baslayacak..

Hasan Yaşar

Sorunuzun cevabı basit uygulaması zor. Bana sorduğunuz soruları ortaklar arasında konuşup belli bir ortak noktada buluşmanız gerekiyor. Muhtemelen bu konuşmanın sonunda ortak sayısı 8’den 4’lere düşecektir.

Derya kılınç

Merhaba benim bi sorum olucak ben bir arkadasimla ortak oldum ben 14bin koydum diger arkadas 7 bin fakat yasal olarak hersey onun üzerine kendisi 2000tl ben ise 1500tl maas alicam bu durumda benim ortaklik sözlesmesi yapmam gerekir bu adilmidir

Hasan Yaşar

Her durumda ortaklık sözleşmesi imzalamakta fayda var. Konuştuklarınızı yazıya dökmek iki taraf içinde faydalı olur. Aranızda konuştuğunuz rakamlar sizin için anlamlı fakat bunları neden belirlediğinizi yazıya dökerseniz iyi olur.

İsmail boluc

Merhaba 2 ortağiz ben işin çekirdeğinden geldiğim için dükkanda sabah akşam ben duruyorum kasaları ben yapıyorum ay sonu geldiğinde yüzde elli pay ediyoruz. Benim burda maaş talep etmem dogrumu yanlısm. Doğruysa doğru yanlışsa yanlış yazın yeterli Teşekkürler

Hasan Yaşar

Bu durum ortağınızın firmaya ne kattığına göre değişir. Fakat ikinizde aynı miktarda bir şeyler kattıysanız maaş almanız daha adaletli olacaktır.

Mehmet ali

Merhabalar hasan bey ben 6 senelik klimaciyim iyi bir konuma geldim ayrıldığım firmadan yönetici konumundaydim yanıma kayinbiladerimi aldım onu da yetistirdim bana iş bilgisi olarak %25 yaklaştı şimdi ortak iş yapacagiz hisse oranları ne olmalıdır çevre ve sorumlulugun ağırlığı bende. Bilgilendirirseniz çok memnun olurum. Saygilarimla

Hasan Yaşar

Siz kafanızda bir oran belirlemişsiniz zaten. %20 – %80 olarak belirlemişsiniz 🙂

Erdem

Merhaba hasan bey ben 2 arkadaş bir kuaför işi kurduk ve yarı yarıya başladık ama benim arkadaşımın bu sektörde göstermiş oldu permons düşük ve kazancıda düşük ama kazanılan yarıyarıyo olunca ister istemez Adaletsizlik olmakta buda biraz insanın canın sıkıyor bu konuda ne yapabilirz

Hasan Yaşar

Merhaba,
Bu sorunu başta ön görüp hareket etmeniz daha sağlıklı olurdu. Şu anda yeniden bir yol çizmek biraz sıkıntılı olacaktır. Fakat bu sizi rahatsız ediyorsa oturup yeniden bir yol çizmeniz sağlıklı olur.

Faruk kader

Merhaba hasan bey 2.5 yıl önce 3 arkadaşım is kurdular bende kendileri ile önceki firmamız da 15 yildir ayni firmada calismistim simdi 3 arkadasim elektrik toptan satış yapiyorlar 3 -4 firma bayilik leri var bana bize gel dediler sirket hissesi olarak %10 verelim diyorlar 150.000 tl istediler

Devran Taylan

Sayın Hasan Bey;

Genç bir girişimci adayı olarak yazınızı büyük ilgi ile okudum. Değerli bilgiler paylaştığınız için teşekür ediyorum. Benim de sormak istediğim bir soru var, yardımcı olursanız sevnirim.

Büyük bir inşaat firmasının sahibine ait, iki şubeye sahip restoran işi yapan A.Ş ye ortak olmayı düşünüyorum. 10%’yi alabilecek kadar param var. İşletmecisi olarak, her şeyiyle de ben ilgileneceğim. Başka bir gelirimde olmayacak. Sizce maaşta almam mantıklı mı?

Saygılarımla.

Hasan Yaşar

Parayı doğrudan şirket değeri üzerinden koyuyorsanız, maaş talep etmeniz mantıklı gözüküyor.

Almina

Ben kar ortagı diye işe başladım pazarlama işine bakıyorum ama şirkete bir yatırım yapmadım ve şirketin bana söylediği sen bizim kar ortağimıssın bir belli maış sigorta yok bununla ilgili aydınlatırsanız sevinirim bu yaptığım iş doğru bir işmi benim kafam allak bullak oldu

Hasan Yaşar

Kâr ortaklığının, şirket ortaklığı ile bir alakası bulunmuyor bu hususta. Şirket kâr ettiği takdirde size buradan belirli bir yüzde vereceklerini belirtmişler. Fakat bu şirkette sizin her hangi bir ortaklığınız bulunduğu manasına gelmiyor.

NURSEVİN BAZ

merhaba hasan bey bir protokol hazırlamam lazım limited şirket kuracağım ve ortaklığa ait ana sözleşmede % 50 hisseli ortaklık yapacağım yalnız birde bir ortaklık protokolü hazırlayıp ortaklardan birine 10 yıl içinde her yıl %5 şirketden pay verip 10 yıl sonunda şirketin mal varlığından %50 hakkı olmasını sağlıyacak bir protokol yazmam lazım bana bu tarz bir protokol örneği yollama şansınız var mı rica etsem yardımcı olur musunuz.saygılar NUR.

Hasan Yaşar

Merhaba Nursevin Hanım,
Maalesef elimde bu şekilde hazır bir protokol bulunmamakta. Bu tarz protokoller için bir avukattan yardım almak daha mantıklı olacaktır. Özellikle “İş Hukuğu” alanında uzmanlaşmış.

mehmet

Abicim simdi ben 4 kisi ortak bi is yapacaz isi kardesimle ben iyi biliyorum diger iki ortak ta bize cevre katkisi olacak yani is getirecek tabi bizimde kendimize gore misterilerimiz var ama ne kadar cok musteriolursa o kadar kari cogalticaz yalniz ortakligi %25 mi ayarlamamiz lazim yoksa biz %70 ni biz alip %30 nu da onlara mi versek mantikli olur sizin 6. Veya 8. Maddemi bilmiyorumda arkadaslarina sorun demistin bize yuzde 70 ni siz alin diolar bu 1 abi en onemli konu ortak olurken gerekli evraklar neler diger iki ortak bu bilgileri cok iyi biliyor ama benim tam bir bilgim yok bize kazik. Atma gibi bir durum olurmu bize ivedi sekilde bir cevap verebilir misin abimm

Hasan Yaşar

%70 veya başka bir hisse oranı için daha ayrıntılı bilgi lazım. İşiniz için çevre ne kadar önemli, onlar aktif çalışacaklar mı, kim ne kadar para koyacak gibi. Ortaklığa başlamadan önce aranızda bir sözleşme imzalamanızı ve mutlaka avukata danışmanızı öneririm.

barış

merhaba
Bizim bir karton kutu yaptığımız atölye var. 2 sene önce kurduk burayı.Şimdi 2 firma bize ortak olup işi büyütelim diyorlar.Bu hususda bizim ne gibi bir talebimiz olmalı?

önce işe ortak olmak için bir rakam talep edip işe ortak edip ardından da işi büyütecek kadar her ortak ayrıyetten ortaya para mı koymalı? yoksa ortak olmak için para verdiklerinde o para ile mi iş büyütülmeli
teşekkür ederim

Hasan Yaşar

Söylemiş olduğunuz tüm alternatifler olabilir. Eğer onlar para koyar ve o parayla işleri büyütürseniz şirkete “yatırım” yapmış olurlar. Şayet siz parayı alırsanız ve belli bir hissenizi devrederseniz “çıkış / exit” yapmış olursunuz. Bunlar tamamen sizin kararınız olan şeyler. Bu ikisi ile birlikte de bir çözüm üretebilirsiniz. Belli bir hissenizi satış yapıp kendinize nakit alabilirsiniz, bir miktarda şirkete para koymalarını sağlayabilirsiniz.

birkan

merhaba;
Bir dukkani devren olarak almaya karar verdik,ben maddi destek sagliyacagim diger ortakta islermesiyle ilgilenecek,
Diger ortaga ne kadar pay vermem lazim

Hasan Yaşar

İşletmenin değeri, sizin koyduğunuz para, ortağınızın koyacağı para-çevre-iş bilgisi, ortağınızın alacağı maaşa göre bunu belirlemeniz gerekiyor.

Selin Şencan

Hasan Bey, bilgilendirici değerli paylaşımlarınız için teşekkürler. Size danışmak istediğim bir konu olacak müsaadenizle. Ticarete atılma aşamasında bir fikir ile melek yatırımcı çıktı karşıma. Tedarik sağlama ve satış konularıni kendisinin networku ile sağlayacağız. Benim elimde olan tek şey çıkacak ürünün fikri. Kendisi birlikte şirket kurarabilecegimizi ya da bana her ay belli bir ücret odeyebilecegini söylüyor. Bu sırada ben var olan işime devam etmek zorundayim. Aktif olarak şirkette olup şirketi kontrol edemeyeceğim için aylık vereceği parayı kabul etmek istiyorum. Yalnız satışlar çok iyi giderse vereceği paradan fazlasını hak etmek isterim. Bu durumu nasıl baglayabilirim =) saygılarımla.

Hasan Yaşar

Bu durumda maaş + ortaklık çözüm olabilir. Aktif olarak şirkette yer almayacağınız ve risk oranınız düşük olacağı için hisse oranınızda düşük olacaktır. Başarılar dilerim.

adem

hasan abi bir bir arkadaşla mesleki bir iş yapmaya karar verdik arkadaşımın parası var benim yok ben mesleki ehliyete sahibim arkadaşım degil ben çalışacam o çalışmayacak ortaklıgımız yüzde elli olması bana adil gelmiyo büyük sermaye degil ama paranın yüzde 70 şini o karşılıyo bana bu konuda bir tavsiye verirsen sevinirim selamlar

Hasan Yaşar

Bu konuda net bir şey söylemek zor. Şayet %70’i karşılıyorsa ve %50 ortaklık kabul ediyorsa, çok mantıksız gözükmüyor. Fakat kendin için burada bir maaş belirliyor olman oldukça önemli. Senin maaş + hisse alman adaletli olacaktır. Tabi ayrıntıları bilmeden net bir şey söylemek oldukça zor.

Kaya

Merabalar hasan bey bu güzel yazı için teşekkür ederim çok aydınlatıcı olmuş size sormak istediğim bir konu var bir arkadaşım, bir ortak, birlikte küçük bir cafe açmışlar diğer ortağı ayrılmış 15 bin TL alacağımi bana ayda 1000 tl taksitle verirsiniz demiş bana teklifte bulundu sen bana ortak ol diye ben mutfak chefi yim is bilgim oldukça iyi ama nakit im olmadığını söyledim oda o zaman emegini sermaye olarak koyarsin dedi ben bir yandan güvenemiyorum ilerde bir sorun yaşamamak için ne yapmalıyım bana yarın öbür gün çık git derse ben nasıl hakkımı savunmaliyim sözleşme imzalamalimiyim rica etsem beni bu konuda bilgilendirebilirmisiniz şimdiden çok teşekkür ederim

Hasan Yaşar

Elbette konuştuğunuz ayrıntıları yazıya dökmeniz mantıklı olacaktır, bu tarz şeyler başta güzel başlar ama sonra sıkıntı olmaması için yazılı bir şeyler olması güzel olacaktır.

Gökhan Bbalkaya

Hasan bey merhaba. Öncelikle değerli katkılarınız için bende teşekkür ederim. Sormak istediğim konu şudur: Bir limited şirketin yedi tane şubesi var. Bunlar ayrı ayrı ticari şubeler. Bu şubelerden birisine ortak olup 400.000 dolar sermaye vermemiz söz konusu. Ancak ortaklık sözleşmeyle ve yüzde 49 hisse ile veririz deniyor. Bu yasal mıdır? En ideal yaklaşım nedir? paylaşırsanız seviniriz. Sağlıklı günler teşekkürler..

Hasan Yaşar

Yasallığı konusunda bir sıkıntı olduğunu sanmıyorum ama sözleşme üzerinden limited şirkete ortak olmayı tavsiye etmem. Gerekiyorsa ayrı bir şirket kurarak onun üzerinden yapacağınız işleri yürütebilirsiniz. Başarılar dilerim.

Burak hamza onal

Oncelikle yaziniz cok guzel, cok faydali.
Lakin biz ortak olduktan sonra bazi seyleri konusmaya basladik, o yuzden faydalanamadik :).
Bizimkisi 0dan bir ortaklik degil varolan sirkete ortaklik. Sirketin capi epey buyuk, degere deger katarak ortaklik yaptik. Sirketin alacaklari ve vereceklerini toplayip verecegimiz rakamdan dustuk. İki tarafta iyi niyetli oldugundan hicbiseyi sorgulamadan kabul ettik.
Fakat borclar hanesinde bu 15 yillik sirketin calisanlarinin tazminati yazmiyordu. Amatorce hareket ettigmizden bunu sormayi dahi unuttuk. Sirkette de 100 kisi bulunmakta, ortalama elemanlarin en yenisi 4-5 yillik. Gecen birisine 20 bin tl tazminat odedik. Sesimi cikartmadim.
İlerisi icin ne yapmamizi oneriyosunuz. Bunu bu sekilde kabul mu ettik sayalim. Yoksa bu senin muhtemel borcundu. Bunu soylemedin deyip onlara mi odetelim. Simdiden tesekkurler!

Hasan Yaşar

En büyük sorunlardan biri bu aslında, “iki tarafta iyi niyetli olduğundan…” ile başlayan cümleler. Zaten kötü niyetle başlayan bir ortaklık olamaz, o şekilde olursa dolandırıcılık olur. Fakat iyi niyet ile başlanılan ortaklıklarda daha sonradan bu ve benzeri sorunlar çıkabiliyor. Tam olarak yapıyı bilmeden bir şey söylemek zor. Fakat tazminatların ne zaman geleceği belli olmadığı için onları borçmuş gibi düşünmek doğru olmaz diye düşünüyorum. Fakat en başta değerlemeyi yaparken tazminatlardan dolayı şirketin değeri ona göre hesaplanması daha doğru bir hareket olurdu. Başlangıçta yaptığınız konuşmaların ayrıntıları oldukça önemli. Tazminatlar geçmiş borç sayılmadığı için hak talep etmeniz mantıksız olabilir fakat başlangıçta ortalama giderler konuştuysanız ve bunu oraya dahil etmediyseniz durum değişebilir.

tuncay

slm onbeş bin tl benim param ile yuzelli bin tl şirket üzerne mal sahibi olduk ama resmi olarak benim şirkette hiç bir fonksiyonum yok herşey diger arkadaşımın uzerinde bu durumu nasıl cozerız.tesekkurler

Hasan Yaşar

Eğer bir sözleşmeniz varsa bunu yasallaştırmak daha iyi olacaktır. Önerim her hangi bir sakıncası yoksa %10 veya anlaştığınız miktardaki hissenizi üzerinize almanız.

Dilsad

Oncelikle yazı için tesekkurler. Yeni bir ortaklık girisimindeyiz birbirini tanımaya beraber çalışmamış ortaklar var bunun artı ve eksiklerini yorumlarmisiniz.ikinci sorum bir ortak adayımiz büyük hisse ile girmek istiyor bunun daha küçük Hisseli olanlara etkisi ne olur . Aktif çalışma yapacak kişiler küçük Hisseli ortaklar olacak hisseleri kişi sayısına bölüp büyük Hisseli ortak adayına sonradan ödeme yapmak mümkün mü Teşekkürler simdiden

Hasan Yaşar

Rica ederim. Sermayesi olanlar maalesef Türkiye’de büyük hisseli olarak girmek istiyorlar. Eğer şartları doğru belirleyebilirseniz bu yanlış bir şey değil. Hissede büyük olup karar mekanizmasında küçük ortak olabilir. Diğer söylediğiniz alternatif de uygulanabilir. Karşılıklı olarak ortak noktada buluşabilmeniz önemli. Tartışmaların hepsini başta yapabilmek çok önemli.

neslihan

Merhaba Hasan Bey,
Aile içi ortaklıklara bakışınız olumlu mu yoksa mecbur kalmadıkça girişmemeli miyiz?
Ailemin (anne ve kardeş) yürüttüğü benim şu ana kadar dahil olmadığım işe 3. ortak olmam teklif edildi, ancak ben onlarla pek yakın değilim ve şu ana kadar maddi konularda hiç dahil edilmedim, ve sanırım şimdi de sadece para konulması kısmına dahil edilip diğer konularda karanlıkta bırakılacağımı, karar alma kısmında pek ağırlığım olmayacağını düşünüyorum.
Buna rağmen bu işe para yatırıp (memurum, ve güvencem olarak gördüğüm bir miktar param var ) elimden geldiği kadar öğrenip dahil olmaya çalışmalı mıyım, yoksa hiç riske girmemeli miyim? Ailem ne yazık ki bu konularda beni yok sayıyor ve akıl alacak başka kimsem de yok, teşekkürler

Hasan Yaşar

Merhaba,
Ortaklık başlı başına zor bir ilişki, aile içi ortaklıklar normal ortaklıklara göre daha zor ve çetrefilli. Aile ilişkilerini ve yapıyı bilmiyorum. Bu nedenle size net bir şey söyleyemem. Benim tercih edeceğim bir yapı olmazdı.

Samet Dereli

Merhaba Hasan Bey,
Uzun zamandir buyuk capli bir is kurma hayalim var ve simdiye kadar bunun icin bir hayli arastirma yaptim. Sizin ortaklikla ilgili bu yaziniza da bu yondeki arastirmamin bir parcasi olarak tesadufen rastladim. Oncelikle bu ve diger yazilarinizdaki samimiyet ve degerli bilgiler icin tesekkur ederim.
Ortaklikta emek ve sermaye denklemi ile ilgili bir soru sorarak sizin yorumunuzu almak istiyorum. Biz uc arkadasiz. Ben ve bir arkadasim yatirim icin gerekli sermayeye sahibiz ve sermayesi olmayan diger arkadasimizi da ise dahil etmek istiyoruz. Onu ise dahil ederken hepimiz icin adil bir denklem (mumkun oldugunca sayisal bir denklem) olusturma cabasindayiz. Is plani kabaca su sekilde:
Once X miktar para yatirilip bir prototip olusturulacak ve bu prototip uretimi yaklasik bir yil boyunca test edilecek. Arge gibi dusunebilirsiniz. Tabii esas amac teoride bu fikrimizin calisip calismadigini gorebilmek. Bu sure zarfinda sermayesi olmayan ucuncu arkadasimizin test/deney tesisiyle ilgilenmesini, raporlar olusturmasini vs bekliyoruz. O su anda issiz oldugundan bu konuda problemimiz yok. Ama, tabii ki 6 ay, belki bir yil surecek bu zamanda is aramadan bize kanalize olmasini isteyecegiz kendisinden.
Bu surec sonunda her sey yolunda giderse, ana yatirimi yapip bir ortaklik kurmayi dusunuyoruz. Simdi sorum soyle. Adil ortaklik nasil olmali? Sirket kurulumu yapilirken sermaye orani ile ucuncu arkadasimizin emek orani nasil bir araya gelmeli? Ya da sirket ortakligi degil de maas mi almali? Kar payi mi belirlenmeli? Ana yatirimi yapmadan onceki surecte kendisine maas mi baglamaliyiz? Sirket faaliyete gecip para kazanirken yavas yavas ortakliga dahil olsa gibi bir cok sorunun size, kafamizin ne kadar karisik oldugu ile ilgili bir bilgi verdigini dusunuyorum. Siz bu duruma nasil bakarsiniz ve bir matematiksel bir denkleme dokebilir misiniz? Uzun mesajimi okudugunuz ve yardimci oldugunuz icin simdiden tesekkur ederim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Konuyla alakalı bir çok çözüm üretebilirsiniz, önemli olan bunun tüm tarafların gönlünün olması ve mümkün olduğunca adil olması. Şayet üçüncü kişi para koymayacaksa, burada önemli bir sorunun cevabı verilmeli “Bu kişinin projede olması ne kadar hayati?”

Eğer o kişi mutlaka olmalıysa o zaman ortaklığı konusundaki formüller ele alınmalı. Hayati değilse maaş ile çalışmasını sürdürmeli. Hayati bir önemi varsa, büyük yatırım yapılıncaya kadar maaş almalı. Ondan sonraki süreçte ise ortaklığın oranı koyacağınız paraya, 3. ortağın koyacağı emek, çevre ve diğer etkenlere göre düşünülebilir. İşi tamamen o yürütecekse aşamalı bir ortaklıkta koyabilirsiniz. İlk yıl %5, ikinci yıl +%10, üçüncü yıl +%20 gibi. Böylece uzun sürekli bir ortaklık yapısını da kurabilirsiniz. Başarılar

Ferman Güneş

Hasan bey selamlar. Ben memur emeklisiyim arkadaşım ise ambalaj sektöründe 15 yıllık bir deneyime sahip. Birlikte yurt dışında bir şirket kurmaya karar verdik ve kendi sektörü dahil iki sektör üzerinde yaptığımız araştırmalar beklentilerimizi karşılayacak gibi göründü. Şimdi ki ortak düşüncemiz her konuda %50 ortaklık. Ülke ortaklıklarda bir tarafa %55 pay alma zorunluluğu getiriyor. Diğeride Yön. Krl. Bşk sıfatı alacak. böyle olmasına rağmen biz her şeyi yarı yarıya yapacağız. Arkadaşımın buradaki şirketi Türkiye ayağı. Buradaki şirket konusunda nasıl bir yol izlemeliyiz? O pazarlama ben ise koordinasyon konularında iş bölümü yaptık ama ikimiz de şirket için yapılması gerekeni yapacağız. O ticarette daha tecrübeli. Amaç ortak, yurt dışına yerleşmek. Ticarete ilk defa adım attığım için tedirginim. ??? Şimdiden teşekkürler.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Maalesef bu kadar bilgi ile net bir bilgi vermek mümkün değil. Fakat bu tarz daha karmaşık yapıdaki ortaklıklarda ikinizin güveneceği 1 avukat veya ikinizinde 1 avukatı olacak şekilde baştan masraf yapmanız mantıklı olacaktır. Bu ileride olabilecek çok daha büyük zararların önüne geçecektir. Başarılar dilerim.

Kurtuluş

Hasan bey merhaba iyi günler

Bir sorum olacaktı biz ailecek bir firmanın fabrikanın” makine üreten” ortağı olmak istiyoruz %50 ortak olacagız firma hakkında hiç bir bilgimiz yok işin başında biz olacagız işten ve makinelerden anladıgımız ıcın . Sorum şu şekildedir bu firma hakkında nasıl bilgi toplamalıyız hangi yolları izlemeliyiz bu konu hakkında bir listeniz veya yazınız varmı .

Hasan Yaşar

Merhaba,
Çalışma yapacağınız firma hakkında finans kurumlardan bilgi talep edebilirsiniz. Firmayla bunları açık bir şekilde görüşmeniz mantıklı olacaktır. Onların somut bir şeyler sunmasını isteyebilirsiniz.

Mehmet

Hasan Bey Merhaba,
2 arkadaşımın sermayesini kullanarak kendi tecrübelerimle Pizza & Kafeterya üzerine iş kurmayı planlıyoruz. Kar dağılımında bana bakan yönüyle maaş + kar payı olacak. Bu ortaklıkta bana bakan yönüyle %lik kar payı oranı ne olmalı acaba? Bunun belli bir standardı var mı? Yoksa kendi inisiyatifimizde mi kar dağılımı yapılıyor?
Bilgi verebilir misiniz. Teşekkürler.

Hasan Yaşar

Maalesef bunların hepsi yapılacak ortaklığa göre değişmekte. Bir çok değişkeni düşünerek hareket etmek gerekiyor.

Yılmaz YAPRAK

Hasan Bey elinizde bu yazdığınız kurallara uygun olarak hazırlanmış şablon bir ortaklık sözleşmesi var mıdır? Var ise göndermeniz mümkün mü?

Hasan Yaşar

Maalesef böyle bir şablon sözleşme yok.

neslisu

Merhaba , eşim ve eniştesiyle bir şirket kurmayı planladık fakat enişte sermaye ve risk üstlenmeyecek sadece fikir ve deneyim ona ait bu durumda kar ve hissede ona ait yuzdelik rakamı belirlemekte zorlanıyoruz yardımcı olursanız sevinirim.

Hasan Yaşar

Merhaba,
Şirkete kattığı değer oldukça önemli. Ayrıntılarını bilmeden bir şey söylemek mümkün değil. Örneğin deneyimli olduğu konularda sürekli bir uzmanlık bilgisi gerekiyor mu? Yaptığı iş ile alakalı çevresi var mı ve kullanacak mı? Onlarca sorunun yanıtından sonra ancak bu değer belirlenebilir. Maalesef basit bir matematiksel denklem yok bunun için.

murat

3 kişilik ortaklık yapmak istiyoruz. ortaklıkta alınan kararlara uyulmaması durumunda yasal işlem konulması durumunda negibi işlem yapmalıyız.

Hasan Yaşar

Öncelikle problemi kendi içinizde çözmeniz daha iyi olacaktır. Bir birinizi ikna edemiyorsanız, oylama yaparak karar almaya çalışabilirsiniz. Bunları yapamadıysanız konuyla ilgili olarak “Uzlaştırmacı Avukat” aracılığı ile sorunu çözmeye çalışabilirsiniz. O da olmuyorsa görüşmüş olduğunuz avukat sizi yönlendirecektir.

yahya arat

merhaba ben yahya yaklasık abimle 14 yıl beraber iş yeri çalıstırdıkben hiç sermaye koymadım sadece aktif olarak çalıstım bu 14 sene zarf içinde de herhangi bir maaş almadım şimdik ise yaş geldi evlendim bundan sonra nasıl bir yol izlemem lazım herhangi bir maaş vermiyor annem benle kaldiği için annem maaş geciniyorum abimim demesi ihtiyacın oldugu zamam ben sana alırım bu arada işler çok iyi ciro iyi kendi mağazada durmuyor çoğu işi ben yonetiyorum teşekkurler

Hasan Yaşar

Merhaba,
Aile arasındaki bir meseleye girmek doğru olmaz. Aslında çözüm yollarını siz de biliyorsunuz. Sanırım biraz cesur davranmanız gerekecek. 🙂

ayhan

Hasan Bey Merhaba ;

Bir akrabam ile lokanta ortaklığına gireceğiz.Ben aktif olarak lokanta da çalışmayacağım.Ortağım ise aktif olarak çalışacak.Ortağıma verilecek maaşı diğer çalışan usta ile aynı seviyede belirledik.Şirket giderleri ve ortağın alacağı maaş şirket giderlerine yansıtıldıktan sonra kalan karı bölüşmemiz doğru olur mu ?
Fakat ortağımda diyorki ‘Ben maaş almayayım.Sen de burda çalışmadığın için diğer ustanın maaşını kendi ortaklık gelirinden öde ‘ Bu şekilde şirket kar etmez ise ben çalışan diğer ustanın parasını cebimden vermek zorunda kalacağım.
Bize bir yol gösterebilirmisiniz .Şimdiden teşekkürler

Hasan Yaşar

Benim önerimde maaş alınması şeklinde. Diğer türlü zamanla daha büyük sıkıntılar çıkacaktır. Riski paylaşmak daha mantıklı olacaktır.

zeynep

selam hasan bey biz esimle birlikte bir iş yapıyoruz. kulandıgımız bina eşimin ailesine ait.biz paramızı koyduk onlar para vermediler ortak olalım dediler ortaklık şartları nasıl olmalı adil olan nedir?biz hem para verdık hem de emek veriyoruz.

sezgin

ortaklik yapacagiz yalniz isin icinden cikamiyoruz gercekten mail olarak belirtmek istiyorum projeden ?

Hasan Yaşar

Eposta gönderebilirsiniz ama sizin çözemediğiniz sorunu benim çözmem zor. Yazımda yazdığım soruların yanıtlarını ortağınızla konuşarak, tartışarak bulabiliyor olmanız önemli. Bulamıyorsanız zaten başlamanız doğru olmayacaktır.

zafer

Hasan abi öncelikle yaşım 23 1 yıldır ortaklığım var ama gayri resmi (söz ortaklığı) benim ustalık belgesi olmadığı için ortağımın üzerine açtık herşey onun üzerine işyeri açılırken eşit miktarda sermaye koyduk benim sorum işyerine resmi ortak olmak istiyorum ne yapmam lazım

Hasan Yaşar

İşin ustalık belgesi tarafında bilgim yok. Fakat şahıs şirketi dahi olsa ortaklık yapabilirsiniz. Şahıs şirketlerinde Hasan Yaşar ve Ortağı şeklinde geçen bir ortaklık yapısı var. Bunun dışında ekstra sözleşmeler imzalayarak ortaklığınızın sınırlarını çizebilirsiniz.

cengiz

Hasan Bey,öncelikle böyle bir yazı paylaştığınız için çok teşekkür ederim,keşke bu yazıyı daha önce okuma şansım olsaydı.size bir sorum var,belki aydınlatabilirsiniz.ben bir iş ortaklığı kurmuştum,hale hazırda bir telefon işletmesine ortak olarak girdim ve aramızda bir iş sözleşmesi imzaladık,maddelerini kendimiz koyduk ve kendimiz yazdık,iş sözleşmesine şöyle bir madde ekledik,iş ortakşlığımız sona erdiğinde yatırdığım paranın tarafıma iadesi diye.nitekim iş ortaklığımız 4 ay sürdü ve ben bu parayı alamıyorum,bu sözleşmenin hukkuki bir yaptırımı olabilirmi,kısaca bu parayı ben geri alabilirmiyim.şimdiden teşekkürler

Hasan Yaşar

Bunu bir avukat ile görüşmeniz daha doğru olur. Fakat iki tarafın karşılıklı olarak imzaladığı her belge resmi nitelik taşır ve büyük ihtimalle aksi bir sebep yoksa paranızı iade alabilirsiniz.

cengiz

sordum ama kimisi alırsın diyor kimisi hukuki açıdan bir bağlayıcılığı olmaz diyor.yinede size çok teşekkür ederim ilginizden dolayı

Hasan Yaşar

Hukuki açıdan bağlayıcı olduğunu düşünüyorum.

Uğur Ata

Çok güzel bir yazı olmuş, yakın zamanda girişeceğimiz proje için ortağım ile bana fayda sağlayacaktır. =)

Ahmet uçar

Merhaba hasan bey;
Biz iki kişi öğrenci imkanlarımızla bir koltuk yıkama makinası aldık evlere temizliğe gitmek için reklam falan derken makina ile beraber 6.000 tl mazraf yaptık hepsi benim cebimden ödendi. Arkadaşım da ortağım olacak makina araba olmadan bir yere taşınmaz onun da babasının arabasını kullanacağız. Mantıklı mı bir de, Sonsuza kadar arabayı kullanamayız sonuçta benim paramın telafisi ve onun aracının o kadar kullanılması için ne gibi bir yol izlenmeli? Bir de mesela arkadaşım ben yokken işi kardesi ile yıkama yaptı burada benim payım ne olmalı

Ersin KOÇ

Güzel yazı, okunacak, beğenildiği dile getirilecek ama ortaklık kuranlar yine de bu yazanları dikkate almayacaktır. 🙂

Ufuk Yıldırım

Biraz geç kaldım bu yazıyı okumak için. Keşke ortak olmadan önce okusaymışım. 😀


Yorum yap