Sonuçları görmek ve/veya aramayı sonlandırmak için "esc" tuşuna basın.

İnternetten nasıl para kazanılır?

1998 yılında internet üzerinden para kazanabileceğimi söylediğimde bir türlü babamı inandıramamıştım. 1999’da ilk olarak eline yurt dışından 12$’lık çek geldiğinde inandı. Sanırım eliyle dokunup görmesi lazımdı. Gerçi bu çeki bozdurmak için banka bizden 20$ masraf istediği için bozduramamıştık ama artık internet üzerinden ilk paramı kazanmıştım.

Bir çok kişinin bildiği bilgiler bile olsa en çok aldığım sorulardan bir tanesi “internetten nasıl para kazanılır?”. Bu sorulara dilimin döndüğünce yanıt vermeye çalışıyorum. Fakat o kadar farklı ve fazla metod var ki bunları bir yazı da toplayarak ve tecrübelerimi de içerisine katarak anlatmanın daha faydalı olacağını düşündüm.

Web sitesini oluştururken bunlardan birini veya bir kaç tanesini kullanarak gelir modelinizi belirleyebilirsiniz. Başlangıçta bunlar için bir planınız olursa ileride daha rahat hareket edebilirsiniz. Unuttuğum konuları hatırlatırsanız daha sonrasında yazıya ekleyebilirim.

Yazı biraz uzun oldu, fakat parçalara ayırmak istemedim. Birisi sorduğu zaman tek link paylaşmak çok daha kolay olacak. Para kazanmak isteyen kişinin de sıkılmadan bu yazıyı okuyacağını ümit ediyorum.

Reklamlar
En sık başvurulan kazanç modellerinden bir tanesi. Reklam için elimizde bir çok seçenek mevcut. Bunların hem ingilizce hem türkçe isimlerini yazmaya çalıştım. Böylece araştırırken daha rahat araştırabilirsiniz.

  • Tıklama Bazlı Reklamlar (CPC)
    Sitenize yerleştirdiğiniz reklamlar tıklandığı zaman para kazandığınız reklam modelidir. Ülkemizde genel olarak bu reklam modeli kullanılır. En çok kullanılan ise Google Adsense‘dir. Benim de bir çok sitemde kullandığım bir model. Özellikle Adsense kullanmanın en büyük avantajı her şeyin otomatik bir şekilde web sitesi üzerinden yürümesidir. İçeriğinizi algılayarak içeriğinize uygun reklamı gösterir, böylece giren ziyaretçi alakalı reklam göreceği için tıklamalar da yüksek olacaktır. Bunun dışında ülkemizde bu modelde hizmet veren adhood, reklamstoreadnet ve wordego gibi firmalar da bulunmaktadır.
  • Gösterim Bazlı Reklamlar (CPM)
    Ziyaretçilerin reklam gördüğü zaman para kazanacağınız reklam modelidir. 1.000 gösterim 1 CPM’e eşittir, rakamlar büyük olduğu için bu şekilde bir yol ile daha küçük rakamlarla işlem yapılabilir. Bu reklam modelinde çalışabilmek için yüksek ziyaretçi bir sitenizin veya tek bir konu da hizmet veren bir sitenizin olması gerekir. Yoksa reklam almanız oldukça zor olacaktır. CPM bazlı reklamlar genelde ajanslar üzerinden dönmektedir. Çok yüksek ziyaretçi rakamlarına ulaşamadıysanız ajanslarla genelde görüşmeleriniz başarısız geçer. Her ne kadar Türk internetini büyütmeyi düşündüklerini söyleseler de küçük çapta sitelerle çalışmayı pek istemezler. Bu onlar için zaman ve emek kaybı olur. Bu nedenle sitenizin yüksek ziyaretçilere ulaştırmak sizin için önem arz eder. Tabii ki sadece yüksek ziyaretçili siteler gösterim bazlı reklam almazlar, eğer bir konuda uzmanlaşmış bir siteyseniz veya belirli bir kitleye ulaşabilmişseniz yine reklam alabilirsiniz. Bu konuda reklamznetbook media ve wordego gibi firmalar mevcut.
  • Aksiyon Bazlı Reklam (CPA, CPS, CPL)
    Siteniz üzerinden başka bir siteye gittikten sonra kullanıcının üye olması, ürün satın alması, program indirmesi veya belirlenen bir işlemi yapması durumunda gelir getiren reklam modelidir. Bu model iyi kurgulanırsa oldukça iyi gelirler kazandırabilmektedir. Ülkemizde Gelir Ortakları, Reklam Action ve piyasaya yeni giren Zanox gibi firmalar mevcuttur.
  • Advertorial
    Reklam haber olarak nitelendirebileceğimiz, sitenize reklamı haber veya içerik olarak yerleştirilen gelir modelidir. Özellikle haber siteleri ve bloglar için oldukça uygundur. Reklam veren açısından da oldukça faydalıdır, içerik her zaman için reklamdan daha çok okunmaktadır.
  • Sponsorluk
    Sitenizin konusuyla alakalı olabilecek firmalardan sponsorluk alarak gelir oluşturma. Özellikle tek bir konuda siteniz varsa veya sitenizde ki alt konuların ziyaretçi rakamları da yüksekse güzel bir gelir kaynağı olabilmektedir. Örneğin sitede ki sağlık bölümü için bir özel hastanenin sponsor olması gibi. Bu sizin mevcut reklam alanlarınızı korumaya yaradığı gibi toplu olarak yüksek gelir elde edebilirsiniz.
  • Sabit Reklam
    Sitenize herhangi bir tıklama veya gösterim gözetmeksizin haftalık, aylık gibi periyotlarda sabit fiyatlı reklam almak üzerine kurulu. Eğer yüksek ziyaretçiniz yoksa veya reklam veren sabit reklam vermek istiyorsa bu seçenek sizin için uygun olabilir.
Satış
  • Ürün Satışı
    İnternet siteniz üzerinden herhangi bir ürünü satış üzerine kurulu gelir modeli. Aslında yüzyıllardır süregelen ticaretin evrim geçirerek eticaret olmuş hali. Eticaret’i düşünürken oldukça temkinli hareket etmek gerekiyor. Çünkü internetten yapılan ticaret ile normal ticaret arasında yatırım anlamında büyük bir fark yok. Bunu yapabilmek için iyi bir alt yapıya, nakit paraya, depoya ve başka bir çok şeye ihtiyacınız olabilir. Bu konuda bir çok yazı bulunan eticaretmag‘i takip etmenizi öneririm. Alt yapı için ise hemen al, kobi master, idea soft gibi sistemler mevcut. Bunun dışında açık kaynak kodlu open cart, magento ve oscommerce gibi ücretsiz yazılımlar da var.
  • Hizmet Satışı
    Ülkemizde pek tercih edilmeyen bir metod olsa da kazançlı bir model. Ürün satışının zorluklarının bir çoğu hizmet satışında bulunmamakta. Kargolama, depo, stok gibi maliyetleri yoktur. Fakat hizmet satışında hizmetinizin çok iyi olması ve fiyatının çok iyi belirlenmiş olması gerekiyor.
  • Aracılık/Komisyon
    Bir platform oluşturarak alan ve satan kişileri bir araya getirebilirsiniz. Burada yapılan işlemler üzerinden de belirli bir oranda komisyon alarak gelir elde edebilirsiniz. Bunun dışında satan kişilerde giriş parası alarak da gelir elde edebilmeniz mümkün. Gittigidiyorsahibinden ve yemeksepeti gibi siteler buna en güzel örneği oluşturuyor.
  • Açık artırma
    Ürün veya hizmet satışının düşük bir ücretle başlayıp yükselerek satılmasıyla elde edilen gelir modelidir. Çok talep olan ürünler bu şekilde satılabilir. Dünya da ebay bu konuda oldukça başarılıdır.
  • Üyelik
    Sitenizde verdiğiniz hizmet karşılığında bir ücret talep edebilirsiniz. Bunun ismine premium üyelik, altın üyelik gibi çeşitli isimler bulabilmek mümkün. Eğer verdiğiniz hizmetler kaliteliyse ve para vermeye değecek hizmetlerse bu yöntemi kullanabilirsiniz. Türkiye’de genellikle arkadaşlık siteleri bu yöntemle para kazanmaktalar. Ben de hangiuniversite.com‘da bu şekilde bir model oluşturmuştum.

Veri Pazarlama ve İzinli Reklam

  • Mail ve SMS
    Ziyaretçilerden izin alarak onlara mail ve sms gönderebilirsiniz. Özellikle ziyaretçilerinizi gruplayabiliyorsanız bu model sizin için oldukça karlı olabilir. Örneğin İstanbul’da yaşayan, çalışan ve geliri 2.500TL üzerinde olan bayanlara sms gönderebiliyorsanız her sms için hatırı sayılır miktarda para alabilirsiniz.
  • İstatistikler ve Veriler
    Sitenizde oluşan veriler ve istatistikler başka firmalar için önem arz edebilir. Bir çok firma görünen gelir modellerinin dışında bu yöntem ile para kazanabilmektedir. İstatistikler yeni bir planlama yaparken firmalar için oldukça önemli olacağından dolayı güzel pazarlanabilir ürünler çıkartabilirsiniz.
Danışmanlık
  • Sosyal Medya
    Sosyal Medya özellikle facebook ve twitter’ın hızla gelişmesiyle birlikte firmaların göz ardı edemeyeceği bir hale geldi. Bu konuda uzman olmayan firmalar bu konularda danışmanlık ve hizmetler almaktalar. Günümüzün en popüler alanlarından biri. Siz de bu konuda  kendinizi geliştirerek para kazanabilirsiniz.
  • Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
    Bir çok sitenin %80 ziyaretçisinin arama motorlarından geldiğini düşününce firmalar için ne kadar önemli olduğunu anlamak çok zor olmaz. Bu konuda firmaların üst sıralarda yer almak gibi bir ihtiyaçları var. Bu ihtiyaçları karşılayabilecek kişiler güzel paralar kazanabiliyorlar. Her geçen gün değişen bu sektörü sürekli takip etmek ve öğrendiklerinizi uygulamak gerekiyor. Oldukça zor ve rekabetin olduğu bu alanda da güzel gelirler elde edilebilir.
  • Veri Analizleri
    Ülkemizde kıymeti çok fazla bilinmese de oldukça önemli bir alan. Firmalar sitelerinin analizleri hem düzgün tutma konusunda hem de bunları analiz etme konusunda oldukça yetersizler. Bu konuda hizmet verecek firmalar ve kişilere ihtiyaç var.
Kullanılan Kısaltmaların açıklamaları
  • CPC: Cost Per Click – Tıklama Bazında Maliyet
  • CPM: Cost Per Mille – Bin Gösterim Bazında Maliyet
  • CPA: Cost Per Activity – Aktivite Bazında Maliyet
  • CPS: Cost Per Sale – Satış Bazında Maliyet
  • CPL: Cost Per Lead – Üyelik Bazında Maliyet
Yorumlar

26 Yorum

Ozgur

Wordegoda bildiğim üzere hem CPM hem CPC reklam modeli kullanılıyor ve eCPM modelinde kazançları raporluyorlar. Hangi reklamın gösterileceğini de gerçek zamanlı açık artırma sistemleri belirliyor. Detaylı bilgi için linkten sitelerine ulaşabilirsiniz.

http://www.wordego.com/

http://www.wordego.com/yardim-merkezi

İrem

Evet wordego da iki tür reklam modeli var. Yardım Merkezlerinden alıntılama yapıyorum.

“Wordego’da biri tıklama (CPC), diğeri görüntülenme (CPM) başına ücretlendirilen iki reklam modeli vardır.

CPC reklamlar sadece tıklandıklarında, CPM reklamlar web sitelerinde her görüntülendiklerinde ücretlendirilirler.”

http://www.wordego.com/yardim-merkezi

Murat

Merhaba çok güzel paylaşım olmuş teşekkürler. Ben de satış ortaklığı konusunda araştırmalar yapıyorum. Bu yöntemle, doğru uygulandığı taktirde, internetten güzel kazançlar elde edileceğine inanıyorum. İyi çalışmalar.

taha

Hikaye.Netten para kazanmak için şansın olması lazım yada çok iyi bir sermayen.Eğer bunlar yoksa emeğine yazık eder amelelik edersin.Ben yıllardır bu işin içindeyim bir türlü netten (google) kazanamadım.(tasarım+kodlama işlerinden kazanıyorum)

Yani hasan bey yazıya şansta ekleyin.Eğer bana yardımcı olmak istersenizde yardımlara açığım 🙂

Suleyman Uslu

4 yil once baslayan bilgisayar hayatimda son 2 yildir internet ile ugrasiyorum ve aileme bu konuyu anlatmam uzun zamanlar aldi.

Ilk parami aldigimda ve Adsense mektubu eve geldiginde anlamislardi artik.

O gun bugundur, benden iyi takip ediyorlar sponsorlarin odeme gunlerini 🙂

Ali Kurt

Yazı çok yararlı olmuş. Fakat bu işlere de sırf para kazanmak için girmemek gerekiyor. Tüm bunları söylemişken neden Türkiyeden uluslararası bir site çıkmıyor sorusunun cevabına da bakabilirsiniz:

http://www.yeniklasor.com/i-5585-Neden-Turkiyeden-uluslararasi-bir-site-cikmiyor.html

tarifal

eskiden yani 1998 yılında daha zordu aslında bu işler adam akıllı düzgün çalışan bir reklam yeri yoktu tarif edilemez zorluklar vardı çoğu profesyonel website forumları yoktu o zaman yardımlaşmak için mailleşiyoduk felan şimdi artık çoğu adult a yönelikte olsa türk reklam şirketleri bile var yazınız çok güzel olmuş eski günlere götürdü beni iyi çalışmalar

mustafa yiğit

gerçekten mükemmel bir yazı olmuş bir ilave yapmak istiyorum. cpm bazlı reklamlara reklamstore.com da katıldı diye biliyorum.

iyi çalışmalar
ayrıca takipçinizim.

Murat YORUL

Hasan kardeş ne güzel yazıya dökmüşsün, emeğine sağlık…

Sedat Yelkenci

Yazıda geçen bir çok reklam yöntemi, bir çok kişi için hüsranla sonuçlanıyor malesef.
Çoğu site 0-500 arası tekil ziyaret anca alıyor. Bu yöntemleri izleyerek para kazanma heveside yarıda kalıyor.

Konulan reklamdan 1 yıl boyunca birşey beklenmemesi gerekiyor bu tekil ziyaretçiye sahip sitelerden.

Ozan

Ben 2 yıldır internet üzerinden çalışıyorum daha googleden hiç para kazanamadım yahu 🙂

engin topçuoğlu

Güzel ve özel deneyimlerinizi bu denli anlaşılır ve örneklemeli anlattığınız için teşekkürler. Yine tadına doyulmaz bir yazı olmuş.

Yağmur İpar

Tüm yazınızı okuyamadım. Ama okuduktan sonra aklımda kalan şu oldu. Keşke o bozduramadığınız çeki çerçeveletseydiniz. Ben öyle yapardım. Ayrıca reklamlardan bende kazanmışımdır. Bana göre gerçekten sağlam bir yol izlenirse güzel para kazanılabilir. :)) Sevgiyle kalın. Paylaşım için teşekkürler…

Anonim

[…] […]

Oktay Çomak

Eline sağlık abi oldukça etkili bir konuya el atmışın. Bilgilerini bu şekilde paylaşmaya devam etmen bizler için daha iyi olacaktır. Teşekkürler

Ekim Nazım Kaya

Eline sağlık Hasan, epey kapsamlı yazmışsın.

Ben de bir yöntem eklemek isterim 🙂

http://kediolun.wordpress.com/2011/09/09/veri-satmak-cok-zevkli/

Hasan Yaşar

Teşekkürler Ekim, elbette çok fazla gelir kalemi var. Veri satmak, bilgi pazarlamak da bunlardan biri.

mustafa iren

Teşekkürler. (:

Tolga Güzel

Okuduktan sonra tekrar şöyle bir baktım da eksik bir şey yok. Herşeyi yazmışsın kardeşim, eline sağlık. 🙂

Emre Akbaba

Aynı şeyler benimde başımdan geçmişti, babam sürekli internet yüzünden gelen telefon faturasından şikayet ediyordu. Fakat CJ’dan gelen 40$’lık çek ona internet üzerinden para kazanılacağını kanıtlamıştı.

Geçmişe gittim geldim sayende, yazı için teşekkürler.


Yorum yap