Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

Bedelli Girişimci

Son günlerde “bedelli” kelimesinden gına geldiğini biliyorum. Her yerde konuşuluyor. Benim bu konuşmalarda en çok matematiksel hesaplar ilgimi çekiyor. Herkes 6 ay veya 12 ay askere gittiğinde ne kadar para kaybedeceğini hesaplıyor. Daha sonrasında 30.000TL ödemenin neden karlı olduğuna kendini ikna ediyor.

Aslında bu hesaplar çok mantıksız hesaplar değil. Sadece bu hesapların yalnızca bu gibi durumlarda yapılıyor olması düşündürücü. Yeni girişimciliğe başlayan kişilerle konuşurken, zamanlarının ne kadar değerli olduğunu anlatmaya çalışıyorum. Bir girişime başlarken girişimci kendisinin ve ekibinin zamanlarının ne kadar değerli olduğu noktasını göz ardı ediyor. Aslında “taksimetre” çalışıyor. Kaybedilen her zaman aslında özünde para manasına da geliyor. Girişimci yatırımı sadece para olarak gördüğü için kendisinin projeye ne kadar yatırım yaptığının farkına varamıyor.

Benimle benzer kabiliyetlerde bir arkadaşım X TL kazanıyor, ben de işe girdiğim takdirde aşağı yukarı aynı miktarlarda para kazanacağım. Esasında benim işe girmediğim her ay X TL’lik bir kazancı reddetmiş oluyorum. 12 ay işe girmeden bir projeyle uğraştığım takdir de 12X TL’lik bir kazancı reddediyorum. Girişimciliğin esasında bunları reddetmek var, çünkü daha fazlasını kazanacağına inanıyor. Bunda herhangi bir sorun yok, mutlaka daha fazlasını kazanacaktır. Ama ne zaman? Zaman hesabını, zamanın kıymetini iyi biliyor olmak gerek. 1 yılda 12X TL kazanmayı reddedip, daha sonrasında 10X TL ‘lik yatırım için başkalarıyla görüşmek hesaplarda bir yanlışlık olduğunun göstergesi.

Kendimizin kıymetini, zamanın kıymetini çok fazla önemsemiyoruz. Yapacağımız hatalar zamanımıza mal olduğunda çok üzülmezken, X TL kaybettiğimizde kahrolabiliyoruz. Esasında ikisi arasında çok büyük fark yok. Proje planlarımızı yaparken kendi yatırımlarımızın da ne kadar olduğunu biliyor olmamız lazım. Bu demek değil ki o kadar kazanacağız veya o kadar maaş alacağız. Bir çok girişimcinin uzunca süre elemanlarından daha az parayla idare etmesi çok normaldir. Sadece bir işin kıymetini, ne kadar yatırım yaptığınızı hesaplarken bunları göz önünde bulundurmak gerek. Bunları düşündüğümüz takdirde belki de o gireceğimiz işten vazgeçebiliriz.

İlk yatırımı kendimiz yapıyoruz. Burada yatırımcı gözüyle incelememiz gerekiyor. Bu projeye ne kadar yatıracağım? Yatırınca ne kadarına sahip olacağım? Yatırdığım parayı ne zaman geri alabileceğim? Proje bana ne avantajlar sağlayacak? Bu proje yerine başka bir projeye yatırım yapsam daha çok mu kar ederim?

Eskilerin bir lafı var, not edelim unutmayalım;

Vakit = Nakit

Yorumlar

4 Yorum

Ahmet Kırtok

Hasan eline sağlık, çok önemli bir noktaya değinmişsin. Ben de bu konuda “Fırsat Maliyeti” başlığı ile yazmıştım: http://ahmetkirtok.com/firsat-maliyeti/

Birçok girişimci ne yazık ki fırsat maliyetini doğru hesaplamadan girişim yapıyor ve hayal kırıklığı yaşıyor.

Blog gayet iyi gidiyor bu arada, yazılarının devamını bekliyorum.

Hasan Yaşar

Teşekkür ederim Ahmet. Elimden geldiğince yazmaya devam etmeye çalışıyorum.

Berat Çarşı

girişimci olmadan önce cevapları bulunması gereken soruları çıkartmışsınız. yeni girişimcilere faydalı olacağını düşünüyorum. elinize sağlık.

Anonim

[…] […]


Yorum yap